Samler boss og koser seg på sjøen

– Helt topp tilbud og gratis! Familien Holmes er strålende fornøyd med miljøkajakkene i Sandviken.

MILJØKAJAKK: Her er Kevin Holmes og datteren Olivia på vei ut fra Norges Fiskerimuseum i Sandviken, i en miljøkajakk.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over tre år gammel

Skyene ligger høyt, men vinden er småkald i hopen ved Fiskerimuseet i Sandviken. Familien Holmes har kledd seg godt, og været bekymrer dem ikke. Sol har de nok av i San Francisco, der de kommer fra.

BÅT FOR DE SMÅ: Jessica Holmes og datteren Emma, leker i Elias, mens de venter på tur.

– Vi er aktive og vi er på vannet

– Dette er et topp tilbud. Vi er på vannet, vi er aktive, vi får sett den flotte byen fra sjøen og vi får gitt litt tilbake med å plukke boss, sier Jessica Holmes.

Sammen med mannen, Kevin Holmes, og døtrene Olivia (6 år) og Emma (3 år), er de på to ukers rundreise i Skandinavia. I København så de en Greenkayak under broene, med folk som plukket opp plast fra vannet.

– Vi skulle videre til Bergen. Derfor søkte vi på nettet, og fant ut at dere hadde miljøkajakker her også. Da booket vi oss inn med en gang, forteller Jessica Holmes.

MARITIMT: Rundt kystkultursenteret i Sandviken, er det herlig blanding av båter.
TUR MED MENING: Olivia og Kevin Holmes kikker etter plast i sjøen, mens de padler mellom veteranbåtene.
FINT FOR BARN: En i kajakken må være over 18 år, men det er topp å ha barn med.

Populært gratistilbud

Du kan nå låne miljøkajakker to steder i Bergen. I mai ble tre kajakker lagt ved Ado Arena. Sist uke ble to til lagt ut ved Norges Fiskerimuseum.

Folk kan låne kajakkene gratis, mot at de plukker opp litt boss fra sjøen på turen. Sammen med redningsvester, får de med seg en dunk og to gripestokker til å plukke opp bosset med.

– Tilbudet er blitt veldig populært. Spesielt for miljøbevisste barn og foreldre. De finner en god del plast i sjøen, men mange er nok ikke klar over at 70 til 90 prosent av plasten som havner i sjøen synker til bunns, sier museumspedagog Marte Torkildsen ved Norges Fiskerimuseum.

Når de leverer kajakken tilbake blir bosset de har med seg veid. I løpet av den første måneden har de padlende plukket opp rundt 250 kilo boss fra Store Lungegårdsvann og området rundt.

Kajakkene ved Ado Arena har vært lånt ut til bergensere og turister så godt som hver dag den tiden de har vært der. Kajakkene vil være tilgjengelige ut september.

STØDIG: Miljøkajakken er stødige. Her holder museumspedagog Marte Torkildsen den fast mens Olivia klatrer oppi.
BOSSDUNKEN MÅ MED: Bossdunken og gripetenger lastes om bord.

Bestiller på nett

Miljøkajakken er stødig, bred og enkel å manøvrere. De fleste vil greie det fint. Alle brukere er likevel forsikret, i tilfelle noe skulle gå galt. Til nå har ingen havnet i vannet.

En av dem i kajakken må være over 18 år, og den kan lånes gratis i to timer. Her bestiller du miljøkajakken.

Målet med Miljøkajakken er todelt. For det første handler det om å gi folk en enkel tilgang til opplevelser på sjøen. Samtidig vil kajakken være et bidrag til å holde kysten ren og pen.

Bergen er den første byen i Norge som har fått på plass miljøkajakker.

FANT PLAST: De hadde ikke padlet mange meterne før Olivia fant den første plasten i sjøen.

Ivrig seksåring

Mellom veteranbåtene i Sandviken, strekker seksåringen Olivia seg ivrig ned i vannet. Hun har fått øye på noe plast på bunnen. Med gripestokken klarer hun å fange det, og får det på plass i bossdunken.

Faren, Kevin Holmes, forteller at de har røtter i Norge. En av forfedrene hans var fra Frosta, og utvandret til Minnesota på begynnelsen av 1900-tallet.

– Han het Olsen, men det var så mange som het Olsen at han skiftet navn til Holmes, sier han.

I fjor var vi i Japan, der konen min kommer fra. I år ble det Norge.

– Jeg måtte jo vise barna hvor høyden deres kommer fra, ler han, med sine 195 centimeter. Så padler de rolig ut på Sandviksflaket på jakt etter mer boss.

UT PÅ SANDVIKSFLAKET: Far og datter på en gratis kajakktur med miljømening.
Publisert: