Gjenforent med redningsfamilien

Frode Pedersen og datteren Celine kjempet seg til fots gjennom røyken i tunnelen, da de ble plukket opp av familien Morland. I dag møtte de sine engler.

svp://30158svp://30156

Døren til sykerommet på Voss sjukehus åpner seg. En familie med far, mor og tre jenter kommer gående inn, rett mot Frode Pedersen og datteren Celine (7).

Laila Morland går først. I går satt hennes familie i sin Volkswagen, kjørende ut av den røykfylte Gudvangatunnelen.

Frode Pedersen retter seg opp i ryggen. De møtes i en lang klem.

— Godt å se deg igjen, sier Laila Morland.

Begge er på gråten.

Det er første gang de ser hverandre igjen, etter at familien Morland trolig reddet livet til far og datter Pedersen i går.

En etter en gir Oda (10), Kaja (13), Hannah (15) og far Einar de to gode klemmer.

— Flaks, flaks, er det Frode Pedersen sier.

Så harker han kraftig.

Sterkt møte

Far og datter gikk trolig rundt tre kilometer i den røykfylte tunnelen. Alt faren tenkte på, var å redde datteren. Kreftene var i ferd med å avta da redningen kom.

Familien Morland hadde med stort strev klart å hekte campingvognen av familiens bil, snudd, og kjørte i stummende mørke mot Gudvangen. Der fikk de øye på far og datter. Pedersen lyste med mobilen sin for å gjøre seg synlig.

Mandag kveld fortalte han til BT at han ikke visste hvem redningsfamilien var - men hadde lyst til å gi dem en god klem.

I virkeligheten befant familien seg på samme sykehus. Det visste verken Pedersen, familien Morland eller sykehuset.

— Det gikk så fort. Jeg aner ikke. Men de reddet oss. Det er jeg helt sikker på. Vi hadde ikke klart oss uten dem, sier Pedersen.

Kjørte i fjellsiden hele tiden

Gjensynet ble sterkt også for familien Morland.

— Vi tenker som så at vi kunne sikkert overlevd ved å bli sittende i bilen. Men hadde vi ikke snudd og kommet oss nedover, vet vi jo ikke hvordan det hadde gått med de vi plukket opp. For oss er det veldig sterkt å tenke på, sier Laila Morland.

Einar Morland er også glad for å at de kunne hjelpe både far og datter Pedersen, i tillegg til fire franskmenn de også tok om bord.

— Vi hadde stor nok plass i bilen til å kunne hjelpe de andre, sier han.

Da de så røyken inne i tunnelen, klarte de å hekte av campingvognen, snu og kjøre vestover mot tunnelåpningen i Gudvangen.

Først så de ingenting. De kjørte i fjellsiden hele tiden på veien ut. Etter hvert lettet røyken noe, og de kunne se den hvite stripen og navigere etter den.

- Det var ekstremt

For Frode Pedersen har natten vært strevsom.

— Den har vært litt sånn på og av, men med en gang jeg lukker øynene er jeg inne i tunnelen igjen. Jeg har forstått på legen at det vil ta lang tid å bearbeide de tingene, for det var ekstremt, sier han.

I ettertid har han lurt på om han tok rett beslutning da han og datteren begynte å gå.

— Jeg har jo hørt i ettertid at andre ble anmodet om å legge seg ned i bilen, sier Pedersen.

Men i hodet hans var bare én tanke: Han og datteren skulle overleve.

— Den var tøff.

Familien Morland er fornøyde med beslutningen de tok om å snu.

— Vi er bare glad vi klarte å komme oss ut den veien vi kom, og få med oss først to og så fire personer til, sier Laila Morland.

Dette bildet av Celine Pedersen (7) ble tatt da hun, faren og andre skadde ble kjørt til Voss sykehus. ARNE HOFSETH

gjenforening3.jpg

DEKKET AV SOT: Celine (7) og pappa Frode Pedersen på sykehuset på Voss mandag kveld. I dag fikk de treffe familien Morland som reddet dem. Elias Dalen

svp://30158svp://30156