Varsel om jord- og flomskredfare fra torsdag morgen

Og fra onsdag blir det vått.

Publisert Publisert

MYE NEDBØR: Det er ventet mye nedbør på Vestlandet de kommende dagene. KART: YR

I løpet av 24 timer fra onsdag til torsdag er det ventet 30 millimeter nedbør på Vestlandet. Fra natt til torsdag til natt til fredag kan det komme mellom 40 og 50 millimeter regn.

Vått over alt

Kvamskogen, Samnanger, Bergsdalen og Kvinnherad ligger an til å få maksimalt med nedbør, men det blir vått over hele Vestlandet.

REGN: Det blir vått over hele Vestlandet fra onsdag. Foto: Alice Bratshaug

Jord- og flomskredfare

Det er sendt ut varsel om jord- og flomskredfare på gult nivå for Hordaland og Sogn og Fjordane fra torsdag morgen.

– Vi er mest bekymret fra torsdag ettermiddag, da det er ventet kraftige byger. Situasjonen er uavklart, og prognosene spriker veldig fremover, så vi følger nøye med, sier hydrolog Ann-Live Øye Leine ved jordskredvarslingen hos Norges vassdrags- og energidirektorat onsdag formiddag.

– Fredagsdøgnet blir det også en god del nedbør, men det våteste døgnet blir fra natt til søndag til natt til mandag. Da kan det komme 80–90 millimeter på lokale steder, sier vakthavende meteorolog Frode Hassel ved Meteorologisk institutt i Bergen.

– Ser nokså trist ut

– Kommer dere til å sende ut farevarsel?

– Det må vi nesten se, det er bare tirsdag i dag og nokså langt frem til søndag. Men stort sett blir det en våt uke fra i morgen som ser nokså trist ut, slår meteorologen fast.

Snø og minusgrader

Torsdag kveld er det ventet snø i fjellet over 1000 meter. Det skyldes et forbigående fall i temperaturen. Meteorologene har derfor sendt ut gult farevarsel.

– Det gjelder både Hardangervidda, Sognefjellet og Strynefjellet. Det blir litt mildere lørdag, men siste del av søndag blir det også snø i høyfjellet, sier Hassel.

VAR STENGT: Slik så det ut ved Sognefjellshytta fredag ettermiddag den 6. september. Snø og kulde gjorde kjøreforholdene så vanskelige at veien over Sognefjellet ble stengt flere ganger forrige uke. Foto: Statens vegvesens webkamera

– Skift til vinterdekk

Meteorologen råder bilister til å skifte til vinterdekk hvis de har tenkt å kjøre over en fjellovergang.

Det blir også vesentlig kaldere, og de tre første dagene i kommende uke er det ventet temperaturer på rundt null grader på dagtid, blant annet ved Dyranut på Hardangervidda.

I Sogn og Fjordane regner meteorologen med at det blir mest regn sør i fylket.

– Men det blir ganske mye nedbør og en våt uke i fylket, forteller Hassel.

Publisert