Nytt håp for lungesyke Siv Tove

Advokatfirmaet Schjødt tar saken til Siv Tove Pedersen (39), som ikke får stå i kø for nye lunger fordi hun går på metadon.

Publisert Publisert

NYTT HÅP: Siv Tove Pedersen har så dårlige lunger at hun i lange perioder har vært pleiepasient. Fordi hun går på metadon nektes hun å stå i køen for nye lunger. - Nå øyner jeg igjen et håp om at jeg skal få leve, sier Pedersen. Foto: HÅVARD BJELLAND

  • Torunn A. Aarøy
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

— Det gir meg nytt håp, sier Siv Tove.

— Reaksjonen vår her var nokså spontan. Dette virker helt urimelig, både etisk, medisinsk og rettslig. Dypt urettferdig, rett og slett, sier Vidar Strømme i advokatfirmaet Schjødt.

16. mars skrev Bergens Tidende om Siv Tove Pedersen fra Bergen. Hun lever i en fortvilt situasjon.

Lungene sviktet

Da hun sluttet å ruse seg i 2006 og begynte på metadon, så hun for seg et bedre liv.

Men omtrent på samme tid begynte lungene å svikte. Fordi hun går på metadon får hun ikke stå i køen for å få transplantert nye lunger.

Det siste avslaget fikk hun fra Fylkesmannen i Oslo og Akershus i februar.

Les også

- Metadonbruk ikke nok til å avvise henne

Tar saken gratis

Etter å lest om henne, tilbød advokatfirmaet å ta saken gratis, fordi de mener saken er av viktig samfunnsmessig betydning.

Sammen med kollega Josefin Engström vil han føre saken til Siv Tove Pedersen. De mener å ekskludere Siv Tove Pedersen fordi hun bruker metadon ikke er juridisk holdbart.

— At legemiddelassistert behandling vurderes som aktivt rusmisbruk synes også å være i strid med Helsedirektoratets nasjonale retningslinjer for legemiddelassistert rehabilitering ved opioidavhengighet fra 2010, sier Strømme.

I dag bor Pedersen på bo- og omsorgssenteret Røysumtunet i Gran kommune. Hun har kun 12 prosent lungefunksjon, og hun trenger oksygen 24 timer i døgnet. Diagnosen er både KOLS grad 4, respirasjonssvikt type 2 og granulomatose.

— Jeg ble veldig, veldig glad da de ringte. Og dette er noe som gir meg nytt håp, sier Siv Tove Pedersen.

- Diskriminerende

Minst 6000 personer går i dag på Legemiddelassistert behandling (LAR).

— Å ekskludere dem fra livsnødvendig helsehjelp vil ikke bare virke stigmatiserende, men også være diskriminerende, understreker Strømme.

I brevet til Helsedirektoratet skriver advokatene at de mener Siv Tove Pedersen ikke har fått en individuell og konkret vurdering. «Om hun ikke tilbys en plass i køen mister hun muligheten til transplantasjon, og vil dø. For henne haster saken svært», skriver de.

NYTT HÅP: Siv Tove Pedersen har så dårlige lunger at hun i lange perioder har vært pleiepasient. Fordi hun går på metadon nektes hun å stå i køen for nye lunger. -Nå øyner jeg igjen et håp om at jeg skal få leve, sier Pedersen.FOTO: HÅVARD BJELLAND Foto: HÅVARD BJELLAND

De får støtte fra professor Helge Waal, som er professor i psykiatri ved Senter for rus— og avhengighetsforskning (SERAF) ved Universitetet i Oslo.

"Min samlete vurdering er derfor at det ikke er i samsvar med retningslinjene og ikke med god medisinsk skikk å utelukke disse pasientene fra livsnødvendig behandling", skriver han i en erklæring som sendes sammen med brevet til Helsedirektoratet.

- Det haster for Siv Tove

— Vi ber om at direktoratet gir saken prioritet og at det fastslås at Siv har rett til ventelisteplass på lik linje med andre pasienter med samme diagnose. Det er også ønskelig at direktoratet behandler saken nærmere på et mer prinsipielt grunnlag, sier Strømme.

Brevet sendes også helse- og omsorgsministeren.

— Jeg håper ikke at det trekker ut i tid før Helsedirektoratet svarer. For meg haster det. Og hvis dette ikke fører frem er jeg klar til å gå til sak, sier Siv Tove Pedersen.

Også en rekke privatpersoner har også ringt henne og Bergens Tidende fordi de ønsker å samle inn penger som kan gi henne en sjanse til å reise til en klinikk i Madrid hvor man blir lagt i narkose for å rense kroppen. Da skal hun kunne våkne uten abstinenser.

— Det vil forkorte ventetiden min med minst to år. Så jeg holder alle muligheter åpne, og er glad for alle som vil samle inn penger til dette formålet også, sier Siv Tove, som blogger på http://www.jeg-vil-leve.com.

I dag har hun 700 medlemmer i Facebook-gruppen sin.

— Jeg øyner et håp nå, jeg gjør det, sier Siv Tove Pedersen.

Publisert