Varslet allerede i januar om at 32-åring kunne være drapsmann

En etterforsker i bergenspolitiet ble avvist da han pekte ut den nå drapssiktede 32-åringen som interessant.

Publisert Publisert

DRAPSSIKTET: Politiet har pågrepet en 32 år gammel mann for drapet på Monika Sviglinskaja (8) i Sund. Mannen er morens tidligere samboer.

iconDenne artikkelen er over fem år gammel

For ti måneder siden slo den rutinerte etterforskeren ved bergenspolitiets vold— og sedelighetsseksjon intern alarm.

Les også

Tidligere stefar siktet for å ha drept Monika (8)

Etterforskeren hadde gjennomgått Monika-saken i sin helhet, og var overbevist om at saken ble henlagt på feilaktig grunnlag.

— Gjorde for dårlig jobb

En av innvendingene hans gjaldt politiets undersøkelser rundt den nå 32 år gamle litaueren - som tirsdag ble siktet for å ha drept Monika Sviglinskaja.

Drapsetterforskeren mente blant annet at politiet hadde gjort en for dårlig jobb med å sjekke ham ut av saken.

På et internt møte med blant andre politiinspektør Sidsel Isachsen, som tok beslutningen om å henlegge dødsfallet, ba etterforskeren innstendig om at 32-åringen måtte få status som mistenkt i saken.

- Hadde ikke alibi

Han viste blant annet til at det ikke var noe i saken som tilsa at mannen ikke kunne ha vært i Sund den morgenen jenten ble funnet død.

Han påpekte videre det han mente var en rekke etterforskningsmessige feil.

Les også

Mener politiet fjernet dokumenter i Monika-saken

Etterforskerens innvendinger ble avvist noen dager senere. Politiiinspektør Isachsen så ingen grunn til å gjenoppta saken.

Saken havnet til slutt på politimester Geir Gudmundsens bord. Politimesteren sendte saken videre til visepolitimester Gunnar Fløystad, som er distriktets øverste leder for retts— og påtaleseksjonen.

- Skulle aldri vært henlagt

Som BT tidligere har skrevet, ble den rutinerte etterforskeren til slutt bedt om å holde seg unna saken.

Etterforskerens innvendinger fikk senere støtte i en privat sakkyndigrapport signert den tidligere Kripos-toppen Asbjørn Hansen. Hansen ble engasjert som sakkyndig av bistandsadvokat Stig Nilsen.

— Saken skulle aldri ha vært henlagt, sa Hansen til BT i mai.

I dag sier Hansen at ble informert om pågripelsen av bistandsadvokaten Stig Nilsen, men at han ikke ønsker å kommentere saken ytterligere.

Publisert

FIKK NEI: Da drapsetterforskeren varslet om dårlig politiarbeid i Monika-saken, og ba om gjenopptakelse av saken, ble han til slutt bedt om å ligge unna av sentrale personer i politiets ledergruppe. Fra v. visepolitimester Gunnar Fløystad, politioverbetjent Rigmor Isehaug, politimester Geir Gudmundsen og påtaleleder Sidsel Isachsen.