Kvinnefall på hordalandsbenken

12 menn og tre kvinner. Det kan bli situasjonen på hordalandsbenken etter valget, viser BTs ferske måling. Ruth Grung og Kjersti Toppe er ute.

Publisert Publisert

Partibarometer_hordaland.jpg

  • Pål Andreas Mæland
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

— Det er jo en skandale hvis vi skulle ende opp med en slik fordeling, 100 år etter at kvinner fikk stemmerett i Norge, sier Kjersti Toppe (Sp).

Hvis BTs meningsmåling for Hordaland blir valgresultatet, vil det kun komme inn tre kvinner fra Hordaland på Stortinget: Erna Solberg (H), Torill Eidsheim (H) og Jette Christensen (Ap). Samtlige 12 andre hordalandsrepresentanter på sikre mandat, er menn.

Og dersom Erna Solberg blir statsminister, vil også hun erstattes av Høyres syvendekandidat - som er den unge mannen Erik Skutle.

- Herlige London

— Jeg tror det vil ha betydning i praktisk politikk. Menn og kvinner har litt ulike interesser. Her kan det bli mye samferdsel, sier Toppe.

Les også

Erna rykker fra, igjen

Hun må se i øynene at hun er ute av Stortinget, dersom BTs hordalandsmåling blir valgresultatet mandag. Med 3,3 prosent blir det ikke plass til Senterpartiets helsepolitiske talskvinne på hordalandsbenken.— Herlige London. Her må jeg bare stå på siste helgen. Men jeg har vært i denne situasjonen før. I 2009 var jeg ute både i BA og BTs målinger rett før valget, og da kom jeg inn, sier Toppe.

-Tragisk for Vestlandet

Også Ruth Grung (Ap) havner på innbytterbenken dersom Ap gjør et så dårlig valg som BTs måling kan tyde på. 21,9 prosent er det dårligste resultatet for Ap på flere måneder, og vil redusere Aps hordalandsgruppe fra fem til tre mandater.

— Det vil i så fall være tragisk for Vestlandet. Det er viktig å våre en motmakt til Oslo-sentralismen, både i Ap og på Stortinget. Da trenger vi en sterk Ap-gruppe fra Hordaland, sier Grung.

Også hun mener det er trist hvis det ikke blir flere hordalandskvinner på tinget.

— Det er et enormt tilbakeslag. Både Kjersti Toppe og jeg er dessuten erfarne bergenspolitikere, som har sittet både i bystyre og fylkesting, sier hun.

De Grønne og SV inne

Som Aps fjerdekandidat er hun den som er nærmest til å stjele sistemandatet fra Hordaland. Tom Sverre Tomren fra Miljøpartiet De Grønne er nærmest til å miste sitt mandat, etter såvidt å ha kommet seg inn igjen på dagens måling.

Kjersti Toppe frykter at hun kan tape på grunn av De Grønnes inntreden.

— Det er jeg som kan ryke ut, ikke Audun Lysbakken. Det har jeg sagt hele tiden, sier hun.

Målingen tyder på at hun har rett. SV gjør et stort byks oppover mot trygg grunn. Med 5,4 prosent er Audun Lysbakken relativt sikker, og SV kan gjøre et valg på linje med det i 2009.

Også et tredje miljøparti, Venstre, gjør det bra. 6,3 prosent er sommerens beste resultat for partiet i Hordaland.

— Jeg tror en del stemmer taktisk på oss for å sikre en miljøprofil i en borgerlig regjering, mener Mathias Fischer, tredjekandidat for Venstre.

Jubel i Høyre, kampvilje i Frp

Målingen er ellers en jubelmåling for Høyre. På lik linje med dagens nasjonale måling, rykker Høyre fra i kampen om å bli fylkets største parti.

Etter flere målinger på rad med nedgang, er dagens opptur til 35,4 prosentpoeng balsam (eventuelt dyr konjakk) for Høyre-nervene.

— Alt kan skje, men nå er vi i fremgang. Disse målingene og skolevalget gir oss ekstra energi, sier Erik Skutle.

22-åringen ligger an til en stortingsplass dersom det blir regjeringsskifte, slik at Erna Solberg blir statsminister.

I Fremskrittspartiet er man litt mer mellomfornøyd med et resultat på 14,4 prosent.

— Prosentene er ikke det viktigste, men at vi skal klare å få inn tre representanter fra Hordaland. Nå er det Laila vi kjemper for, sier førstekandidat Gjermund Hagesæter.

Han snakker om Laila Reiertsen fra Os, Frps tredjekandidat. Dersom hun kommer inn, vil det dessuten bidra til at kvinneandelen øker.

— Akkurat det er ikke vi så opptatt av. Det er de beste kandidatene som må på Stortinget, sier Hagesæter.

TO UTE: Ruth Grung (Ap, i bakgrunnen) og Kjersti Toppe (Sp) er begge ute på dagens hordalandsmåling. I formiddag drev de valgkamp på Torgallmenningen. Foto: EIRIK BREKKE

Publisert
  1. Kommunevalg 2015