– At politiet skal vekk fra bydelene i Bergen, bør føre til store protester

– Det er viktig for bergenserne at politiet er der folk bor og arbeider, sier byrådsleder Harald Schjelderup. Sps Kjersti Toppe maner til opprør mot politikutt i bydelene.

Publisert:

BEKYMRET: Byrådsleder Harald Schjelderup var på onsdagens møte i Bergen. I etterkant sa han til BT at han er bekymret over forslaget om å legge ned politistasjonene i bydelene. Foto: Henriette Dæhli

Politikeren, nylig førstenominert til sin tredje periode på Stortinget, er kraftig provosert. Det er følgene av den såkalte nærpolitireformen hun raser mot.

Denne uken kom forslaget om å avvikle blant annet politistasjonene i de bergenske bydelene Fana, Fyllingsdalen/Laksevåg og Arna/Åsane.

Les også

Skeptisk politisjef i Bergen: «Usikker på om vi vil klare å gi fullgode polititjenester utenfor sentrum»

– At politistasjoner i bydelene i Bergen, bydeler like store som andre norske byer, skal legges ned for å realisere regjeringens nærpolitireform, bør føre til store protester, sier Toppe.

- Det motsatte av nærpoliti

Sp-profilen mener reformen vil gi det motsatte av nærpoliti.

– Jeg kan ikke skjønne annet enn at denne sentraliseringen vil føre til færre utrykninger, dårligere beredskap og mindre kriminalforebyggende tiltak i bydelene, sier Toppe.

FORVENTER PROTESTER: – At politistasjoner i bydelene i Bergen, bydeler like store som andre norske byer, skal legges ned for å realisere regjeringens nærpolitireform, bør føre til store protester, sier stortingsrepresentant Kjersti Toppe (Sp). Foto: Rune Sævig (arkiv)

Toppe bor selv i Åsane. Hun fremhever at politiet der har vært flinke til å drive forebyggende arbeid opp mot ungdomsgrupper.

– Dette har gitt resultater. Vi har ikke de gjengene som dannet seg før. Nå er det mange gode ungdomsmiljøer i Åsane, sier Toppe.

Sp-politikeren sier at det er over hennes forstand at reformen kan gi mer nærpoliti.

– Vi var det eneste partiet som advarte mot dette: At nærpolitireformen i realiteten er en sentraliseringsreform som fører til mindre, ikke mer, nærpoliti.

Schjelderup: - Bekymret

Kritikk kommer også fra flere hold. I Bergen onsdag møttes en gruppe med representanter for alle de over 50 kommunene i Hordaland og Sogn og Fjordane.

MANNSTERKT MØTE: Politimester i Vest politidistrikt, Kaare Songstad (i forgrunnen), foran styringsgruppen som møttes i Bergen onsdag. Gruppen har representanter fra alle kommunene i Hordaland og Sogn og Fjordane. Foto: Henriette Dæhli

Denne styringsgruppen skal komme med innspill til de foreslåtte politikuttene og -sammenslåingene, før politimester Kaare Songstad sender ut sin anbefaling om cirka to uker.

Les også

De skulle gi politikerne ro og landets politifolk ledelse. I stedet ble det mistillit, en knusende dom over norsk politi og en firedobling av antallet politibyråkrater.

Bergens byrådsleder Harald Schjelderup er bekymret over de foreslåtte politikuttene i bydelene.

VEKK?: Politistasjonen for Arna og Åsane, lokalisert i Åsane, er blant de tre bydelsstasjonene i Bergen som arbeidsgruppen foreslår å avvikle. Foto: Odd Mehus (arkiv)

– Det er viktig for bergenserne at politiet er der folk bor og arbeider, og ikke minst at de har lokal kjennskap til sin bydel. Jeg tror den eneste måten å opprettholde en slik kunnskap på er at det må være stasjoner i bydelene i fremtiden, sier Schjelderup.

Og føyer til:

– Jeg tror bare ikke på at det å styre alt fra Bergen sentrum er den rette veien å gå.

Høyre-ordfører vurderer å bryte ut

Før møtet, på trappen foran politihuset, uttrykte Stryn-ordfører Sven Flo (H) frykt for de foreslåtte endringene.

LIKER IKKE HELT: Ordførerne i Voss og Stryn, Hans-Erik Ringkjøb (Ap) og Sven Flo (H), er begge skeptiske til de foreslåtte politiendringene. Onsdag kom de til Bergen for å høre på argumentene fra arbeidsgruppen. Foto: Henriette Dæhli

– Vi er helt i yttergrensen av både regionen og Vest politidistrikt. Når alt nå ser ut til å bli samlet rundt Førde, er det utfordrende. Det kan være vi vil jobbe videre politisk for å få til et samarbeid med Møre og Romsdal i stedet, sier Flo til BT.

– I dag har vi kompetanse der politifolkene er. Med sentralisering rundt Førde, er jeg redd vi får problemer med å rekruttere politifolk til Nordfjord.

Også Voss-ordfører Hans-Erik Ringkjøb (Ap) er skeptisk.

– På kartet som viser politidekning, ser jeg at Voss kommer svakest ut. Det er ikke noe kjekt. Vi har lansert vårt eget forslag, der vi er sammen med Samnanger og Kvam. Men det er ikke ivaretatt i noe av det som arbeidsgruppen kom med, sier Ringkjøb.

Samtidig ser han lysglimt.

– Avgjørende for oss er at det skal være politi til stede i Vaksdal eller Osterøy. Og det er sikret i arbeidsgruppens forslag.

Arne Johannessen: - Hold på lokalkunnskapen

Arne Johannessen, tidligere leder av Politiets Fellesforbund, nå regionlensmann i Sogn, var også på møtet. Han sier reformen har «mye positivt på kvalitet», men påpeker samtidig behovet for å holde på lokalkunnskap og nærhet.

NÆRHET: Regionlensmann Arne Johannessen er fornøyd med kvalitetshevingen som reformen lover, men han mener for mye sentralisering ikke er bra. - Vi må holde på lokalkunnskap og nærhet, krever Johannessen, her på det store politireformmøtet i Bergen onsdag. Foto: Henriette Dæhli

Han gjør det også klart at Sogn og Fjordane må ha tre geografiske driftsenheter. Ett forslag fra arbeidsgruppen er at det holder med én.

– Hvis vi sentraliserer for mye, så vil det passivisere lederne ute i distriktene, mener Johannessen.

Publisert: