Drapsmann isolerer seg

58-åringen ble drapsmann i Michaels Krohns gate i 2013. Han anket dommen på 11 år og ba om mildere straff fordi han lider av hjernesvikt og sliter i fengselet.

Publisert Publisert

PÅGREPET: Her blir mannen ført inn i politibilen maidagen i 2013. Foto: ØYVIND LEFDAL EIDSVIK (ARKIV)

Mandag denne uken møtte han sammen med sin forsvarer Jostein Alvheim i Gulating lagmannsrett. Alvheim viste til at klienten hadde en sterk bevissthetsnedsettelse da drapet fant sted. 58-åringen fikk 11 år fengsel i Bergen tingrett for å ha drept sin kamerat.

Sakkyndige konkluderte at han har hjerneskader, trolig som følge av langvarig alkoholmisbruk. Alkoholdemens var tema under rettssaken i tingretten.

Videre har han det tungt i Bergen fengsel, der han nå sitter. En ansatt i Bergen fengsel vitnet i lagmannsretten og fortalte «at tiltalte oftest avslo tilbud om lufting og at han i liten grad har benyttet seg av et tilbud om arbeid. Ifølge de sakkyndige forholder tiltalte seg også passivt under sitt opphold på cellen.»

— Korrekt dom

Lagmannsretten vurderte om bevissthettsnedsettelsen og en vanskelig soning burde gi ham mildere straff enn 11 år. Retten avviste ønsket etter drapet for snart to år siden.

— Jeg er glad for at lagmannsretten bekreftet dommen på 11 år. Det er en korrekt dom. Han har fått redusert straff for sine handlinger som følge av bevissthetsnedsettelsen, sier statsadvokat Benedicte Hordnes.

Slo nabo med askebeger

Forholdene han er dømt for startet 3. april 2013. Da angrep han en nabo med et askebeger. Naboen ble slått flere ganger i hodet og ble alvorlig skadet.

14. mai 2013 hadde 58-åringen fått trygden. Han hadde vært på polet og kjøpt sprit før han dro hjem til leiligheten i Michael Krohns gate.

Der gikk han inn i leiligheten til naboen han hadde angrepet uker før, men her ble han avvist og bedt om å gå. Hvis ikke ville naboen ringe politiet.

- Jeg skal drepe dere alle tre

Da gikk han opp til sin leilighet og kom tilbake med en kniv. Han drepte en annen mann og rispet naboen med kniv i brystet. Han slo ham også med en kaffekolbe. En tredje person som var i leiligheten ble forsøkt knivstukket, men han unngikk skader ved at han slo drapsmannen i hodet med en vannmugge.

— «Jeg skal drepe dere alle tre», skal mannen ha sagt.

Bergen tingrett mente at 58-åringens handlinger i utgangspunktet burde straffes med 13-14 år fengsel. Retten nedjusterte straffen, blant annet som følge av mannens hjernesvikt, og falt ned på at 11 år var passende. Dette var lagmannsretten altså enig i.

Det har ikke lyktes BT å få kommentar fra Jostein Alvheim, 58-åringens forsvarer.

Publisert