Gir for gode karakterer

Utdanningsinstitusjonene i Bergen deler ut flere toppkarakterer enn de skal.

Publisert Publisert

Foto: Bergens Tidende

iconDenne artikkelen er over ti år gammel

Siden Kvalitetsreformen kom i 2003 har norske myndigheter anbefalt utdanningsinstitusjonene å bruke den statistiske normalfordelingen når de skal dele ut karakterer.

Statistisk sett skal ti prosent av studentene få toppkarakteren A, mens 25 prosent skal få B. Men ferske tall som Teknisk Ukeblad har hentet ut fra Database for statistikk om høgre utdanning (DBH), viser at dette langt fra er tilfellet. En rekke norske universiteter og høyskoler gir studentene bedre karakterer enn de skal.

Både Høgskolen i Bergen og Universitetet i Bergen er på topp fem-listen over lærestedene som er snillest med karakterene. Her får 42 prosent av studentene karakteren A eller B. Nivået er dermed syv prosent høyere enn normalfordelingen skulle tilsi.

Les også

UiB klatrer på rangeringsliste

— Ikke for snille

UiB-rektor Sigmund Grønmo avviser at de er for snille med karakterene.

— Vi gir karakter etter prestasjonene som studentene yter. Karakterkravene er til dels nasjonalt samordnet, og vi bruker eksterne sensorer.

Rektoren har andre mulige forklaringer på det høye karakternivået.

— Hard konkurranse om studieplassene fører til bedre studenter. Det kan også skyldes et bedre undervisningsopplegg. Vi vet ikke hva som er mest utslagsgivende, men vi er i hvert fall ikke snillere med karakterene, sier Grønmo.

Han understreker at normalfordelingen må vurderes over tid på store studentmasser, ikke enkeltsemester eller kull.

Les også

Angrer på SV-studier

Rausest i Akershus

Aller rausest med karakterene er Høgskolen i Akershus. Her får nesten halvparten av elevene A eller B.

Til Teknisk Ukeblad forklarer Olgunn Ransedokken at dette har flere årsaker. Hun nevner høy gjennomsnittsalder på studentene med yrkeserfaring og mange videreutdanningstilbud.

— Vi opplever at mange av studentene er sterkt motiverte for å oppnå gode resultater. Mange har for eksempel permisjon fra jobb, sier Ransedokken til ukebladet.

Strengere i Sogn og Fjordane

I andre enden av skalaen finner vi Høgskolen i Gjøvik, som er strengest i landet. Også Høgskolen i Stord/Haugesund ligger under snittet. Høgskulen i Sogn og Fjordane kniper inn på toppkarakteren, men er rausere med B-ene enn normalt, ifølge statistikken.

Hva tror du karakterforskjellene skyldes?

Foto: BERGENS TIDENDE

Publisert