- Det er et tankekors at det var brannmenn som aksjonerte

Publisert Publisert

SJOKKERTE: Helge Kvame (t.v.) er driftssjef i busselskapet JVB som eier bussen som ble kapret. Han og HMS-ansvarlig Kjell Erik Strand er mer eller mindre i sjokk etter trippeldrapet på an av selskapets busser mandag kveld. Foto: MONICA STRØMDAHL, AFTENPOSTEN

  • Det forteller hvor viktig det er å ha god politiberedskap også utenfor tettbygde strøk, sier den drepte bussjåførens sjef.
  • Andreas Slettholm
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

På Fagernes har busselskapet JVB hovedkontor, og det var her bussjåføren i 50-årene fra Valdres skulle ha gått av vakt i går kveld. Det skjedde aldri.

— Vi ringte rundt til de ansatte i går kveld. De er jo mer eller mindre i sjokk over hvor urettferdig denne verden er, sier HMS-ansvarlig i JVB, Kjell Erik Strand.

Bussjåfør hele livet

Bussjåføren som i går mistet livet i den tragiske hendelsen på Valdresekspressen, beskrives som blid, trivelig og omgjengelig av dem som jobbet med ham.

— Han var blid, trivelig og jovial, og kan vel sies å være noe av det ypperste vi hadde, sier Strand.Han hadde vært bussjåfør nesten hele sitt yrkesaktive liv, de siste tre årene i JVB, opplyser selskapet.

I dag samles de ansatte i busselskapet for å prate med hverandre, briefes og bli informert om muligheter til videre oppfølging.

Det er et selskap i sorg som i dag møtes, ifølge administrende direktør Kristoffer Kvame.

KRITISK: Kristoffer Kvame er administrerende direktør i busselskapet JVB, er kritisk til politiets responstid, etter at en av hans sjåfører og to passasjerer ble drept på Valdresbussen selskapet administrerer. Foto: MONICA STRØMDAHL, AFTENPOSTEN

— Det er forferdelig trist og tragisk. Samtidig må man jo fortsette og forsøke å la ting gå som normalt, sier Kvame.

Alle rutene går derfor som vanlig. JBV har også ekstra mannskap i beredskap dersom noen av sjåførene ikke skulle orke å kjøre dagen etter hendelsene.

- Et tankekors

Kvame dro selv opp til åstedet i går kveld.

— Jeg reiste på eget initiativ og i tråd med selskapets rutiner. Da var politiet akkurat kommet i gang med etterforskningen, så jeg slapp ikke inn til bussen, sier Kvame.

I likhet med de andre i selskapet fikk Kvame vite om aksjonen gjennom mediene.

— Det er jo et tankekors at det var brannmenn som måtte aksjonere. Jeg antar at det er mange som tenker de samme tankene. Det at politiet måtte kjøre 89 kilometer forteller hvor viktig det er å ha god politiberedskap også utenfor tettbygde strøk, sier Kvame, og legger til:

— I hvert fall nå som man diskuterer politidistrikter bør man ha i tankene at det kan bli mange mil for politiet å kjøre.

Brukte over en time

Politiet brukteover en time på å komme seg til åstedet.

PolitiinspektørRonny Iden opplyste på en pressekonferanse mandag kveld at politipatruljen ble varslet om hendelsen klokken 17.38, og da var 89 kilometer unna stedet.

— Det var vanskelig kjøreforhold i området, og patruljen kjørte over Filefjell grunnet en del stengte veier. De kom frem til åstedet klokken 18.49, sa Iden.

Dette er andre gang selskapet rammes av et knivdrama på Valdresekspressen.

Bussjåfør drept i 2003

Forrige gang var i 2003. Da blebussjåfør Audun Bøland (39) og en mannlig asylsøker ble drept med kniv, men sjåføren klarte å redde livet til de 30 passasjerene på Valdresekspressen i Fagernes.

Den da 26 år gamle gjerningsmannen ble erklært psykotisk og dømt til behandling, og ett og et halvt år senere ble han sluppet ut. Han var, i likhet med 31-åringen som nå er siktet for trippeltdrap,også asylsøker.

— Det er klart at vi også er nødt til å løfte dette med sikkerhet for våre sjåfører opp på et høyere nivå. Vi må se på om det er noe vi kan gjøre, men vi håper at også NHO kan ta dette opp. Selv om vi nå er rammet to ganger, gjelder jo sikkerhetsspørsmålet alle sjåfører, sier Kvame.

For Svein Bakke, ordføreren i Sør-Aurdal der den drepte sjåføren kom fra, var gårsdagen spesiell.

— Vi har iverksatt kriseteamet som har kontakt med den avdødes familie, sier Bakke.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Politiet kjørte omvei på 37 km

  2. Buss kapret i Årdal, tre døde

  3. Kripos til Årdal etter trippeldrap på buss

BT anbefaler

«Da alt var over, spilte Lars Arne Nilsen til 10 på børsen. Sjefene hans, derimot ...»

Lars Arne Nilsen avsluttet raust, ydmykt og med storsinn.

LES SAKEN