Rekordene vil ingen ende ta

Målestasjonen på Stend har ikke målt så mye regn i juli siden 1896.

Publisert:

GAMMEL MÅLESTASJON: Siden 1896 har skolen på Stend hatt sin egen nedbørsmåler. Her er det daværende gårdsstyrer Erling Kjosås og driftsleder Martin Fjelltveit som sjekker nedbør i forbindelse med en tidligere værsak i BT. Foto: Eirik Brekke

Elise Kruse

Meteorologisk institutt kunne i ettermiddag melde på Twitter at det ikke bare er Florida som har målt imponerende nedbørsrekorder i juli.

Målestasjonen på Fana-Stend satte nemlig juli-rekord på 281,3 millimeter. Rekorden fra målestasjonen på Florida som BT skrev om tidligere denne uken var på 248,1 millimeter.

Like dårlig som i 1964

— Denne rekorden går tilbake helt til 1896, så det syntes vi var verdt å nevne, sier meteorologikonsulent ved Meteorologisk institutt, Gunnar Livik.

Rekorden som ble slått på Fana-Stend var fra 1964 og på 271, 3 millimeter. Det er samme året som den tidligere rekorden på den forrige målestasjonen, Fredriksberg på Nordnes.

— Så 1964 var tydeligvis også en dårlig sommer. Men det er klart dette er snakk om veldig mye nedbør for å være juli, sier Livik.

Han påpeker at siden det regner sjeldnere i juli enn resten av året, er det også mindre endringer i antall byger som skal til for å komme høyere i forhold til andre toppmålinger.

Jo lenger inn, jo mer regn

Det kan altså se ut til at det regner mer på Fana enn i sentrum, noe Livik forklarer med både terreng og bygesituasjoner.

— Det regner mer desto lenger inn i kommunen du kommer. I Arna regner det enda mer fordi det er enda mer inn i landet, og du får løftet mot fjellene.

Han forklarer at akkurat om sommeren er værforholdene lokalt veldig varierende, særlig på grunn av lokale byger.

— Akkurat i dag har de fleste steder i Bergen opplevd kraftige byger, men det kan som regel være veldig lokalt. To kraftige byger som tilfeldigvis treffer en av disse stasjonene og du har en rekord.

Mat til Twitter

— Hvor gledelig er det å melde fra om slike rekorder?

— Nei, det gir jo mat til Twitter da i det minste. Men jeg har vært mye i Bergen selv i sommer, så jeg skulle jo gjerne vært akkurat disse rekordene foruten, sier Livik.

Han utelukker heller ikke at det vil bli meldt om flere rekorder de kommende dagene. Tallene fra målestasjonen på Frøyset er nemlig heller ikke offentliggjort ennå.

Publisert: