Lovende for Flesland

Lufthavnsjefen forventer at flyplassen er åpen i hele morgen.

Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 12 år gammel

— Det jeg kan bekrefte er at prognosene ser gode ut. Vi har i alle fall åpent til klokken 8 i morgen tidlig her på Flesland, sier Lufthavnsjef Dag Jarle Aksnes til bt.no nå i kveld.

**Les også:

Les også

Kan fly fra Heathrow

Kan fly fra Heathrow**

Ny prognose i morgen tidlig

Frem mot en ny prognose klokken 2 i natt vil luftrommet være uten restriksjoner. Trafikken til oljeinstallasjonene i Nordsjøen er også åpen, melder Avinor. Det antydes også at det utover formiddagen vil være en stabil situasjon, men ny prognose klokken 09:00 vil eventuelt bekrefte dette, melder Avinor.

— Prognosene ser bra ut også for resten av dagen, så jeg er optimistisk til at flyplassen og luftrommet er åpen i hele morgen, sier Aksnes

Avinor understreker at passasjerene må forholde seg til flyselskap og reisebyrå for nærmere informasjon om den enkelte flyging.

Avinor vurderer situasjonen fortløpende på grunnlag av data fra Volcanic Ash Advisory Centre i London (Met Office).

Åpne for trafikk

Omtrent klokken 14.00 ble Flesland åpnet for all trafikk. En drøy halvtime senere meldte Avinor at hele luftrommet over Norge var åpnet for flytrafikk frem til klokken 02.00 natt til onsdag.

— Værforholdene tilsier at vi kan gjøre det, og det ser ut som det blir slik resten av dagen, sier Aksnes, som oppfordrer reisende til å ta kontakt med fly- og reiseselskapene.

— For det vil helt sikkert gå mange fly utover dagen og kvelden, sier han.

— Vi får inn noe nordavind utpå formiddagen i morgen. Det ser ut som det skal blåse sørover i hele rommet mellom Island og Norge, bekrefter statsmeteorolog Reidun Holmøy ved Vervarslinga på Vestlandet.

Det betyr at det er gode utsikter for flytrafikken innenlands i Norge onsdag.

— Det ser ut som askeskyen vil ha trukket seg helt ut av våre landområder ved midnatt. Da ligger det mest i Skagerak, sier Holmøy.

Stord Lufthavn, Haugesund Lufthavn Karmøy, Stavanger Lufthavn Sola, Kristiansand Lufthavn Kjevik og tidvis også Bergen Lufthavn Flesland var stengt tidligere tirsdag. Dessuten var det begrensninger på flytrafikk i Øst-Finnmark.

Les også

Nå vil alle dra sjøveien

— Bergen slipper unna

Ifølge statsmeteorolog John Ottar Bjørsvik ved Vervarslinga på Vestlandet går Bergen og Flesland stort sett klar av askeskyen. Han tror Flesland vil kunne holde åpent frem til i morgen.

— Det ser bra ut for Bergen og nord for Bergen. Tendensen er at askeskyen trekker seg unna, sier Bjørsvik.

Akkurat nå ligger askeskyen over Nordsjøen utenfor Vestlandet. Den strekker seg oppover mot Ålesund, og dekker også store deler av Storbritannia og Mellom-Europa.

— Det ligger an til at det eneste området i Norge som blir berørt av asken i kveld er Vestfold og Østfold. I morgen kan det bli problemer over Stavanger, Sørlandet og østover. Men det ser bra ut for Flesland også i morgen, sier Bjørsvik.

Nye prognoser vil komme i 20-tiden i kveld.

Les også

- Blir hentet hjem med båt

Ligger i grenseland

Ifølge beregningene fra britiske Met Office tidlig tirsdag ettermiddag vil asken bevege seg vekk fra Vestlandet i løpet av dagen. Skyen ser også ut til å legge seg sør for Oslo og Oslo Lufthavn Gardermoen.

Meteorologisk institutt utfører også beregninger for spredningen, og disse ventes noe senere tirsdag ettermiddag.

— Askeskyen ligger inn mot kysten i vest. Den vil gå over særlige deler av Agder og videre innover ved Göteborg. Så vil den trekke litt nordover utover kvelden. Oslo og Gardermoen vil ligge akkurat i grenseland, fortalte statsmeteorolog Helge Strand til NTB ved 12.30-tiden.

Les også

- Ingen vits uten passasjerer

Kraftigere utbrudd

Britiske meteorologer bekreftet sent mandag at vulkanen på Island hadde hatt et kraftigere utbrudd enn først antatt og at en ny askesky var på vei sørover og vestover i Europa.

Flyplassene fra Kristiansand til Bergen var tirsdag formiddag stengt. Dessuten er det begrensninger på flytrafikk i Øst-Finnmark. All offshoretrafikk til installasjoner i Nordsjøen er også stanset.

Flesland var åpent i morges, men ble deretter stengt fra klokken 11 til 15.

— Vi får se hvor langvarig dette blir, sa terminalsjef Alf Sognefest da.

Også i Florø ble alle flyene satt på bakken fordi flyselskapet DAT ikke vil ta sjansen på at flyene blir stående askefaste på Gardermoen eller Flesland. Alle avgangene fra Florø er kansellert frem til klokken 15, skriver NRK Sogn og Fjordane.

I går kveld ble

Les også

Luftrommet er åpnet

luftrommet i Norge åpnet av Avinor. I dag tidlig var det likevel nok en gang ingen fly som gikk fra Flesland, Haugesund eller Stord. Også Kjevik og Sola er stengt, det samme er situasjonen for helikoptertrafikken til Nordsjøen.

Pessimist

— Jeg står dessverre og kikker utover en litt for tom og stille terminal, sa terminalsjef Alf Sognefest ved Bergen lufthavn til bt.no i 7-tiden i dag tidlig.

— Jeg skulle ønske jeg kunne være mer optimistisk. Men frem til 14.00 ser det dårlig ut, sa Sognefest.

En time etterpå hadde situasjonen snudd. Da ble Flesland åpnet igjen.

— Det er litt mer stabilitet i luftmassene nord for oss enn det som ble antatt. Så nå kan vi holde åpent frem til klokken 11.00, i hvert fall, sa Sognefest.

Da truer askeskyen fra nord nok en gang all trafikk.

— Vi skal nok gjennom en periode på seks-syv timer uten at flyene kan lette og lande. Men det kan jo tenkes - ved et under - at skyene ikke trekker nedover likevel, sa Sognefest.

Les også

EU letter på flyrestriksjoner

Saken oppdateres.

Publisert: