Innrømmer drap på ektemannen

Konen til Helge Irgens (61) har innrømmet i avhør at hun drepte mannen sin.

Den 30 år gamle kvinnen har innrømmet drap på ektemannen Helge Irgens.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

— Hun har erkjent straffeskyld for forsettlig drap og det er en lettelse for henne å ha fått erkjent dette nå. Erkjennelsen kom på torsdag. Hun sier det var noe hun gjorde i affekt, sier kvinnens forsvarer Jannicke Keller-Fløystad til VG.

— Det var i første avhør etter påske med egen forsvarer til stede. Denne saken har tynget henne, og hun hadde behov for å lette hjertet. Hun er beredt til å ta straffen, og hun vil komme seg videre, legger hun til.

Har forklart seg om motiv

25. juni i fjor ble Helge Irgens funnet død i sitt hjem i Sund kommune. Han var forgiftet av kullos og døde på soverommet.

En uke etter fikk politiet muntlig vite at det var mistanke om kullos i mannens blod. Først to måneder senere gikk drapsalarmen.

Den filippinske ektefellen hans ble avhørt, men ikke siktet. Da kvinnen kom tilbake til Norge etter en ferie i hjemlandet Filippinene 18. februar i år, ble hun pågrepet og siktet for overlagt drap. Politiet mener altså at hun planla drapet nøye.

AKTOR OG FORSVARER: Politiadvokat Inger-Lise Høyland og forsvarer Jannicke Keller-Fløystad (til v.) i fengslingsmøte.

Keller-Fløystad sier til BT at kvinnen hele tiden regnet med at drapet ville komme for en dag.— Hun har forklart seg om motivet, uten at jeg kan gå inn på det, ettersom hun sitter fengslet på brev- og besøksforbud, sier forsvareren.

Det var 17. februar kvinnen ble pågrepet i en politiaksjon på Gardermoen, åtte måneder etter at ektemannen ble tatt av dage.

Siktet for overlagt drap

Inger-Lise Høyland er påtaleansvarlig i drapssaken. Politiadvokaten bekrefter at 30-åringen har innrømmet straffskyld for forsettlig drap.

— Hun er siktet for overlagt drap, og siktelsen opprettholdes til tross for at hun har innrømmet forsettlig drap, sier Høyland.

— Jeg kan ikke si noe om motiv, legger hun til.

Politiet mener altså at drapet ikke skjedde i affekt, slik kvinnen har forklart, men at det var planlagt. Blir hun dømt for overlagt drap, kan hun vente seg langt strengere straff enn dersom hun finnes skyldig i forsettlig drap.

Etterforskning endres

Høyland forteller at politiet på langt nær er ferdige med etterforskningen og at mye arbeid gjenstår. Politiet vurderer blant annet om de skal reise til den drapssiktedes hjemland.

— Vi har vurdert om vi skal dra til Filippinene, og vi vurderer det fortsatt. Hennes erkjennelse vil nok føre til at fokus i etterforskningen kan endre seg, sier Høyland.

Stig Åkenes Johnsen er bistandsadvokat for Helge Iregns' to døtre.

— De er opptatt av at politiet skal få ro til å etterforske saken grundig. Utover det har jeg ingen kommentar.

De to døtrene har tidligere kritisert politiets etterforskning.

Publisert: