Nanobobler mot kreft sikret Grand Prix-seier

Doktorgradsstipendiat Sofie Snipstad fra Bergen vant lørdagens finale i Forsker Grand Prix.

VINNEREN: Sofie Snipstad ble feiret av programleder Nadia Hasnaoui, de syv andre konkurrentene og et entusiastisk publikum i Grieghallen.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Snipstad sikret seg seieren med sitt innlegg om «boblende nanomedisin mot kreft» da finalen i forsningsformidlingskonkurransen gikk av stabelen i Grieghallen.

Kan unngå bivirkninger

– Jeg føler jeg virkelig har fått innsikt i det du holder på med og hvor viktig det er, sa fagdommer Marlen Ferrer, som er førsteamanuensis ved Høgskolen i Oslo og Akershus.

Les også

Bergensforsker vant også i fjor

Sofie Snipstad er i gang med en doktorgrad ved NTNU i Trondheim, der hun jobber med å forstå hvordan nanopartikler effektivt kan leveres til kreftvev, og hvordan de påvirker kreftcellene.

Gassbobler og ultralyd

Nanopartiklene er spesielle fordi de kan danne små gassbobler. Dersom cellegift kapsles inn i nanopartikler, kan den gå rett til svulsten, og bivirkninger – som er et stort problem ved cellegiftbehandling – kan unngås.

Ved bruk av ultralyd vibrerer og sprekker boblene inne i kroppen, og hjelper dermed nanomedisinen inn i kreftvevet.

Åtte i finalen

Åtte forskere stilte til dyst i finalen etter å ha gått videre fra regionale finaler i Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger. Publikum ga poeng og stemte fram vinneren sammen med en fagjury.

Forsker Grand Prix har blitt arrangert siden 201 og er en del av Forskningsdagene. Snipstads premie var et reisegavekort på 20.000 kroner.

Publisert: