I grøften på sommerglatten

Snøen lavet ned på riksveg 7 over Hardangervidda lørdag. Brøytebilen kom for sent for dette britiske paret.

Publisert Publisert

I GRØFTEN: Det britiske paret måtte tilkalle redningsbil før de kunne fortsette ferien. - De er vel ikke så vant til å kjøre på dette føret, sier Morten Hansen hos Vegtrafikksentralen. De har ikke fått melding om andre ulykker i forbindelse med snøfallet. Foto: KARI VARBERG

iconDenne artikkelen er over seks år gammel

At det skulle lave ned i slutten av juni, hadde ingen ventet. Et britisk par ble kanskje litt vel ivrige da de våknet til snødekket Hardangervidde.

— De hadde ikke kjørt mer enn 400 meter før de havnet i grøften, sier Kari Varberg (50), som eier og driver Dyranut Fjellstova.

GÅR I HVITT: Lørdag formiddag snør det på Maurset i Eidfjord! Dette bildet er tatt noen kilometer fra Vøringsfossen, ved Sysendammen, lørdag klokken 10.40. Foto: MARITA AAREKOL

Hun satt ved frokostbordet da det begynte å lave ned lørdag morgen.Kort tid etter ble hun tilkalt for å ta seg av de to britiske campingturistene som hadde havnet i grøften.

— De hadde våknet og sett at det snødde, så ville de komme seg fort ut på vidden, sier hun.

Det var sleipt der oppe

Morten Hansen hos Vegtrafikksentralen

Omtrent samtidig som hun fikk hentet dem og tatt dem med tilbake til hytten, kom redningsbilen.

Så lenge Varberg kan huske, har det ikke kommet snø ved fjellstova i slutten av juni.

Hytten ligger på det høyeste punktet på riksveg 7.

- Kjør forsiktig

Vaktoperatør Morten Hansen ved Vegtrafikksentralen meldte lørdag formiddag om slaps og snøføre fra 800 meter og oppover på Hardangervidda.

Ved 11-tiden var brøytebilen på plass for å skrape veien fra Sysendammen til Haugastøl.

— Det var sleipt der oppe, men det er skrapt av, og nå skal det bli bedre temperaturmessig. Jeg tror det går rette veien, sier Hansen klokken 11.50.

Han ber likevel folk kjøre etter forholdene på den 40 kilometer lange strekningen som nå er ryddet.

— Folk har gjerne ikke med vinterdekk på hytten, så blir det dårlige forhold må de avvente utover dagen. Ingen må ta unødige sjanser.

Nesten minus

LAVER NED: Slik så det ut på Finse, 1222 meter over havet, lørdag klokken 11.20. Her var temperaturen så vidt over null lørdag formiddag. Foto: BT WEBKAMERA

En BT-leser forteller at gradestokken går ned mot null, mens snøen utenfor hytten laver ned.— Vi har stasjon på Finse, og der er temperaturen 0,9 grader, forteller Halldis Berge, vakthavende meteorolog ved Vervarslinga på Vestlandet.

- Hvordan blir været videre på Hardangervidda?

— Lørdag kan det komme mer snø, muligens sludd. Dette varer ut dagen. Til natten blir det opphold, og søndag stiger temperaturen, svarer Berge.

Snørekord i fjor

Klokken 18.50 snødde det ikke. Kanskje går det mot sommer, også på Hardangervidda.

I fjor på denne tiden var det snørekord i vestlandsfjellene. Ikke siden NVE-målingene tok til i 1971 hadde det vært registrert mer snø midtveis i juni.

I år er det annerledes - for en måned siden meldte NVE om unormalt lite snø i den norske fjellheimen.

NEDSNØDD: Slik forventer man ikke å finne bilen sin i slutten av juni. Sysendammen i bakgrunnen. Foto: MARITA AAREKOL

HARDT LIV: Denne blomsten fikk en tøff start på dagen lørdag. Foto: MARITA AAREKOL

Publisert