Sotragutten, som nå bor i Hollywood, fikk den prestisjetunge prisen som beste regissør under Hollywood Film Awards i Hollywood natt til lørdag, melder Aftenposten. Tyldum fikk overrakt prisen av skuespiller Robert Pattinson.

— Jeg er ny i Hollywood. Dette er den største ære og varmeste velkomst jeg kan tenke meg, sa Tyldum etter å ha fått prisen, skriver ABC News.

«The Imitation Game» som hadde premiere i London i oktober, har blant andre Benedict Cumberbatch og Keira Knightley på rollelista. Cumberbatch fikk prisen for beste mannlige skuespiller i Tyldums film under nattens prisutdeling i Hollywood.

Peker mot Oscar

Hollywood Film Awards er sesongens første store filmpris og gir en klar pekepinn på hvem som kan vinne Oscar-statuettene neste år.

Morten Tyldum har allerede fått flere priser for sin britisk-amerikanske film. Tidligere i høst fikk han publikumsprisen for «The Imitation Game» under filmfestivalen i Toronto. Tre av de siste seks årene har publikumsvinneren i Toronto endt opp med en Oscar-statuett for beste film. Filmen fikk også publikumsprisen under den internasjonale filmfestivalen i amerikanske Hamptons.

Skuespiller Robert Pattinson, kjent fra filmene Twilight og Harry Potter og ildbergeret, overrekker her prisen som beste regissør til Morten Tyldum.

«The Imitation Game» forteller historien om matematikeren og kryptografen Alan Turing, som spilte en nøkkelrolle i å knekke nazistenes Enigma-kode under 2. verdenskrig. Turing var homofil og ble dømt for dette på 1950-tallet. I desember i fjor ble han benådet av dronningen, 59 år etter at han tok sitt eget liv.— Denne prisen er til Turing, sa Cumberbatch da han tok imot statuetten natt til lørdag.

Den britiske skuespilleren er best kjent for tittelrollen i nyinnspillingene av historien om Sherlock Holmes med Martin Freeman som Dr. Watson.

1. juledag

Om «The Imitation Game» sa han dette til NTB i et intervju tidligere i høst:

— Ambisjonen min har vært å lage en underholdende film, ikke en tørr historieforelesning. Det er humor, spenning, krig og kjærlighet - alle ingrediensene er til stede. Handlingen er så oppsiktsvekkende at du ville blitt beskyldt for å smøre for tjukt på hvis du framstilte den som fiksjon.

Historien om Alan Turing har norsk premiere 1. juledag.

Direkte på TV

Morten Tyldum ble en suksess over natten med debutfilmen «Buddy» i 2003. Det åpnet for et enda mer ambisiøst prosjekt, en filmatisering av Lars Ramslies «Fatso». Etter flere års intens jobbing raknet både det og andre filmplaner.

Samtidig ble det kjent at Aksel Hennie skulle regissere Varg Veum-filmen «Falne engler». Men Hennie hadde overbooket seg selv og hoppet av. Produsentene gikk så til Tyldum. Han takket ja - og flyttet midlertidig tilbake til Bergen sammen med sin høygravide kone Janne.

Tyldum.jpg

Det skulle vise seg å være et lykketreff av dimensjoner. Produsentene bak Jo Nesbøs «Hodejegerne» så «Falne engler», og oppdaget at Tyldum kunne lage film i thrillerformat. Han ble tilbudt regijobben. Tyldum castet sin gode venn Hennie i hovedrollen. Og «Hodejegerne» ble en gigantisk døråpner til Hollywood for begge.— Det er ingen tvil om at «Falne engler» betydde utrolig mye. Jeg var mer kjent for å lage karakterdrevne filmer. Her fikk jeg en thriller i fanget. Det banet vei for «Hodejegerne». Og nå sitter vi her, uttalte Tyldum til BT for noen få iker siden.

Frelst på universitetet

Tyldum vokste opp på Foldnes i Fjell, men det var ikke her han lærte å lage film. En karriere som filmregissør var ikke i tankene engang da han vokste opp her.

— Jeg kjente ingen i filmmiljøet i Bergen, hadde ikke noe å forholde meg til. Det var først da jeg tok medielinjen på Universitetet at jeg fikk en slags a-ha-opplevelse. Jeg skjønte plutselig hva det var å lage film. Da visste jeg hva jeg ville gjøre resten av livet, sier Tyldum.

Nå eier han reklamefilmgiganten Einar film og fortellinger AS sammen med blant andre Aksel Hennie. Tyldumfilm AS opererer virksomheten i Los Angeles. Han og Janne har også startet selskapet Norsecode. Målet er å utvikle norske og skandinaviske prosjekter som kan skytes i USA.

Flest priser under Hollywood Fim Awards gikk til David Finchers «Gone Girl», som nå går på norske kinoer. Thrilleren med Ben Affleck og Rosamund Pike i hovedrollene, fikk tre priser, blant annet for beste film.

Hollywood Film Awards ble i år delt ut for 18. gang, men det var første gang utdelingen ble sendt direkte på TV.

Morten Tyldum mottar den prestisjetunge prisen som beste regissør under Hollywood Film Awards i Hollywood natt til lørdag.