I natt kan du se tre planeter

Står du tidlig opp, kan du se Jupiter, Venus og Mars på morgenhimmelen.

I SØRØST: Venus, Jupiter og Mars er synlige på sterjnehimmelen om nettene. De står i sørøst i timene før soloppgang. Ta utgangspunkt i stjernebildet Orion, kjent for sitt karakteristiske belte, og vend blikket østover. GRAFIKK: ASTROEVENTS.NO
  • Per Lindberg
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Værmeldingene for de to neste nettene er fine. Det meldes om mye klarvær, noe som betyr at det bør være gode sjanser for å se de tre planetene på himmelen.

— Praktfull

Venus, Jupiter og Mars står i sørøst i timene frem mot soloppgang. Venus er den sterkeste planeten og står under stjernebildet Løven. Like til venstre finner du Jupiter, også den sterk og tydelig. Under disse står Mars, kjent for sin røde farge.

Les også: Magisk måneshow i natt

«Det er lenge siden morgenhimmelen har vært så praktfull som nå», skriver kjendisastronom Knut Jørgen Røed Ødegaard og vitenskapsformidler Anne Mette Sannes på hjemmesiden astroevents.no.

Kan se fire måner

Her i Bergen følger meteorolog og hobbyastronom Roar Inge Hansen med på planetene. Han opplyser at trioen vil være nærmest hverandre onsdag morgen.

— Har en ikke høye fjell mot sørøst, vil alle tre planetene være enkle å se. De er lettest å se før klokken 07.00 om morgenen, men helst før 06.30 på himmelen i sørøst og cirka 10–15 grader over horisonten, opplyser Hansen.

— Mars lyser svakest av disse tre. I en vanlig prismekikkert kan man så vidt skimte de fire største månene til Jupiter. Venus er såpass lyssterk at den kan sees helt frem mot soloppgang. Har man et lite teleskop, vil en se at Venus viser faser og ser ut som en liten halvmåne, fortsetter han.

Orion i sørvest

Når det går mot soloppgang blir himmelen lysere og planetene dermed vanskeligere å se. Hansen opplyser at Jupiter vil bevege seg oppover på himmelen og fjerne seg fra de to andre i dagene fremover, mens Venus vil nærme seg Mars.

Ser du mot sørvest, vil du finne stjernebildet Orion, blant annet kjent for Orions belte. Det består av tre stjerner som står tett inntil hverandre på skrå. Under beltet kan vi på mørke netter se Orion-tåken.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Fikk du med deg meteorregnet i natt?

  2. Her er lyset som har skapt telefonstorm i Sør-Norge

BT anbefaler

Ansatt mistenkt for seksuell relasjon til barne­verns­barn. Ledelsen ville ikke anmelde.

– Ikke forsvarlig håndtering, mener Statsforvalteren.

LES SAKEN