Skup-diplom for Asylbarna

Bergens Tidende fikk pris for sine avsløringer om utsendelser av lengeværende asylbarn.

DIPLOMVINNERNE: En glad gjeng fra Bergens Tidende etter prisutdelingen.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

Lørdag kveld delte Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse (SKUP) ut sin årlige pris for undersøkende journalistikk. I tillegg til selve Skup-prisen, delte juryen også ut flere diplomer.

BT-journalistene Eystein Røssum, Frøy Gudbrandsen, Kjetil Gillesvik, Hanne Louise Åkernes og Øyvind Lefdal Eidsvik fikk Skup-diplom for Asylbarna-saken.

Juryen roste dem for et tradisjonelt og særdeles systematisk gravearbeid, med bruk av omfattende og kreative undersøkelser.

— Dette er veldig stas for oss alle sammen. Det var utrolig mange gode prosjekter med i år, og da et er det en stor ære å bli plukket ut som diplomvinner, sier Eystein Røssum.

Røssum er glad for at han jobber i en redaksjon der det er rom for å jobbe med denne typen journalistikk.

Saken begynte i november i fjor da BTs kommentator Frøy Gudbrandsen fikk være med da politiet skulle uttransportere ti år gamle Shaimaa og familien fra Norge. Denne turen skulle bli begynnelsen på en sak om asylbarna som kom til å prege nyhetsbildet i flere uker.

«Hvilke følger har asylavtalen mellom regjeringen og samarbeidspartiene i praksis fått for de barna som Venstre og KrF var spesielt opptatt av: De lengeværende asylbarna.» Dette var hovedproblemstillingen journalistene jobbet etter.

Beskjeden nådde aldri politiet

Gjennom arbeidet med saken avdekket BT at det mest sentrale styringsdokumentet politiet hadde for sitt arbeid med uttransporter inneholdt en alvorlig feil. Stikk i strid med regjeringens politikk på området, har politiet hatt ordre om å prioritere lengeværende asylbarn ved returer av asylsøkere uten lovlig opphold.

Les også

- Barn kan ha blitt sendt ut som regjeringen mente ikke skulle ut

«Saker som omfatter barn som har oppholdt seg lenge i Norge uten tillatelse skal prioriteres,» sto det i et skriv som gikk til alle landets politimestre.Verken justisministeren eller politidirektøren var kjent med denne alvorlige feilen før BT gjorde dem oppmerksomme på det.

10. oktober i fjor ga justisminister Anders Anundsens (Frp) klar beskjed fra Stortingets talerstol: politiet hadde ikke lenger i oppdrag å sende ut flest mulig asylfamilier som hadde vært lenge i landet. Problemet var at denne beskjeden aldri nådde politiet.

Oversikt over barna

I forbindelse med saken laget BT en detaljert oversikt over lengeværende barn som ble transportert ut i 2014.

Les også

Det blir høring om asylbarna

Dette var første gang en slik oversikt var blitt laget.Politidirektoratet hadde nevnt 76 som et tall på lengeværende utsendte barn. BT satte seg som mål å finne minst halvparten av dem.

Hanne Louise Åkernes og Øyvind Lefdal Edsvik fikk en anonymisert liste fra Norsk organisasjon for asylsøkere, som opplyste om kjønn, alder, land og datoer. Dermed begynte et møysommelig arbeid med å kontakte lokale støttegrupper, trenere, lærere og andre som kunne ha informasjon eller kontaktinfo til barna og deres familier.

Flere av de returnerte familiene manglet tilgang på telefon. Dermed foregikk mye av kontakten med dem gjennom sosiale medier. Til slutt kunne BTpublisere 64 barn, 48 av dem med navn og bilde.

Skup-prisen til Dagbladet

SKUP-VINNER: Kristoffer Egeberg i Dagbladet fikk Skup-prisen for sitt arbeid med «Nigeria-båtene».

Selve SKUP-prisen for den beste undersøkende journalistikken i året 2014 gikk til Dagbladets Kristoffer Egeberg for prosjektet «Nigeria-båtene».— Jeg er litt målløs nå. Det kjennes uvirkelig, sa Egeberg i sin takketale.

Egeberg hadde på egen hånd avdekket at minst ti norske marinefartøy hadde havnet hos beryktede krigsherrer og paramilitære selskaper i Vest-Afrika.

Juryen skriver i begrunnelsen at Egeberg har «benyttet seg av både tradisjonelle og utradisjonelle, høyst kreative metoder for å avdekke skipenes ferd til vest-afrikanske farvann.»

Fem Skup-diplomer

I tillegg til BT, fikk også fire andre prosjekter Skup-diplom i år. Første diplom gikk til Dagens Næringsliv, for saken «Lånehaien». Det andre skup-diplomet gikk til VG for «De hemmeligholdte ulykkesrapportene».

Tredje skup-diplom fikk NRK Brennpunkt for «Kvalitetssikret etter alle statens regler». Det fjerde diplomet gikk til Aftenposten for «Mobil-overvåkningen».

Publisert: