Rektor går av etter mobbesak

Rektor ved Høyanger skole fratrer sin stilling. Dette bare en måned etter at kommunen fikk Norges første mobbebot.

MOBBEBOT: Høyanger kommune ble politianmeldt av foreldrene til to elever som ble mobbet. Skolen fikk 100.000 kroner i bot.
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over åtte år gammel

Kommunen ble politianmeldt i 2013 av foreldrene til to elever ved Høyanger skole. De mente elevene ikke fikk tilstrekkelig oppfølging, og at kommunen visste om at det foregikk langvarig psykisk og fysisk mobbing ved skolen.

Les også

Kommunen kan ikke svare på hvorfor de ikke hjalp barna

I mai vedtok politiet i Sogn og Fjordane å gi kommunen en foretaksstraff på 100.000 kroner.

Kommunen valgt å godta boten og erkjente at de hadde gjort feil. Nå har også rektor ved Høyanger skole valgt å trekke seg fra sin stilling.

Fratrer stillingen

Kommunen skriver i en pressemelding at Solveig Berstad Sande, rektor ved Høyanger skule, ønsker å fratre stillingen som rektor ved Høyanger skule, og gå over til en annen stilling i kommunen.

— Etter en lang periode med mye støy og uro, samtidig som helsen har sviktet litt, finner jeg at tiden nå er inne til å be om avløsning. Jeg fortalte rådmannen at jeg ønsker en annen stilling i kommunen, og rådmannen responderte at han ville behandle forespørselen positivt, sier Solveig Berstad Sande i pressemeldingen fra kommunen.

Rektoren understreker at hun har trivdes godt i jobben som rektor, og gledet seg til å gå på jobb hver dag i 18 år.

— Det er med tungt hjerte jeg har tatt denne avgjørelsen. Jeg er stolt over å ha deltatt i utviklingen av Høyanger skule med gode læringsresultater, rike kulturopplevelser for elever og lokalsamfunn, og med en positiv utvikling av læringsmiljøet ved skolen, sier Solveig Berstad Sande.

Da BT kontaktet kommunen for tre uker siden, utelukket de ikke at det kom til å komme konsekvenser i denne saken.

— Slik saken står, er det helt naturlig at mulig konsekvenser for skoleledelsen blir vurdert, skrev rådmann Arve Varden til BT da.

I dag ønsker Varden ikke å spekulere i hvorfor Solveig Berstad Sande går av som rektor.

— Men det er har vært en krevende situasjon for alle involverte parter i forbindelse med saken rundt Høyanger skole. Hun sier selv at det har vært mye støy og uro i en lang periode, og at det er en av grunnene til at hun trekker seg, sier rådmann Arve Varden i Høyanger kommune til BT.

Varden sier at oppvekstsjefen i kommunen, Bjørn Hjelmeland, blir rektor ved Høyanger skole inntil videre.

— Jeg mener vi har fått til en løsning som tjener alle parter og det er viktig.

Anmeldte kommunen

— Jeg er opptatt av at det store og vilktige utviklingsarbeidet ved Høyanger skule kan fortsette, og har ingen problemer med at andre tar over dette arbeidet. Jeg ønsker bare det beste for Høyanger skule, elevene og de ansatte. Min person kommer i denne sammenhengen i andre rekke, sier Sande. Mobbet i fire år

Moren til den ene eleven fortalte til Bergens Tidende at sønnen ble sparket, slått og stukket med blyant og truet på skolen i fire år.

Les også

«Hvis han gråt til fire om natten før han sovnet, lå jeg og gråt i noen timer til etterpå»

— Hvis han gråt til fire om natten før han sovnet, lå jeg og gråt i noen timer til etterpå. Det var så vondt, og vi var så slitne, sa moren til BT.

Familien anmeldte kommunen for brudd på opplæringsloven i februar 2013. Under etterforskningen følte familien at saken ikke ble prioritert eller tatt på alvor. Saken ble henlagt, men familien klaget til statsadvokaten. Etter seks uker, ble saken gjenopptatt og etterforsket på nytt.

Kommunen fikk bot

Over et år senere, 8. mai i år, fikk familien beskjeden om at kommunen hadde brutt loven, og at de ikke hadde gjort det de skulle for å stoppe mobbingen. Boten var på 100.000 kroner.

— Jeg klarte nesten ikke å si noe, men jeg ble glad. Selvfølgelig ble vi glade. At vi skulle bli den familien som vant mot kommunen for første gang i Norge, hadde jeg aldri trodd, sa hun da.

Skolen i Høyanger har nå fått en egen plan mot mobbing og har gjennomgått alle rutiner. De skal også ha interntilsyn på hver skole der de sjekker at dette blir fulgt opp. I dag fatter skolen også enkeltvedtak i mobbesaker.

Publisert