Varsler rotteinvasjon i Bergen

Fulle bosspann, sommertemperaturer og hybelhus. Bosstreik fører alltid til rotteinvasjon i Bergen sentrum, sier skadedyrsbekjemper Helge Ivarsøy.

Publisert Publisert

FLYTER OVER AV BOSS: Slik så det ut søndag kveld i Nipedalen i Bergen. - Vi råder folk til å ta med bosset hjem, sier Åge Landro i Bergen og Omland Friluftsråd. Foto: 2211-tipser

iconDenne artikkelen er over syv år gammel

— Det skjer hver eneste gang det er bosstreik i Bergen. Bare i løpet av et par dager flyter søppelet i sentrumsgatene, og rottene trekker opp av bakken, sier Helge Ivarsøy, daglig leder i skadedyrsfirmaet Cytox AS.

Bade- og friluftsområdene i Bergen flommer allerede over av boss etter en pinsehelg med drømmevær.

Les også

Nå blir de badende rammet av streiken

— På grunn av streiken får vi ikke levert boss fra friluftsområdene. Vi har heller ingen mulighet til å mellomlagre så store mengder boss. Vi anmoder derfor publikum ta bosset med hjem, sier Åge Landro i Bergen og Omland Friluftsråd.Og verre skal det bli. Fra og med tirsdag morgen slutter BIR å hente inn boss fra 340.000 husholdninger i Askøy, Bergen, Fusa, Os, Osterøy, Samnanger, Sund, Kvam og Vaksdal.

Problemer med hybelhus

Ifølge Ivarsøy går antall observasjoner og rottehenvendelser i taket hver gang bosstreik i Bergen er et faktum.

— BIR kan instruere folk så mye de vil, men jeg har ingen tro på at folk klarer å ta ansvar. Det går et par dager, så flyter bosset. God tilgang på næring på gateplan og sommertemperaturen er en drømmesituasjon for rottene, som formerer seg svært raskt, sier han.

Les også

Streiken kan pumpe kloakk rett ut ved badeplassene

Han viser til at Bergen sentrum er spesielt sårbar, grunnet de mange hybelhusene og studentboligene.— Det viser seg at fulle bosspann som regel går fint i familieboliger med eget bosspann. Men hvis man er flere boenheter som deler samme bosspann, så tar det ikke lang tid før bosset flyter utover, sier Ivarsøy.

BIR: - Kildesorter som aldri før

Mette Nygård Havre, kommunikasjonssjef i BIR, sier boss-situasjonen allerede er problematisk.

— Nå har det vært pinse, og enkelte har ikke fått bosstømming siden forrige mandag. Det betyr at det er fulle bosspann allerede før bossinnsamlingen stanses. Spesielt nå som det har vært så godt vær, ligger det nok masse grillmat i restavfallet, noe som fort kan tiltrekke seg skadedyr, sier hun.

Hennes beste råd til folk med fulle bosspann er å kildesortere så nøye som aldri før.

— Vi skal fortsatt hente papir og plast, så kildesortering blir viktigere enn noensinne, sier hun.

Dersom streiken drar ut i tid, råder hun folk til å ha matavfall i dobbel pose, ha posene i en bossekk og plassere denne i skyggen.

— Når streiken er over, kan folk sette denne ved siden av bosspannet for avhenting, sier Havre.

Frykter et nordisk Napoli

Selv om Helge Ivarsøy lever av å blant annet bekjempe rotter, skulle han gjerne vært problemene foruten.

— Vi driver en langsiktig bekjempelse av rottebestanden gjennom hovedsaklig forebygging. Hvis denne streiken trekker ut, vil en bosstreik kunne føre til vedvarende rotteproblemer over lengre tid. Det er det ingen som er tjent med, sier Ivarsøy.

— Rotter tar med seg avfall inn i bygninger, og kan gjøre store skader. På sikt vil en bosstreik også kunne føre med seg store ekstrakostnader for huseiere, legger han til.

Han mener også at det er en skam for bergenserne hvis vi lar byen bli om til et nordisk Napoli, den italienske byen som de siste årene er blitt berømt for sine voldsomme bossproblemer.

— Jeg håper folk tar ansvar, slik at vi kan holde byen ren nå som turistsesongen er i gang for alvor. Det har litt med bergensernes stolthetsfølelse å gjøre, sier Ivarsøy.

Tror du på varselet om rotteinvasjon? Syng ut i kommentarfeltet!

Publisert

SVINESTI: Dette synet møtte bade- og friluftsfolket i Kollavågen på Askøy. Engangsgriller, bossposer og tomgods har hopet seg opp i store mengder i løpet av pinsen. Foto: 2211-tipser.

HOPER SEG OPP: Allerede før helgen ble det slutt på bosshentingen fra bade- og friluftsområder. Dette bildet er fra Tennebekk på Laksevåg. Foto: 2211-tipser