Kastet myntapparat i hodet på lokføreren

Den 17 år gamle asylsøkeren kastet myntapparatet i hodet på lokføreren. Nå er han dømt til fengsel i fem måneder.

Publisert Publisert

-Jeg har ikke diskutert saken med min klient, men jeg vil anbefale en anke. Han var mindreårig da dette skjedde og da bør man finne andre reaksjoner enn ubetinget fengsel. Han er dessuten tidligere ustraffet, sier Jannicke Keller-Fløystad, forsvarer for den nå 18 år gamle mannen.

Sparket i hodet

Søndag 6. oktober ved 20-tiden var han på Dale jernbanestasjon i Vaksdal. Der sparket han en jevnaldrende 17-åring som var på venteværelset. Et av sparkene traff 17-åringen i hodet.

Den nå dømte 18 år gamle mannen knuste også to glassflasker og rettet dem mot fire passasjerer.

— Tente røyk for å irritere

Etter dette gikk han på toget som skulle mot Voss.

Han satte seg bak i toget og tente en sigarett, for å irritere konduktøren, ifølge dommen. Deretter la han seg til å sove. Konduktøren tilkalte lokføreren. De tok tak i 17-åringen og bar ham ut av toget.

Gutten ville inn igjen på toget, men lokføreren og konduktøren sto foran inngangen. Det oppsto et basketak, og konduktøren mistet myntapparatet.

Konduktøren besvimte

17-åringen fikk fatt i det og kastet det mot konduktøren. Myntapparatet traff hodet hans, og konduktøren svimte av. Han ble innlagt på Voss sykehus med hjernerystelse. Myntapparatet er lite og veide et halvt kilo.

Gutten ble pågrepet av politiet. Da han ble fremstilt for varetektsfengsling i Bergen tingrett, stakk han av fra politiet med håndjern på. To dager senere ble han pågrepet på jernbanestasjonen i Bergen.

Nordhordland tingrett mener at «voldsutøvelsen hadde et stort skadepotensial, og volden og trusselen var uprovosert.»

Asylsøker uten tilknytning

I utgangspunktet skal det vurderes andre reaksjonsformer enn ubetinget fengsel, ettersom tiltalte var mindreårig da de kriminelle handlingene fant sted.

«Retten er likevel kommet til at det i denne saken er særlig påkrevd å anvende ubetinget fengselsstraff…Tiltalte har begått flere alvorlige straffbare handlinger. Videre viser retten til at tiltalte er en asylsøker uten tilknytning til landet og som heller ikke vil ha mulighet til å ta opphold i landet.»

— Jeg er fornøyd med dommen, selv om straffen ble noe lavere enn jeg la ned påstand om. Saken sendes over til statsadvokaten med forslag om at den blir godtatt, sier politiadvokat Martine Eilertsen Haaland.

Frifunnet

17-åringen var også tiltalt etter Straffelovens paragraf 127 for ved vold å ha forhindret en tjenestehandling da de to NSB-ansatte bar ham av toget.

Han ble imidlertid frifunnet for dette fordi retten mener at den makt de to brukte for å få ham av toget ikke lå innenfor deres kompetanse som tjenestemenn. Ergo var det heller ingen tjenestehandling.

-Vi tar dommen til etterretning. Det har vært viktig for oss å ta godt vare på våre ansatte, og de har det etter forholdene bra, sier Gina Scholz, pressevakt i NSB.

Publisert