Oppkjøpsfondet Nordic Capital byr 37 kroner aksjen for det norske 3D grafikk— og videoteknologiselskapet Vizrt. Selskapet med hovedkontor i Bergen, 550 ansatte globalt og 40 kontorer verden rundt tas dermed av Oslo Børs.

Norsk sjef kan tjene millioner

2,22 prosent av aksjene er eid av ansatte, og om oppkjøpet går gjennom vil dette utgjøre 55,6 millioner kroner i utbetalinger.

— Er det mange ansatte som kan tjene store summer nå?

— De som har aksjer har relativt beskjedne aksjeposter. Men så er det også noen som har litt større poster, og de har nok tjent noen millioner på dette oppkjøpet, sier utviklingssjef Bernt Kåre Johannessen.

President for Vizrt i Nord-Europa, Fredrik Gunnestad, bekrefter at han vil håve inn en sum i millionklassen på oppkjøpet. Han har ikke tall på hvor mange norske ansatte som eier aksjer, og kan heller ikke si noe om hvor mye de får utbetalt.

Les også:

Kjente ikke til ny eier på forhånd

Ut over at flere ansatte blir litt rikere, tror ikke Gunnestad oppkjøpet vil føre til store endringer.

— Vi kan jobbe litt mer langsiktig nå. Du kan si at vi vil få mer arbeidsro, uten at jeg tror arbeidshverdagen vil endre seg for noen av oss.

Han kjenner ikke til oppkjøpsfondet Nordic Capital fra før.

— Jeg har sett at de ikke opererer innenfor vårt marked. Det vil bli spennende å se hvilken grad av involvering de ser for seg.

— Hvordan vurderer dere muligheten for at en annen kjøper melder seg på før oppkjøpet er avgjort?

— Dette kan selvsagt skje, men dette er en vurdering som styret må forholde seg til, sier Gunnestad.

- Sterk tilhørighet til Bergen

Utviklingssjef Bernt Kåre Johannessen tror ikke oppkjøpet vil få store konsekvenser for Vizrt.

— Var det et ventet oppkjøp?

— Jeg tror mange ble overrasket i dag. For noen har det nok kommet brått på, men det har versert rykter om at dette kunne skje i mange år. Vi er ikke aggressivt priset sammenlignet med andre internasjonale selskap, så det er nok mange som har vært interessert i Vizrt.

Oppkjøpet er anbefalt av Vizrts styre, og eierne av 51,5 prosent av aksjene har sagt ja til å selge.

De nye eierne har ikke gitt informasjon om endringer når det gjelder plasseringen av hovedkontoret.

— Vi har en sterk tilhørighet til Bergen, og det er et viktig sted for oss der vi har mye kompetanse. At vi beholder hovedsetet i Bergen er veldig gunstig, sier Johannessen.

- Skjult juvel

Holbergfondene har en eierandel på rundt tre prosent i Vizrt, og har vært på eiersiden i selskapet i rundt ti år.

— Vi har foreløpig inntatt en litt avventende holding til kjøpstilbudet, sier porteføljeforvalter, Hogne Tyssøy.

— Vi er blant de 20 største selskapene fordi vil liker Vizrt. Det er en skjult juvel. En verdensledende bedrift i sin nisje, som lever en anonym tilværelse her i Bergen, sier Tyssøy.

Han mener selskapet absolutt er verdt en pris på 2,5 milliarder kroner. Selskapet er nå i spill og han er derfor spent på om det også dukker opp andre kjøpere som vil være med og by på Vizrt de nærmeste ukene.

Tyssøy tror også selskapet blir værende i Bergen.

— De skal jo være med inn i det nye Media City Bergen, sammen med TV 2, BT, NRK, BA, Universitetet i Bergen og andre mediebedrifter. Å være med i en slike medieklynge tror jeg også nye eiere vil være interessert i, sier Tyssøy.