Feiring med familie og venner

Muslimene feiret Eid-ul-Adha i Vestlandshallen lørdag. - Vi er mer enn 50 nasjonaliteter her i dag, sier imam Latif Ahmed.

MED PÅ FEIRINGEN: Aouss Rayyan (1) er med familien på Eid-ul-Adha i Vestlandshallen. Frøydis Urbye

KLARE FOR FEIRING: Kassim Adan med sønnen på fanget, imam Ali Saied, imam Latif Ahmed, Taha Sarhan og Elmi Wali med sønnen Hamze. Frøydis Urbye

Bønnerop fra imam Ali Saied gjaller ut gjennom Vestlandshallens høytaleranlegg klokken 10.30 lørdag formiddag.Utenfor hallen kommer festkledde kvinner løpende med barnevogner for å få med seg Eid-bønnen. Bønnen markerer starten på Eid-ul-Adha, feiringen som gjerne sammenliknes med den kristne julefeiringen.

— Id handler om at vi kommer sammen, har på oss fine klær og gir hverandre gaver, sier Latif Ahmed, én av tre imamer i Bergen Moske.

Det er Bergen Moske som arrangerer feiringen i Vestlandshallen.

— Bønnen her er den offisielle delen. Etterpå går alle hver for seg og feirer med familie og venner, sier Kassim Adan, tidligere forstander i moskeen.

- Så likt som mulig

MED MAMMA PÅ BØNN: Aouss Rayyan (1) med moren Fatima Rayyan i bønn. - Det er fint å feire sammen her, sier moren. Frøydis Urbye

Vestlandshallen er i dag delt med en skillevegg, der kvinner er på den ene siden og menn på den andre siden.På kvinnesiden sitter palestinske Fatima Rayyan med sønnen Aouss Rayyan (1).

— Vi skal besøke venner i dag, og spise palestinsk mat. Jeg har bakt mamoul, tradisjonelle palestinske kaker, sier Rayyan.

Hun synes det er fint å feire sammen i Vestlandshallen.

— Det er ikke det samme som å feire i et arabisk land, men vi gjør det så likt som mulig. Vi har bønn nå, og så koser vi oss med familien etterpå.

Feirer tilhørigheten

— Når vi feirer id, feirer vi at vi tilhører en stor gruppe på rundt 1,5 milliarder. Det blir en sjanse til å føle på denne tilhørigheten og fellesskapet, sier imam Ali Saied, som holdt Eid-bønnen lørdag.

Han vil trekke frem Islams budskap om brorskap, kjærlighet og fred i bønnen i dag.

— Vi vil vise den lyse delen av Islam. Dessverre finnes det noen som misbruker Islam til mørke formål, slik også jødedommen og kristendommen har blitt misbrukt. Dette vil jeg fokusere på i dag, sier Saied.

En dag for å samles

SELGER KAKER: Noon Elwalid brukte dagen i Vestlandshallen til å selge kaker. - Det skal gå til inntekt for Gaza, sier hun. Frøydis Urbye

Noon Elwalid og Rama Sagna står i et hjørne av hallen og selger kaker til inntekt for Gaza.— Jeg pleier å si til vennene mine at Eid-ul-Adha er den muslimske julefeiringen, sier Elwalid.

Etter den offisielle feiringen i Vestlandshallen skal Elwalid spise middag med familie og venner.

— Det er viktig at alle er sammen på denne dagen, det er en dag for å samles. I dag tidlig snakket jeg med familien min fra Sudan, sier hun.

Sagna skal også være sammen med familie og venner i dag.

— Det blir sikkert lammekjøtt til middag. Tradisjonen er at hver familie skal slakte et lam på denne dagen, men det får vi ikke gjort her i Norge, sier hun.

Høytiden er til minne om historien om profeten Ibrahim som var villig til å ofre sin sønn til Allah. Idet Ibrahim skulle til å ofre sønnen, stoppet Allah ham og ga ham en sau å ofre i stedet.

— Derfor har vi tradisjonen med lam, forklarer Sagna.