Har fortsatt ikke kontroll på brannen i Rogaland

Beboere i rundt 160 boliger i Sokndal er evakuert på grunn av brannene. Onsdag morgen brenner det fortsatt kraftig og brannmannskapene har fortsatt ikke kontroll på brannen.

Publisert Publisert

NÆR BEBYGGELSE: Slik ser det ut i Sokndal i dagslys onsdag morgen. Foto: Anders Minge

  • Thomas Ergo
  • Arnt Olav Klippenberg
  • Siv Helen Kvalvåg
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Den lokale entreprenøren Anders Mydland har jobbet i hele natt med å kjøre og hente vann til slukkingsarbeidet. Hele lokalsamfunnet er engasjert i slukkingen, skriver Aftenbladet.

På morgenkvisten onsdag er også soldater fra heimevernet kjørt inn i området for å hjelpe til.

NÆRME: Dette bildet, tatt i 23.30-tiden tirsdag, viser at brannen er svært nær bebyggelsen. Foto: Anders Minge

Det brenner fortsatt kraftig og det er ikke kontroll på brannene som herjer i Sokndal.

– Brannen har videre spredd seg til Jøssingfjorden hvor blant annet et naust er nedbrent. Det er bekymring rundt om brannen vil spre seg til Knubedal og videre retning mot Sogndalsstranda, og det planle gges for nødvendige tiltak i forhold til dette, sier operasjonsleder Irene Ragnhildstveit ved Sør-Vest politidistrikt i en pressemelding ved 05.30-tiden onsdag morgen.

Hittil har brannen svidd av rundt 6000 mål.

SLANGER: Alt tilgjengelig utstyr tas i bruk. Foto: Anders Minge

Forsvaret bistår

30 personer fra Heimevernet er satt inn i brannslukkingen og vil bli brukt i sammen med brannvesenet. Det vil også bli satt inn tre ekstra helikoptre i brannslukkingen, disse kommer i tillegg til de tre helikoptrene som allerede er i området, melder Sør-Vest politidistrikt i en pressemelding ved 05.30-tiden onsdag morgen.

I tillegg deltar fortsatt mange frivillige.

– Lokale bønder har bidratt sterkt med sine vannvogner og redningsskøyta er i innsats fra sjøsiden, melder operasjonsleder Irene Ragnhildstveit.

FRIVILLIG: Entreprenør Anders Mydland har drevet slukningsarbeid hele natt. – Det har gått i ett hele natten. Men jeg gir meg ikke før vi har kontroll, sier han. Foto: Anders Minge

- Vinden avgjør

Da Aftenbladet snakket med rådmann Karl Johan Engelhart Olsen i Sokndal kommune klokken 06.30 onsdag morgen, var han klar på at situasjonen fortsatt er alvorlig og vanskelig.

– Vinden har løyet en del gjennom natten, men utover onsdagen er det meldt kraftigere vindkast. Terrenget er bratt, og selv om vi har klart å slukke noen steder, er det fare for at det kan blusse opp igjen, forklarer han.

Onsdag er det meldt 10 sekundmeter og frisk bris i Hauge i Dalane.

– Fra klokken 08.00 håper vi å ha opp mot åtte helikopter i luften som deltar i slukningsarbeidet – i tillegg til de rundt 200 mannskapene vi har på bakken. I løpet av natten har vi klart å skaffe oss et godt oversiktsbilde. Vi har organisert oss på en måte nå som gjør oss mer slagkraftige mot brannene, sier rådmannen i Sokndal kommune.

– Hvordan er forholdene på bakken for brannmannskapene?

– Kombinasjonen av flammer og vind er lite gunstig, men vi jobber med å slukke både fra luften og i terrenget. Så langt har vi heldigvis klart å unngå farlige situasjoner og skader, sier Engelhart Olsen.

160 boliger evakuert

– Vi evakuerer fortløpende og vurderer hele tiden hvor mange som må evakueres, sier operasjonsleder Helene Strand i Sør-Vest politidistrikt.

Flere stengte veier

Vegtrafikksentralen melder at følgende veier er stengt onsdag morgen:

Fv 1 Mydlandsveien har sperringer ved Blåfjellveien, ved Knudehagen og ved Fv 44 Åna Sira-veien.

Fv 35 Strandaveien er stengt ved Strandgaten

Fv 33 Gamleveien er stengt ved broen mot Hanaberg

Søkte etter flere

Klokken 14.11 tirsdag ettermiddag fikk Hovedredningssentralen Sør-Norge første melding om at flere personer var innesperret i brannen på Hellershei. De ble reddet ut.

BERGET: De to kvinnene ble hentet ut med Luftambulansen. Foto: Arnt Olav Klippenberg

Det var kvinnene selv som ringte brannvesenet. Det skal ha vært så stor røykutvikling at det var uklart for dem om de var omringet av flammer.

Sea King-helikopteret som hentet ut de to kvinnene som var fanget i brannområdet, gjorde søk for å se om det kunne være flere turgåere i området, før det returnerte til Stavanger.

De to kvinnene var ute og gikk tur i området da de havnet midt i denne gressbrannen. De kjører selv hjem fra stedet etter å ha blitt friskmeldt av ambulansepersonell.

Publisert
BT anbefaler

Yngve ville fremleie til indere. «De ødelegger leiligheten med matlaging», skrev utleier.

«De er ikke til å stole på fordi de ødelegger leiligheten med matlaging», skrev utleieselskapet BKV Eiendom i e-post.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

  1. Fleire personar skal vere knivstukke på Danmarks plass – politiet leitar etter skadde

  2. Politiet: – Melding om at flere personer skal være knivstukket på Danmarks plass

  3. FHI: Slipp ungdom inn på bussen først

  4. Kjære Bent. Eg har forstått det no. Kva du liker.

  5. Ble klappet inn i garderoben: – Vi er Brann. Vi skal være et topplag.

  6. Østlandsfylke angriper fergefri E39: – Det er uhørt