Kongen på Askøy: – Vi forstår deres bekymring og smerte

Vannkrisen på Askøy var tema da kongen og dronningen besøkte øyen torsdag.

Publisert:

HILSEN: Preben Emil Wingaard tok «high five» med kong Harald. Foto: Marita Aarekol

Torsdag morgen ankret kongeskipet «Norge» opp utenfor Herdla på Askøy. Om bord var selveste kongen og dronningen.

Med sjalupp ble kongeparet fraktet inn til småbåthavnen, der blant annet ordfører Terje Mathiassen, politimester Kaare Songstad og mange askøyværinger med flagg sto og tok imot dem.

Deretter bar det videre til Herdla museum og et tettpakket program. Ifølge Askøy kommune har det ikke vært kongebesøk på øyen siden 1600-tallet.

KONGEBESØK: Torsdag morgen ankom kongeparet Herdla på Askøy. Foto: Marita Aarekol

LENGE SIDEN SIST: Forrige kongebesøk på Askøy var i 1641, fortalte ordfører Terje Mathiassen i talen sin. Foto: Marita Aarekol

– Vi forstår deres bekymring og smerte

Kongeparet kom til Askøy midt i vannkrisen. Og allerede sist fredag meldte varaordfører Bård Espelid at kongen ønsket å bli orientert om saken.

– De siste ukene har vært tøffe for Askøy. Vi beklager at vi ikke har klart å levere rent drikkevann. Og vi har tatt initiativet til en ekstern granskning. Men i dag gleder vi oss over besøket av kongeparet, sa ordfører Terje Mathiassen i sin tale torsdag formiddag.

DRILL: Mange hadde møtt opp for å gjøre stas på kongeparet på Askøy. Foto: Marita Aarekol

VANNKRISEN: Kong Harald var opptatt av vannkrisen på Askøy og oppfordret askøyværingene til å ta vare på hverandre. Foto: Marita Aarekol

Kongen var snar til å uttrykke sympati med askøyværingene.

– Dronningen og jeg besøker Askøy under svært spesielle omstendigheter. Vi har fulgt med på det som har skjedd og vi føler med dere alle. Vi forstår deres bekymring og smerte, sa kong Harald da det var hans tur til å holde tale.

Han sa videre at de ikke skjønte at Askøy hadde tid til å ta imot besøk av dem med all den planlegging og bekymring som det krever.

– Å ikke ha rent drikkevann er noe av det mest alvorlige vi som enkeltpersoner og samfunn kan oppleve. Vi håper dere tar godt vare på hverandre i tiden som kommer, sa han.

Kongen benyttet også anledningen til å takke for det fine programmet.

– Det er vanskelig å forstå hvorfor vi ikke har vært her siden 1600-tallet.

Imponert over innsatsen

Da kongen og dronningen møtte pressen like etterpå, fortalte kongen at de hadde fulgt vannsaken nøye i mediene.

– Her fikk vi i tillegg en innføring i hva som har skjedd og hva de nå må gjøre. Det setter vi stor pris på. Rent drikkevann viser seg å være veldig viktig. Det er noe vi tar for gitt, men det skal vi kanskje ikke gjøre. Dette er viktig for hele Norge, ikke bare for Askøy, sa kong Harald.

Dronning Sonja var imponert over hvordan lokalsamfunnet på Askøy har stilt opp for hverandre i krisen.

– Vi fikk høre hvordan leger og sykepleiere meldte seg frivillig på helsestasjonen for å hjelpe. I slike situasjoner tror jeg det er en fordel å være et lite samfunn fordi alle føler et ansvar for hverandre, sa dronningen.

SMIL: Kong Harald og dronning Sonja under besøket på Askøy. Foto: Marita Aarekol

FIKK ENDELIG BESØK: Solveig Midtøy (97) gikk til fots for å møte de kongelige gjestene. Foto: Marita Aarekol

Les også

– Dette synes vi er staselig

High-five med kongen

Mange askøyværinger hadde møtt opp for å møte kongeparet. 97-åringen Solveig Midtøy gikk til fots fra hjemmet sitt ved broen til Herdla. Hun var strålende fornøyd med dagen.

– Dette måtte jeg oppleve. Kongen og dronningen er så fine. De er hverdagsmennesker selv om de er kongelige, sier Midtøy.

12-åringen Preben Emil Wingaard hadde stilt seg opp så strategisk at han klarte å ta en high-five med kongen.

– Det var veldig kult. Kong Harald er stor, sier 6.-klassingen ved Tveit skole.

Gatekunst

I anledning besøket, har gatekunstneren Joy laget et bilde på en av steinene på Herdla. Bildet viser en smilende konge, med krone på hodet og med teksten «Helt konge» like ved.

– Dette synes vi er staselig. Det er et fint motiv for ettertiden og det er blitt godt mottatt, sa Gunnar Brynjulfsen, fagleder for kultur og idrett i Askøy kommune, i forrige uke.

Han fortalte at de har hatt flere kunstnere som har jobbet med kunst på murer og fasader, på fortet på Herdla.

FLAGG: Kongeparet ble ønsket velkommen av barn med blomster, flagg og refleksvester. Foto: Marita Aarekol

GATEKUNST: Før kongeparet skulle besøke Askøy ble et bilde av kongen malt på en stein på Herdla. Foto: Cathrine Nilsen

Et lyspunkt for Askøy

Ordfører Terje Mathiassen var svært fornøyd etter besøket. Han understreker at kommunen aldri var i tvil om det var riktig å gjennomføre folkefesten.

– Dette har vært planlagt i lang tid. Kongeparets besøk har vært et lyspunkt i en veldig vanskelig situasjon for Askøy. Talen til kong Harald viser at han bryr seg om oss, og det er godt å ta med seg videre, sier Mathiassen.

Les også

Fotografen skulle ta bilde av kongeparet på Hardanger-besøk. Slik endte det.

Askøy er siste stoppested på kongeparets fylkestur i Hordaland. Tidligere denne uken besøkte de Odda, Granvin, Ulvik og Jondal.

Publisert: