Det er byens største arbeidsplass, med nesten 12.000 mennesker i hvit frakk høyt og lavt, døgnet rundt. For tiden har de hvitkledde fått selskap av en hær med bygningsarbeidere med alle andre farger på arbeidsantrekket. Lastebilsjåfører, betongarbeidere, elektrikere, rørleggere, ingeniører og byggledere. Hundrevis av dem.

De neste ti årene skal Helse Bergen bygge for ti milliarder kroner. Byens største arbeidsplass blir byens største byggeplass.

Hva er det som skjer?

Helseforetaket fikk skikk på økonomien sin. Opp av skrivebordsskuffene kom alle byggeplanene. Så ga Stortinget tommelen opp for det største prosjektet av dem alle: Det nye Mor og barn-senteret som skal erstatte både Barneklinikken og KK.

- Men Helse Bergen er mer enn Haukeland, og vi har byggeplaner som omfatter det meste, sier prosjektleder Helge Bergmann.

Unikt barnesenter

I gropen etter psykiatrisk klinikk opp mot Haukelandsbakken er byggetrinn en av Mor og barn-senteret i ferd med å ta form. Senteret består av fire langstrakte blokker og den sørligste, nærmest sentralblokken, er snart ferdig. I hvert fall utvendig.

I november neste år skal alle fire blokkene stå klare. Så skal huset testes og klargjøres for innflytting våren 2016.

I nordligste blokken av Mor og barn-senteret kommer Barnas energisenter. Lignende fins knapt noe annet sted i verden.

- Energisenteret blir helt unikt. Det eneste vi har funnet som ligner, ligger i Los Angeles, sier Tor Visnes, koordinator for energisenteret.

Trond Mohn betaler

På energisenteret blir det svømme-basseng, plaskebasseng, terapi-basseng og gymsal stor nok til å avholde internasjonale volleyballkamper. Her skal syke barn få teste grensene sine i trygge omgivelser. Og ikke bare det; idrettslag og brukere slipper til når ikke sykehuset trenger basseng og idrettshall.

- Tanken er å inngå samarbeidsavtaler med idretten og kommuner, forteller Visnes.

En tredel av regningen for senteret er betalt med gaver fra privatpersoner, fond og bedrifter. Litt herfra og litt derfra, ifølge Visnes.

Men først og fremst kommer pengene fra byens største giver: Trond Mohn. 70 millioner kroner gir Mohn til Barnas energisenter.

Nytt sengebygg

Like over påske ruller anleggsmaskinene frem for det neste store nybygget på sykehusområdet. Sengebygg sør reises på en ledig tomt ned mot Ibsens gate. Samtidig bygges det nytt midt inne i sentralblokken. Der kommer den nye mottaksklinikken over tre etasjer.

Det finnes en langsiktig plan for sentralblokken. Bit for bit flyttes virksomhet ut av den 30 år gamle blokken, slik at mer plass kan frigjøres til pasientrom. I fremtiden skal vi nemlig slippe å ligge fire mann på rommet og lytte på andres snorking. Når Sentralblokken bygges om — og det skal den fløy for fløy - blir standarden ensengsrom med eget bad.

- Så skal vi gjøre noe med vindusstørrelsen og utsikten, lover Bergmann.

Voss og Hagavik

Så var det resten av Helse Bergen, da. I helt korte trekk lyder planene slik: Dr. Martens-bygget på Sandviken sykehus fornyes,

Nordåstunet utvides, Voss sjukehus og Kysthospitalet i Hagavik videreutvikles. DPS Bjørgvin på Tertnes utvides med et nybygg for ruspasienter. På Askøy, der Helse Bergen samarbeider med Blå Kors, skal det også bygges nytt.

Folkene på prosjektkontoret blir ikke arbeidsledige med det første.