Varslet allerede i januar om at 32-åring kunne være drapsmann

En etterforsker i bergenspolitiet ble avvist da han pekte ut den nå drapssiktede 32-åringen som interessant.

DRAPSSIKTET: Politiet har pågrepet en 32 år gammel mann for drapet på Monika Sviglinskaja (8) i Sund. Mannen er morens tidligere samboer.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

For ti måneder siden slo den rutinerte etterforskeren ved bergenspolitiets vold— og sedelighetsseksjon intern alarm.

Les også

Tidligere stefar siktet for å ha drept Monika (8)

Etterforskeren hadde gjennomgått Monika-saken i sin helhet, og var overbevist om at saken ble henlagt på feilaktig grunnlag.

— Gjorde for dårlig jobb

En av innvendingene hans gjaldt politiets undersøkelser rundt den nå 32 år gamle litaueren - som tirsdag ble siktet for å ha drept Monika Sviglinskaja.

Drapsetterforskeren mente blant annet at politiet hadde gjort en for dårlig jobb med å sjekke ham ut av saken.

På et internt møte med blant andre politiinspektør Sidsel Isachsen, som tok beslutningen om å henlegge dødsfallet, ba etterforskeren innstendig om at 32-åringen måtte få status som mistenkt i saken.

- Hadde ikke alibi

Han viste blant annet til at det ikke var noe i saken som tilsa at mannen ikke kunne ha vært i Sund den morgenen jenten ble funnet død.

Han påpekte videre det han mente var en rekke etterforskningsmessige feil.

Les også

Mener politiet fjernet dokumenter i Monika-saken

Etterforskerens innvendinger ble avvist noen dager senere. Politiiinspektør Isachsen så ingen grunn til å gjenoppta saken.

Saken havnet til slutt på politimester Geir Gudmundsens bord. Politimesteren sendte saken videre til visepolitimester Gunnar Fløystad, som er distriktets øverste leder for retts— og påtaleseksjonen.

- Skulle aldri vært henlagt

Som BT tidligere har skrevet, ble den rutinerte etterforskeren til slutt bedt om å holde seg unna saken.

Etterforskerens innvendinger fikk senere støtte i en privat sakkyndigrapport signert den tidligere Kripos-toppen Asbjørn Hansen. Hansen ble engasjert som sakkyndig av bistandsadvokat Stig Nilsen.

— Saken skulle aldri ha vært henlagt, sa Hansen til BT i mai.

I dag sier Hansen at ble informert om pågripelsen av bistandsadvokaten Stig Nilsen, men at han ikke ønsker å kommentere saken ytterligere.

Publisert:
FIKK NEI: Da drapsetterforskeren varslet om dårlig politiarbeid i Monika-saken, og ba om gjenopptakelse av saken, ble han til slutt bedt om å ligge unna av sentrale personer i politiets ledergruppe. Fra v. visepolitimester Gunnar Fløystad, politioverbetjent Rigmor Isehaug, politimester Geir Gudmundsen og påtaleleder Sidsel Isachsen.