Derfor bærer de ikke våpen

BERGEN: Politiet var synlig i Bergen sentrum torsdag, men de færreste var bevæpnet.
  • Olga på 80 skal få slippe å møte væpnet politi.
  • Gerd Tjeldflåt
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

Mens politiet både i Oslo og Trondheim valgte generell bevæpning etter at terroralarmen gikk torsdag, hadde bergenspolitiet en litt annen tilnærming.

I Bergen valgte politimester Geir Gudmundsen å bruke såkalt fremskutt plassering av våpen, det vil si at våpenet er tilgjengelig i bilen, men at politimennene ikke bærer våpen i beltet. Kun på flyplassen og togstasjonen kan man møte væpnet politi.

— Vurderer det ulikt

— Forklaringen er ganske enkel: Ulike politimestre har gjort ulik vurdering. Vi vurderer det slik at vi vil legge oss på et nivå der vi har enkel tilgang og gir god beskyttelse, samtidig som vi ikke sprer frykt i befolkningen, sier stabssjef Gustav Landro i Hordaland politidistrikt.

Han billedlegger det slik:

Les også

Syrere i Bergen: - Ingen ønsker å utføre terror mot Norge

— Vi skal ikke ha tungt bevæpnet politi i gatene mens en halv million mennesker ker koser seg i shorts på Tall Ships Races. Dessuten gjør vi vanlige politioppdrag også, ikke bare terrorberedskap. Når vi skal hjelpe Olga på 80 år med å få ned katten fra treet, så skal hun få slippe at vi kommer med våpen. Det er ikke nødvendig, sier Landro. - Den ulike praksisen i Trondheim og Bergen skyldes altså ikke at trusselnivået er ulikt?

— Nei, det har ikke noe med det å gjøre. Det er en ulik vurdering i politidistriktene. Men alle våre operative kan væpne seg på kort tid.

Politimester Geir Gudmundsen var ikke tilgjengelig for kommentar torsdag. Han var på et arrangement i Håkonshallen.

Samme nivå fredag

Landro er godt fornøyd med hvordan den første dagen med terrorberedskap i Bergen er blitt gjennomført.

— Vi klarte å få på beina et stort og kompetent personell. Vi har kalt folk hjem fra ferie, og opplever at de stiller på jobb med en positiv innstilling. Jeg er veldig bekvem med hvordan det første døgnet har gått, sier han.

Politidirektoratet har gitt beskjed om at beredskapsnivået skal være det samme fredag.

- I overkant

I Oslo i går var bevæpnet politi godt synlig i bybildet. På Egertorget på Karl Johan sto to patruljer, synlig bevæpnet. Inne på Oslo S gikk en patrulje med våpen frem og tilbake i hallen. Politihelikopteret kunne høres over sentrum, og lyden av sirener fra politibiler var stadig i bakgrunnen.

— Vi har iverksatt tiltak som nok er litt i overkant av hva vi måtte. Det gjør vi for å være sikker på at sikkerheten er på et høyt nivå. Det er et levende trusselbilde vi har med å gjøre, ting kan ha forandret seg, bare mens jeg har snakket med dere, sa stabsjef Johan Fredriksen i Oslo politidistrikt til BT etter en pressekonferanse han holdt i går ettermiddag.

Han sa også på pressekonferansen at Oslo står i en særstilling når det kommer til sårbarhet for et eventuelt terrorangrep.

— Vi vet ingenting om tid, sted eller type angrep. Men Oslo er spesiell fordi det er hovedstad, og sårbarheten er stor både fordi vi har spesielle objekter i byen og fordi befolkningstettheten er stor.

Verken Stortinget eller slottet hadde imidlertid fast vakthold fra politiet sin side i gå. Fredriksen sier de har mobile ressurser, og at byggene ellers voktes av sitt interne vakthold. I løpet av en halvtime i går observerte BTs fotograf tre politipatruljer som kjørte forbi slottet.

— Noe stående vakthold har vi ikke i kraft av denne situasjonen, vi er ikke der, sier han.

Norway Cup går som normalt

Flere vestlendinger skal trolig til hovedstaden i forbindelse med Norway Cup som starter i helgen. Fredriksen understreket på gårsdagens pressekonferanse at han ikke anbefaler noen å avlyse turen på bakgrunn av meldingen om terrortrusler.

— Med mindre vi får annen informasjon enn vi besitter i dag tenker vi at all virksomhet kan gå som normalt og vi ønsker at folk bruker byen på en god måte. Vårt dilemma er at vi ikke kan gi noen garantier, men ingen skal tvile på at vi deler avgjørende informasjon med publikum, sier han.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Ekstremt voldelige grupper

  2. - Ikke sammenheng med ramadan

  3. Nyopprettet antiterrorgruppe avdekket terrortrusselen

  4. Terror-følelser

OSLO: Politiet væpnet seg i går, og var synlig til stede på stasjoner, i havner og på grenseposter. Her fra Oslo S.
BT anbefaler

– Han er forberedt på lang straff

De to 20-åringene bodde sammen på Eidsvåg i Bergen.

LES SAKEN