Hoppet på havet i det Titanic sank

Sigurd Moen kunne ikke svømme. Da Titanic gikk under, forsøkte hans svoger desperat å holde tak i ham.

LETEAKSJON: En omkommet blir dratt om bord i lettbåten til redningsmannskapene utenfor Newfoundland. Her ble flere av de omkomne bergenserne funnet.
MOT ENGLAND: Om kvelden den 3. april la BDS´ Sirius ut frå festningskaien med Albert Andersen og flere av hans sjømannskolleger.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ti år gammel

Natten til mandag 15. april 1912: På båtdekket om bord på RMS «Titanic» står Sigurd Moen fra Bergen. Sammen med svogeren Olaus Abelseth og hans fetter Peter Søholt, ser de skrekkslagne på mens det gigantiske skipets skorsteiner knekker og raser ned i det iskalde Nord-Atlanteren.

Les også

Henry (28) fra Bergen døde i Titanic-forliset

Alle livbåtene er allerede satt på sjøen. Tilbake på båtdekket står flere hundre mennesker, som vet at deres eneste mulighet for å berge livet er å hoppe i sjøen og håpe på å bli plukket opp i tide.

Ventet med å hoppe

— Vi må vente så lenge vi kan, sier Sigurd Moen, ifølge Abelseths forklaring til den amerikanske havarikommisjonen.

Han var en av kun tre passasjerer på tredje klasse som ble avhørt av den amerikanske havarikommisjonen i etterkant av tragedien. I sin beretning bare dager etter forliset, forteller han at verken Sigurd Moen eller Peter Søholt kunne svømme.

Forsvant i havet

Rundt 02:15, omtrent to og en halv time etter kollisjonen med isfjellet, begynner skipet å reise seg i sjøen. Flere eksplosjoner og brak kunne høres fra skipets indre, etter hvert som Titanics skrog begynner å kollapse.

BYTTET OM: Sigurd Moen var en av seks nordmenn som ble bokket om til Titanic grunnet en kullstreik i England.

De tre mennene hopper i havet og lar det stå til. Abelseth prøver å holde tak i sine to reisekompanjonger, forgjeves. I kaoset forsvinner både Moen og Søholt ned i dypet.Sigurd Moen jobbet som snekker ved Einar Kalands orgelfabrikk. Familien trivdes i Skuteviken, men lot seg likevel overtale til å utvandre til Dakota i USA sammen med familien til Olaus Abelseth.

Familiene fikk det tøft

Sigurd skulle reise først, mens konen Inga, som ventet parets tredje barn, skulle komme senere. Slik gikk det ikke. Det nyfødte barnet ble oppkalt etter sin avdøde far.

KOM HJEM: Sigurd Moens kropp ble balsamert og fraktet tilbake til Bergen, hvor han ble gravlagt.

Sigurd Moens lik ble funnet utenfor Newfoundland halvannen uke etter Titanic-tragedien. Etter en kostbar hjemtransport, ble Moen gravlagt ved kapellet på Møllendal Kirkegård.Albert Andersen fra Alvøen ble funnet utenfor Newfoundland 24. april, halvannen uke etter forliset.

— I Bergen fikk den etterlatte familien store vanskeligheter i ettertid. Enken døde alt i 1915 og barna vokste opp hos slektninger på Alvøen, forteller Titanic-ekspert Per Kristian Sebak, som nylig har tatt doktorgrad i historie ved Universitetet i Bergen.

Vanskelige rederi

Flere av de etterlatte familiene fikk økonomiske problemer etter at deres menn og fedre omkom da Titanic forliste.

Fra det ansvarlige rederiet var det liten hjelp å få.

— Rederiene hadde sikret seg i alle bauger og kanter på den tiden. Regelen var at erstatningen til de etterlatte skulle regnes ut ifra det som hadde blitt berget fra skipet som forliste. I Titanics tilfelle var det jo bare snakk om noen livbåter, sier Sebak.

KAMPANJE: Vinteren 1912 ble det reklamert heftig for Titanic og søsterskipet Olympic i norske medier. Denne annonsen sto i avisen Sunnhordaland.

Etter en flere års dragkamp i engelsk og amerikansk rettsvesen, kom det til slutt til et kompromiss.— Rederiet betalte ut en viss erstatning, og da prioriterte de barnefamiliene. Det var likevel bare snakk om småpenger, sier Selbak.

OMKOM: Familien til Albert Andersen (33) fikk det tøft etter tragedien.
VISSTE IKKE: Først i 1988 fikk familien til Albert Andersen vite at han hadde fått en grav i Halifax, Canada.
SKULLE UTVANDRE: Familien Moen hadde bestemt seg for å utvandre til USA. Sigurd skulle reise først, mens konen Inga, som ventet parets tredje barn, skulle komme senere. Slik gikk det ikke.
Publisert: