Dette er bildene som ryster verden

Bildene av en død tre år gammel syrisk gutt på stranden i Tyrkia viser brutaliteten i flyktningkrisen.

Publisert Publisert

En tyrkisk politimann bærer den døde tre år gamle gutten utenfor den tyrkiske feriebyen Bodrum. Foto: Reuters

  • Sigrid Haaland
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Onsdag publiserte nyhetsbyrået Reuters flere bilder av en liten gutt som ligger i vannkanten med hodet ned på en strand utenfor den tyrkiske feriebyen Bodrum. På andre bilder blir han båret bort av en tyrkisk politimann. Noen av bildene viser at tyrkisk politi står over gutten. Andre viser gutten alene.

Gutten er en av minst 12 syrere som druknet i forsøket på å nå øyen Kos, ifølge The Guardian. Tyrkiske myndigheter melder at to båter med 23 personer ombord forliste på vei fra Tyrkia. Ifølge tyrkiske medier druknet også treåringens storebror (5).

Det er fem barn blant de døde. Syv andre ble reddet, og to kom seg til land. To er fortsatt savnet.

Flyktet med familien

Tyrkiske medier har ifølge NTB identifisert gutten som tre år gamle Aylan Kurdi fra den kurdiske byen Ayn al-Arab, også kalt Kobani, i Syria. Sammen med familien sin flyktet han fra den krigsherjede byen der jihadister fra ekstremistgruppa IS nå styrer.

Tyrkiske myndigheter melder at to båter med 23 personer ombord forliste på vei fra Tyrkia i forsøket på å nå øyen Kos. 12 personer druknet etter forliset. Det er fem barn blant de døde. Foto: Reuters

Bildet av den døde gutten har blitt hyppig delt på Twitter med emneknaggen «KiyiyaVuranInsanlik», som betyr «menneskelighet skylt i land», og i medier i mange land, blant annet i Storbritannia.

Britiske Independentskriver at bildene er en dyster påminnelse om at europeiske ledere i økende grad forsøker å hindre migranter og flyktninger i å slå seg ned på kontinentet, mens flere og flere flyktinger dør i forsøket på flykte til trygghet.

Amerikanske The Washington Post omtaler bildet av gutten som detmest tragiske symbolet på flyktingekrisen i Middelhavet.

– Dette er enkeltmennesker

Generalsekretær i Flyktinghjelpen, Jan Egeland, har sett bildet.

– Det er veldig viktig at vi nå blir minnet på at dette er enkeltmennesker som deg og meg. Det er sønner og døtre, mødre og fedre, og mange var veldig glad i det barnet som dør på stranden som vi kjenner som et ferieparadis, sier Egeland tilVG.

Flere spanske aviser viser bildet på sine forsider med teksten «Europas drukning», mens den italienske avisen La Repubblica skriver «Et foto som stilner verden».

Publisert
BT anbefaler

– Eg trur vi er heldige om vi får halde fram til helga

Studentar fryktar dei ikkje får fullføre fadderveka.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

  1. Kjære Bent. Eg har forstått det no. Kva du liker.

  2. FHI: 17 flyginger med koronasmitte – offentliggjør liste

  3. «Takk Libero, for dei forbaska tigerbleiene»

  4. – Vi er redde for at dette kan føre til mer smitte enn hvis man hadde en kontrollert feiring

  5. – Det var ikke ungdommen som sendte oss til syden

  6. Regjeringen strammer inn: Dette er de nye reglene