Studentkull vil saksøke privatskole

Samtlige 18 avgangsstudenter ved journalistlinjen på MI er så misfornøyde med undervisningen at de krever skolepengene tilbake.

VIL IKKE TIE: Tommy Sekkingstad og Trine Rønneberg mener det er på tide å si ifra om forholdene ved MI. FOTO: VEGAR VALDE

 • Borghild Berge
 • Kristine Holmelid
 • Eystein Thue
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 15 år gammel

Hemmeligstemplete fagplaner. Timeforandringer på sms. Datasammenbrudd. Bortfall av fag. Doblet praksistid. Misvisende pensumlister. Fjorårets undervisning i reprise.

«Etter to år med journalistikkstudier på MI er du journalist og kan søke i alle typer aviser,» heter det på MI sin hjemmeside. De 18 avgangsstudentene ved den private skolen i Bergen er ikke enige. De har nettopp fullført det toårige opplegget og mener det holder så lav faglig standard at de vil gå rettens vei for å få tilbake utgifter i millionklassen.

— Kjernen i saken er at MI ikke har levert det de lover: En journalistutdannelse. Studiereglementet sier at hver student kan kreve inntil 59.500 kroner i studieavgift refundert, og inntil samme beløp i andre relevante utgifter. Her snakker vi om 18 personer, sier kullets advokat, Vegard Austgulen.

Endret pensum

Konflikten mellom studentene og skoleledelsen startet før jul i fjor. I et brev Austgulen sendte MI-ledelsen i mai, konkluderer han med at studiet «brøt sammen» under vårsemesteret. Her er noen av punktene på studentenes klageliste:

 • Fagplanen ble holdt hemmelig.
 • Praksistiden ble nærmest fordoblet, på bekostning av teoretisk undervisning.
 • Ingen opplæring innen de journalistiske grenene økonomi, politikk og nyhet, til tross for at disse var satt opp som fag. Langt mindre innenfor foto og kultur enn forespeilet.
 • Studentene ble lovet 60 timer undervisning featurejournalistikk - fikk to frem til 3. mars.
 • Kullets egen journalistiske nettside - «Bergensbladet» - ble aldri opprettet. Programvaren brøt sammen etter en uke.
 • En tredel av elev-pc-ene fungerte ikke.
 • Ingen tilgang til aviser eller avisarkiv.
 • Undervisning i enkelte fag var felles med førsteårsstudenter og nesten ren repetisjon fra året før.
 • Gjentatte klager på flere av forholdene utløste hasteplan og intensivkurs kort tid før eksamen.

MI avviser

MI-ledelsen tilbakeviser de fleste punktene i sitt svar til studentene. MIs advokat Lars Tormodsgard hevder blant annet at all informasjonen om studieopplegg skal være gitt studentene, at MI har tatt forbehold om endringer, at lærerne er kompetente, og at det ikke har vært mer repetisjon enn nødvendig.

Skolen vedgår en del dataproblemer og kluss med pensumlister, men peker samtidig på at «klassens fravær er usedvanlig stort». I sin redegjørelse datert 24. juni konstaterer Tormodsgard at «vi dessverre står langt unna motparten hva angår virkelighetsoppfatning».

Der er Austgulen enig.

— Situasjonen er fastlåst. Neste skritt er å tilrettelegge for et eventuelt søksmål. Studentene er svært innstilt på det, sier han.

Fagforeningen på banen

Norsk Journalistlag (NJ) både lokalt og sentralt har engasjert seg på MI-studentenes side. Ti av studentene var organisert i NJ da konflikten brøt ut. De åtte andre har meldt seg inn nylig. Fagforeningen har ytt 50.000 kroner til juridisk bistand, og generalsekretær Jahn-Arne Olsen har deltatt i møte med MI-ledelsen.

Olsen begrunner støtten slik.

— Vi ble bekymret av en slik massiv og enstemmig reaksjon. Det er ikke bare en eller to studenter, men et helt kull. Det er nærliggende å omtale det som et sammenbrudd. Kommunikasjonen mellom studentene og ledelsen har i hvert fall brutt helt sammen. Vi oppfatter dette tilfellet som grovt. Men hvorvidt det blir rettssak, får være opp til studentene og deres advokat.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

 1. Ledelsen avviser kritikken

 2. - Mer forretning enn skole

BT anbefaler

Mathilde vant Idol Jr. og ville satse på musikk. Så fikk hun diagnosen som endret livet.

I nesten tre måneder var Mathilde innlagt på psykiatrisk avdeling for barn og unge på Haukeland.

LES SAKEN