- Vi vil neppe få vite alt

Den svenske terrorforskeren Magnus Ranstorp tror ikke myndighetene kommer til å røpe detaljene bak terrortrusselen mot Norge.

  • Eystein Røssum
Publisert Publisert
magnus_ranstorp.jpg
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

— Jeg regner med at noe mer informasjon vil komme ut etterhvert. Men detaljene ønsker myndighetene neppe å dele - heller ikke når dette har roet seg ned, sier Ranstorp, som regnes som en av Europas fremste eksperter på terrorbekjempelse.Mens PST og Politidirektoratet har lagt vekt på at mange andre nasjoner har opplevd at terrorberedskapen blir høynet fra tid til annen, peker Ranstorp på at situasjonen i Norge på mange måter skiller seg ut.

— Det er veldig uvanlig å gå ut og advare på en så generell og bred måte. Det vanlige er at sikkerhetstjenestene arbeider i skyggene, med å spane og etterforske i det stille, for så å pågripe og eventuelt ta ut tiltale, sier forskeren ved Forsvarshögskolan i Sverige.

Oftest mer konkret

Ved tidligere terrorvarsel i Europa har beredskapen gjerne vært knyttet til mer konkrete planer. På Heathrow-flyplassen i London har det en rekke ganger de siste årene vært ekstra politiinnsats på grunn av mulige terrorplaner. I 2010 ble beredskapen skrudd opp i både Tyskland, Frankrike og Storbritannia etter at en plan ble avdekket om et angrep i en europeisk storby, etter mønster av terroren i Mumbai i 2008. Ranstorp påpeker at det finnes trusler hele tiden, uten at offentligheten blir varslet hver gang av den grunn.

— Det vil i så fall lett bli en jojo-effekt, der beredskapen går opp og ned hele tiden, sier Ranstorp.

Ulike kulturer

Så sant den politiske ledelsen i ettertid ikke er misfornøyd med sikkerhetstjenestens innsats, tror Ranstorp ikke PST og politiet ikke må svare i detalj i offentligheten om hvorfor de har agert som de har.

— Politikerne vil jo bli orientert. Dersom de synes det som har skjedd er ok, regner jeg med at det blir med det, sier forskeren.

Han mener det finnes ulike kulturer i de ulike sikkerhetstjenestene internasjonalt når det gjelder hvor åpne de er.

— I Sverige er de ganske lavmælte: De går kanskje ut med at trusselnivået er hevet, men uten å si så mye mer. I Danmark er sikkerhetstjenesten generelt mer åpen. Men situasjonen vi ser i Norge nå er uvanlig - selv om PST har rett i at trusselnivåene har vært hevet i andre land tidligere, sier Ranstorp.

Publisert
BT anbefaler

Kvinne døde da mannen stoppet på E16. Nå er han dømt.

Da mannen stanset bilen, tok han et bilde av julebelysningen i Flåm.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Statsforvalteren vil ha regionale tiltak i bergensområdet

  2. Ny dag, ny luke. Bli med i BTs store julequiz.

  3. – Tror jeg aldri har spilt i sånn kulde

  4. Ned i vekt? Bli kvitt magefett? Her er årets mest populære kostholdsråd.

  5. «Difor blir det ikkje noko av bybanetunnelen enno»

  6. – Det er helt ekstremt