— Her må det har skjedd logisk glipp, sier Gerd Fleischer, leder for organisasjonen Selvhjelp for innvandrere og flyktninger (Seif). Hun henviser til Bergen Kommunes budsjett for 2014, der organisasjonen har mistet hele støtten på 150. 000 kroner. Og det er de ikke alene om. Prosjektet «2gether», som retter seg mot innvandrerungdom, har fått kuttet 500.000 i kommunale støttemidler.

— Det er utrolig at Norges nest største by, med et stort innvandrermiljø, bygger ned tilbud rettet mot innvandrere. Behovet for slike tiltak er stort, og vil bare bli større i fremtiden. sier Fleischer.

Mange henvendelser

Uten midlene vil tilbudet måtte reduseres, og Fleischer er nå bekymret for hva som vil skje med innvandrere som trenger deres hjelp.

— Vi hjelper kvinner som opplever vold i nære relasjoner, ofre for tvangsekteskap og vi hjelper innvandrere med å forstå det norske systemet. Det er ingen andre i Bergen som gir samme type hjelp som oss. Vi har også et tett samarbeid med offentlige etater, og de henviser ofte personer til oss.

Ifølge Fleischer har det vært 46 prosent flere henvendelser så langt i år i forhold til samme tid i fjor.— Det kommer flere og flere som ønsker vår hjelp. Bare i går kom det 18 personer.

Organisasjonslederen forteller at de har seks kontorer i Norge, og får statlig driftsstøtte på 1,8 millioner.

— Støtten fra Bergen er lusepenger for dem, men mye for oss, sier hun.

Organisasjonen har hele tiden vært et lavterskeltilbud. Hanne Kristine Angelshaug, leder for kontoret i Bergen, er redd den tiden er over.

— Vi vurderer nå om vi skal begynne med timebestilling, sier hun.

Må legge ned

Også prosjektet «2gether», som retter seg spesielt mot innvandrerungdom, er det nå redd for hva fremtiden vil bringe etter at de mistet hele den kommunale støtten på en halv million kroner.

— Pengene fra kommunen var vår hovedinntekt, uten dem må vi sannsynligvis legge ned, sier prosjektleder Øystein Vikebø.

Prosjektet er et samarbeid mellom felles innvandrerråd og kulturskolen, og arrangerer blant annet ungdomskafeer, jentegrupper og kvinnetrim for ungdommer i sentrum.

— Dette går ut over ungdommen og spesielt innvandrerungdommene. De vil bli skuffet, sier han.

Sosialbyråd Dag Inge Ulstein forteller at det hvert år er flere som søker fra den samme potten, og at de da må vi gjøre noen prioriteringer. Han mener også Seifs arbeid mot partnervold og tvangsekteskap er godt forankret i kommunale tjenestetilbud.

— Arbeidet med disse problemstillingene er styrket. Byrådet kunne dermed ikke lenger prioritere Seifs arbeid i Bergen, skriver Ulstein i en e-post.

Videre skriver byråden at de ikke lenger har et tett samarbeid med «2gether», og derfor har bestemt seg for å prioritere organisasjoner som jobber med arbeid til innvandrere.

De ansatte i Seif håper siste ord ikke er sagt, og vil nå avtale et møte med byråden.

— Vi må vite hvorfor dette har skjedd, og om vi kan finnen en løsning, sier Fleischer.