Alle mann til nålene

Norske helsemyndigheter har bestemt seg for å anbefale alle her i landet å vaksinere seg mot svineinfluensa. Men først må risikogruppene få vaksinen.

  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 12 år gammel

— Helsedirektoratet har på dagens kriseutvalgsmøte har bestemt å anbefale hele befolkningen om å la seg vaksinere, etter at risikogruppene har fått vaksine, sa helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) på en pressekonferanse fredag.

**Les også:

Les også

Toåring døde av svineinfluensa

Toåring døde av svineinfluensa**

Helsemyndighetene regner med at vaksineringen av risikogruppene er gjennomført rundt midten av november.

— Vaksineringen av resten av befolkningen vil starte fra midten av november, og skje fortløpende utover i november og desember, og kanskje også fram til jul, sier Strøm-Erichsen.

Hun opplyser også at kapasiteten skal økes på fastlegekontorene i hele landet for å få gjennomført vaksinasjonen av hele befolkningen.

Les også

Tiril og Steffen ble alene i klassen

Begrense smitte — Vi anbefaler vaksinen til alle for å begrense smitten. I tillegg viser ny kunnskap at én av tre som blir innlagt på intensivavdeling på sykehus med influensa A (H1N1) ikke har annen kjent underliggende sykdom, sier helsedirektør Bjørn-Inge Larsen.

Husstandsmedlemmer og nærkontakter til personer risikogruppene, særlig barn under seks måneder og svinebønder vil stå først i køen. Etter hvert vil hele befolkningen få tilbud. Når vaksinasjon av andre enn risikogrupper vil komme i gang, vil varierer fra kommune til kommune.

— Vaksinen etterspørres nå i alle land, og Norge er i en privilegert situasjon og får tidlige leveranser. Vi sender ut vaksinene så fort vi får dem til landet, sier Larsen.

**Les også:

Les også

Strømmer til legevakten

Strømmer til legevakten**

Ti døde Til nå er det rapportert om godt over 2.000 tilfeller av svineinfluensa i Norge. Ti personer har mistet livet, blant annet en toåring.

Siden 1. september er det registrert 142 innleggelser på sykehus, derav 27 på intensivavdeling. Helsemyndighetene antar at over 100.000 nordmenn har eller har hatt sykdommen til nå. Det har vært en økning i antall influensasmittede i Norge den siste uken og helsemyndighetene regner med at økningen vil fortsette.

— Hvor rask økningen blir og om dette er begynnelsen på hovedbølgen, kan vi ikke si sikkert nå. Fremdeles er det slik at det aller viktigste folk kan gjøre er å være bevisst de generelle hygienerådene: vaske hendene, hoste i albukroken, og hold deg hjemme hvis du selv blir syk. Dette hindrer smitte, og vi tror den store mobiliseringen i det norske folket på dette området i august har bidratt til å utsette pandemien. Men vi kan ikke få understreket nok hvor viktig det er å fortsette denne mobiliseringen, sier Bjørn-Inge Larsen.

Neppe vaksine til alle før jul Legemiddelprodusenten GlaxoSmithKline jobber på spreng med å levere de norske svineinfluensavaksinene.

Men først oppunder jul vil første dose være levert til alle som ønsker vaksinen.

— Vi øker kapasiteten så mye vi kan. Vi har tatt i bruk flere fabrikker og inngått avtale med andre firmaer om å fylle vaksinen i hetteglass, sier administrerende direktør Åge Nærdal i GlaxoSmithKline til NTB.

Men selv om produksjonen går for fullt, klarer ikke legemiddelprodusenten å levere vaksinene til det norske markedet raskere enn avtalt.

— Nei, vi leverer helt i henhold til planen. Det innebærer at vi vil ha levert nok vaksiner til hele risikogruppen i Norge i løpet av november, sannsynligvis tidlig i måneden. I løpet av desember vil vi trolig ha levert i alle fall første dose til alle i den øvrige befolkning

Les også

12 fastleger vil ikke gi vaksine

**Les BTs leder:

Les også

Kaos som fortjent

Kaos som fortjent**

Hva gjør du for å unngå svineinfluensa?

Publisert