Rekordene vil ingen ende ta

Målestasjonen på Stend har ikke målt så mye regn i juli siden 1896.

Publisert Publisert

GAMMEL MÅLESTASJON: Siden 1896 har skolen på Stend hatt sin egen nedbørsmåler. Her er det daværende gårdsstyrer Erling Kjosås og driftsleder Martin Fjelltveit som sjekker nedbør i forbindelse med en tidligere værsak i BT. Foto: Eirik Brekke

  • Elise Kruse
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Meteorologisk institutt kunne i ettermiddag melde på Twitter at det ikke bare er Florida som har målt imponerende nedbørsrekorder i juli.

Målestasjonen på Fana-Stend satte nemlig juli-rekord på 281,3 millimeter. Rekorden fra målestasjonen på Florida som BT skrev om tidligere denne uken var på 248,1 millimeter.

Like dårlig som i 1964

— Denne rekorden går tilbake helt til 1896, så det syntes vi var verdt å nevne, sier meteorologikonsulent ved Meteorologisk institutt, Gunnar Livik.

Rekorden som ble slått på Fana-Stend var fra 1964 og på 271, 3 millimeter. Det er samme året som den tidligere rekorden på den forrige målestasjonen, Fredriksberg på Nordnes.

— Så 1964 var tydeligvis også en dårlig sommer. Men det er klart dette er snakk om veldig mye nedbør for å være juli, sier Livik.

Han påpeker at siden det regner sjeldnere i juli enn resten av året, er det også mindre endringer i antall byger som skal til for å komme høyere i forhold til andre toppmålinger.

  • Les også: Dette bildet sier alt om været på Vestlandet i sommer

Jo lenger inn, jo mer regn

Det kan altså se ut til at det regner mer på Fana enn i sentrum, noe Livik forklarer med både terreng og bygesituasjoner.

— Det regner mer desto lenger inn i kommunen du kommer. I Arna regner det enda mer fordi det er enda mer inn i landet, og du får løftet mot fjellene.

Han forklarer at akkurat om sommeren er værforholdene lokalt veldig varierende, særlig på grunn av lokale byger.

— Akkurat i dag har de fleste steder i Bergen opplevd kraftige byger, men det kan som regel være veldig lokalt. To kraftige byger som tilfeldigvis treffer en av disse stasjonene og du har en rekord.

Mat til Twitter

— Hvor gledelig er det å melde fra om slike rekorder?

— Nei, det gir jo mat til Twitter da i det minste. Men jeg har vært mye i Bergen selv i sommer, så jeg skulle jo gjerne vært akkurat disse rekordene foruten, sier Livik.

Han utelukker heller ikke at det vil bli meldt om flere rekorder de kommende dagene. Tallene fra målestasjonen på Frøyset er nemlig heller ikke offentliggjort ennå.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Da viruset kom til Norge, tok Ingeborg (47) grep. Personer med fedme rammes hardere av korona, viser ny forskning.

Hun slet med overvekt og dårlige matvaner, men syv måneder senere er livet til Ingeborg Stensby (47) forandret.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

  1. Dette må du vite om busstreiken

  2. «Vanligvis er dette oppførsel jeg ville irritert meg over, men nå er det nesten rørende»

  3. Gulen: Fant person i sjøen etter tre timers leting

  4. 139 nye koronatilfeller siste døgn

  5. Solen titter frem: – Kan bli opp mot 20 grader

  6. Da Monicas tante døde av covid-19, skjønte hun at det var alvor. – Vi har nesten ikke hatt noen inne hos oss siden mars