Feiring med familie og venner

Muslimene feiret Eid-ul-Adha i Vestlandshallen lørdag. - Vi er mer enn 50 nasjonaliteter her i dag, sier imam Latif Ahmed.

Publisert Publisert

MED PÅ FEIRINGEN: Aouss Rayyan (1) er med familien på Eid-ul-Adha i Vestlandshallen. Foto: Frøydis Urbye

  • Marit Fosso
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

KLARE FOR FEIRING: Kassim Adan med sønnen på fanget, imam Ali Saied, imam Latif Ahmed, Taha Sarhan og Elmi Wali med sønnen Hamze. Foto: Frøydis Urbye

Bønnerop fra imam Ali Saied gjaller ut gjennom Vestlandshallens høytaleranlegg klokken 10.30 lørdag formiddag.Utenfor hallen kommer festkledde kvinner løpende med barnevogner for å få med seg Eid-bønnen. Bønnen markerer starten på Eid-ul-Adha, feiringen som gjerne sammenliknes med den kristne julefeiringen.

— Id handler om at vi kommer sammen, har på oss fine klær og gir hverandre gaver, sier Latif Ahmed, én av tre imamer i Bergen Moske.

Det er Bergen Moske som arrangerer feiringen i Vestlandshallen.

— Bønnen her er den offisielle delen. Etterpå går alle hver for seg og feirer med familie og venner, sier Kassim Adan, tidligere forstander i moskeen.

- Så likt som mulig

MED MAMMA PÅ BØNN: Aouss Rayyan (1) med moren Fatima Rayyan i bønn. - Det er fint å feire sammen her, sier moren. Foto: Frøydis Urbye

Vestlandshallen er i dag delt med en skillevegg, der kvinner er på den ene siden og menn på den andre siden.På kvinnesiden sitter palestinske Fatima Rayyan med sønnen Aouss Rayyan (1).

— Vi skal besøke venner i dag, og spise palestinsk mat. Jeg har bakt mamoul, tradisjonelle palestinske kaker, sier Rayyan.

Hun synes det er fint å feire sammen i Vestlandshallen.

— Det er ikke det samme som å feire i et arabisk land, men vi gjør det så likt som mulig. Vi har bønn nå, og så koser vi oss med familien etterpå.

Feirer tilhørigheten

— Når vi feirer id, feirer vi at vi tilhører en stor gruppe på rundt 1,5 milliarder. Det blir en sjanse til å føle på denne tilhørigheten og fellesskapet, sier imam Ali Saied, som holdt Eid-bønnen lørdag.

Han vil trekke frem Islams budskap om brorskap, kjærlighet og fred i bønnen i dag.

— Vi vil vise den lyse delen av Islam. Dessverre finnes det noen som misbruker Islam til mørke formål, slik også jødedommen og kristendommen har blitt misbrukt. Dette vil jeg fokusere på i dag, sier Saied.

En dag for å samles

SELGER KAKER: Noon Elwalid brukte dagen i Vestlandshallen til å selge kaker. - Det skal gå til inntekt for Gaza, sier hun. Foto: Frøydis Urbye

Noon Elwalid og Rama Sagna står i et hjørne av hallen og selger kaker til inntekt for Gaza.— Jeg pleier å si til vennene mine at Eid-ul-Adha er den muslimske julefeiringen, sier Elwalid.

Etter den offisielle feiringen i Vestlandshallen skal Elwalid spise middag med familie og venner.

— Det er viktig at alle er sammen på denne dagen, det er en dag for å samles. I dag tidlig snakket jeg med familien min fra Sudan, sier hun.

Sagna skal også være sammen med familie og venner i dag.

— Det blir sikkert lammekjøtt til middag. Tradisjonen er at hver familie skal slakte et lam på denne dagen, men det får vi ikke gjort her i Norge, sier hun.

Høytiden er til minne om historien om profeten Ibrahim som var villig til å ofre sin sønn til Allah. Idet Ibrahim skulle til å ofre sønnen, stoppet Allah ham og ga ham en sau å ofre i stedet.

— Derfor har vi tradisjonen med lam, forklarer Sagna.

Publisert
BT anbefaler

Ble klappet inn i garderoben: – Vi er Brann. Vi skal være et topplag.

Slik var Ballspark-sendingen.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

  1. Robin (24) var på vei hjem da han plutselig kjente kniven mot magen

  2. Kvinne arrestert – skal ha knivtrua fleire personar

  3. FHI: Nye tilfeller av koronasmitte på fly og ferge

  4. Ingebrigtsen tok Bamba-grep på dag én

  5. Frigir navn etter døds­ulykken på riksvei 5

  6. Helsedirektoratet endrer omstridt koronaregel