Ekteparet fikk gigantisk skattesmell. Så gikk det opp for dem hva som hadde skjedd.

Skatteetaten mener at disse to solgte naboens leilighet i fjor. Sånt blir det 300.000 kroner i skattesmell av.

SKATTEFEIL: En fem år gammel feil i tinglysningsregisteret bidro til at Hans Christian Søraas og Susanne Meidell fikk en skattesmell på 300.000 kroner.
  • Christian Nicolaisen
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Natt til torsdag gjorde ekteparet Susanne Meidell (30) og Hans Christian Søraas (35) som 500.000 andre nordmenn: Sjekket selvangivelsen på nett.

Det ble ingen hyggelig opplevelse for paret, som for tiden ferierer på Lanzarote.

— Jeg sjekket min selvangivelse først. Der sto det at jeg hadde fått 150.000 kroner i smell. Jeg trodde at jeg hadde gjort noe alvorlig galt, sier Meidel.

— Så sjekket Hans Christian sin. Da begynte det å gå opp for oss at dette ikke kunne stemme. Jeg ble liggende våken en god stund, sier hun videre.

Les også:

Les også

Disse skylder mest - og får mest igjen

— Solgte naboens leilighet

Ekteparet solgte nemlig leiligheten sin i fjor, med en fortjeneste på 1,2 millioner kroner. Problemet er bare at en gammel feil i tinglysningsregisteret gjør at Skatteetaten mener paret slett ikke har bodd i leiligheten.

Dermed må de ifølge reglene betale 27 prosent skatt av overskuddet, minus eventuelle fradrag.

Det utgjorde i dette tilfellet altså til sammen mer enn 300.000 kroner.

— På papiret har vi solgt naboens leilighet. Da vi flyttet inn ble det krøll med tinglysningen. Ifølge tinglysningsregisteret eide vi naboens leilighet, og motsatt. Det har ikke hatt noen praktisk betydning for oss, inntil nå, selvsagt, sier Hans Christian Søraas.

Les også:

Les også

Da Jan Erik (30) åpnet selvangivelsen, fikk han seg en stor overraskelse

Håper på løsning

Ekteparet har vært klar over registerkrøllet helt siden de overtok leiligheten, da den var ny, for fem år siden.

— Bergen kommune, en eiendomsmegler og en takstmann har tidligere forsikret oss om at det ikke ville få noen konsekvenser. Derfor har vi ikke gjort noe med det. I ettertid er det lett å være enig i at vi burde ha tatt grep, sier Søraas.

De tror og håper at saken vil få en lykkelig utgang når de får gjort Skatteetaten oppmerksom på feilen, og at de slipper å finne 300.000 friske kroner i familiekassen før 31. mai.

— Det er likevel litt irriterende, og det skaper merarbeid for oss. Vi har vært vant til å få igjen på skatten, og nå må vi sannsynligvis vente helt til september, sier Meidell.

Les også:

— Sjekk selvangivelsen nøye

Avdelingsdirektør Marta Johanne Gjengedal i Skatteetaten kan - med det hun har fått opplyst om saken - foreløpig berolige ekteparet med at de sannsynligvis ikke må betale.

— En slik tilsynelatende skattesmell er selvsagt ikke noe hyggelig beskjed å få. På generelt grunnlag er det en type restskatt paret selvsagt ikke skal betale, så fremt opplysningene er riktige, sier Gjengedal, som er direktør i Skatteetatens avdeling for fastsetting.

Hun opplyser at de vurderer om det foreligger eventuell skattepliktig gevinst ved boligsalg ut fra opplysninger de får fra offentlige registre.

I tillegg oppfordrer hun hver enkelt skatteyter til å sjekke selvangivelsen nøye før den blir levert.

— Vi vil alltid i forkant av selvangivelsen informere skattyter om forslag om eventuell skattepliktig gevinst eller fradragsberettiget tap. Hvis selgerne ikke korrigerer på opplysningene Skatteetaten presenterte i forkant, må de gjøre det på selvangivelsen.

Les også:

Les også

Husene er nokså like. Det er ikke eiendomsskatten.

Skattetaten vet ikke alt om deg

I årets selvangivelser har Skatteetaten mottatt over 50 millioner grunnlagsopplysninger fra blant andre arbeidsgivere, banker og kjøp og salg av boligeiendom.

— I enkelte tilfeller kan det forekomme feil i de opplysningene vi får inn. Det er heller ikke slik at Skatteetaten vet alt om deg. Derfor er det viktig at alle sjekker at opplysningene i selvangivelsen stemmer, og korrigerer eventuelle feil, sier avdelingsdirektøren avslutningsvis.

om det står vil en alltid i forkant av selvangivelsen informere skattyter om forslag om evt. skattepliktig gevinst eller fradragsberettiget tap. Korrigeres det ikke da må det korrigeres i den forhåndsutfylte selvangivelsen.»

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Rogaland på toppen: Skuldar mest skatt, får mest att

  2. Derfor kan det bli streik

  3. Slik mister du lappen

  4. Fire flykapringer som rystet verden

BT anbefaler

Store forskjeller mellom kommunene. Her får innbyggerne billigere strøm.

Flere kommuner i Vestland innfører fast lavpris til innbyggere og næringsliv.

LES SAKEN