Gikk fra fødsel til brannruin

Julaften fikk familien Nowinski sin første datter. Andre juledag mistet de alt de eide i brannen i Ullensvang.

Publisert Publisert

LYKKELIG TRIST: Det har vært en spesiell jul for Janusz og Magdalena Nowinski. Først ble de lykkelige foreldre på julaften, deretter mistet de alt de eide på andre juledag. -Jeg blir glad når jeg ser på datteren min, men forferdelig trist når jeg tenker på alt vi har mistet. Det er så tungt, forteller Janusz. Her sammen med datteren Gabriella og konen Magdalena. Foto: ODD MEHUS

TOTALRUIN: Huset ble totalskadd i brann andre juledag. Brannen ble meldt klokken 21.15 mandag kveld. Foto: ODD MEHUS

— Det eneste vi har igjen fra leiligheten vår er støvet under skoene mine, forteller Janusz Nowinski.

Det er tirsdag ettermiddag i fødestuen på Voss Sjukehus. På gangen sitter en sliten pappa. Jakken hans lukter fremdeles svidd. Alt han eier har han på seg.

Les også

Brannmann alvorlig skadd

— Jeg er så lykkelig over min nyfødte datter. Samtidig har jeg en helt forferdelig følelse inni meg, forteller han.

Mandag kveld mistet han og konen Magdalena alt de eide i brannen i Ullensvang. Egentlig skulle de vært hjemme i romjulen, men fordi deres nå fire dager gamle datter Gabriella kom på overtid, befant de seg fremdeles på sykehuset da brannen brøt ut i boligen på Djønno i nitiden mandag kveld.

— Hadde vi bare vært hjemme, kunne vi kanskje reddet huset, men samtidig vet vi jo ikke om vi hadde klart å redde oss ut, forteller han.

Alt var borte

Familien fikk beskjed sent mandag kveld om at huset hvor de leier en leilighet sto i full brann. Janusz Nowinski kastet seg umiddelbart i bilen og kjørte sørover. Han var i sjokk og hendene skalv bak rattet. Han tenkte at han skulle prøve å berge noen av familiens gjenstander. I hvert fall alle de nye babytingene til Gabriella.

— Da jeg kom dit, så jeg bare flammer. Bilen vår hadde smeltet. Bildene våre, gifteringene våre og alle klærne våre var borte, forteller han.

Ambulansen kjørte ham tilbake til familien på Voss Sjukehus. Der gråt de sammen, mens Janusz lovet Magdalena å skaffe kopier av alle gjenstandene de eide. Som om marerittet aldri hadde skjedd.

I dag har han allerede vært og handlet litt klær og bestilt en ny barnevogn. Han prøver å tenke på alt det praktiske først.

— Jeg må bare være sterk foran familien min. Jeg kan ikke gråte foran dem, forteller Janusz og kniper igjen øynene.

— Det er ikke så lett!

Som en vond drøm

Bak dør nummer fire på fødeavdelingen ligger Gabriella i mammas armer. Magdalena Nowinski er sterkt preget av det siste døgnets hendelser.

— Gråten er nær hele tiden. Det er som en vond drøm vi ikke våkner opp fra. Gabriella er det eneste positive som får oss til å smile, sier hun.

De tenker mye på de to brannmennene som ble skadet i slukningsarbeidet mandag. En av dem alvorlig.

— Vi håper virkelig at de kommer til å bli helt bra igjen, sier de.

På fødestuen har de i dag fått besøk av gode venner fra Ulvik.

Ingrid Prestegard og Reidun Vikebø har med seg bleier, babyklær og undertøy.

— Det er så grusomt det som har skjedd. Vi finner ikke ord, men vi er et lokalsamfunn og vi står sammen. Dette skal gå bra, sier de.

For to år siden kjøpte familien Nowinski nabohuset til den nå nedbrente boligen. Dette huset har i dag verken møbler eller innlagt strøm. Nå er dette deres eneste håp.

— Jeg håper bare det verste er over og at neste jul skal bli en god jul, sier Janusz.

Lokalsamfunnet hjelper

I dag skulle familien egentlig ha reist hjem til leiligheten de leier i huset på Djønno. Der var juletreet pyntet og juleduken lagt. Alle de nye babyklærne var strøket og brettet. Til og med sokkene.

— Alt skulle være perfekt til Gabriellas første jul, forklarer den nybakte pappaen.

En stor aksjon er nå satt i gang for å hjelpe familien. Nærbutikken sponser bleier og mange har tilbudt seg å gi fra seg klær. I går ble familien også tilbudt en hytte i området, der de kan flytte inn midlertidig.

— Vi er veldig takknemlig og det minner oss på hvor godt det er å bo på en liten plass, sier Janusz.

— Hvor mange bor det i Djønno?

— Sikkert mellom 50 og 55 personer, sier Janusz.

— 56 nå, legger Magdalena til.

Publisert