Slik ble 18-åringen tatt

• Skal ha sluttet å samarbeide med politiet i avhør. • Vitner nagler ham til åstedet. • Skal ha fulgt mediedekningen tett.

Publisert Publisert

OVERGREP: I dette området, ved Hjortlandsvegen på Flaktveit, skal overgrepet mot en seks år gammel jente ha skjedd. Foto: VEGAR VALDE

  • Christian Nicolaisen
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Forrige helg gikk politiet fra dør til dør blant beboere i Åsane. Målet var blant annet å skaffe seg en så fullstendig oversikt som mulig over bevegelser i området hvor en seks år gammel jente ble utsatt for overgrep.

Politiets rundspørring resulterte i flere tips om en ung mann som pleide å gå tur med to hunder i området. Senere skulle det vise seg at dette var den nå overgrepssiktede 18-åringen, som fredag ble varetektsfengslet i fire uker.

— Høyinteressant kandidat

Den seks år gamle jenten forklarte tidlig til foreldrene sine og til politiet at overgrepet ble begått av en mann med to hunder.

Les også

Mann (18) tatt for overgrep i Hjortlandsveien

Innhenting av data fra basestasjoner, skal etter det BT får opplyst, ha vist at 18-åringens mobiltelefon var i bruk i området Hjortlandsveien denne dagen. Det gjorde ham høyinteressant for politiet.Søndag 24. august plukket politiet opp tenåringen på en adresse i en annen av Bergens bydeler.

I avhør med politiet ble han blant annet opplyst om at han er observert av vitner. Da bekreftet han at han gikk tur i området denne dagen.

— Jenten ikke i tvil

Etter avhøret ble politiet styrket i troen på at 18-åringen kunne være gjerningsmannen, men på det tidspunktet følte ikke etterforskerne at bevisene var gode nok til å gå til pågripelse.

Dagen etter var det den seks år gamle jentens tur til å forklare seg, i et såkalt dommeravhør med politiet. Der ble hun presentert for en bildemappe bestående av 12 menn.

I mappen lå også bilde av den nå siktede 18-åringen.

Hun skal ikke ha vært i tvil om at han var mannen som forgrep seg på henne, og pekte ham raskt ut.

— Jeg oppfattet at hun under fotokonfrontasjonen var klar på at denne personen var gjerningsmannen, sier bistandsadvokat Bjarte Aarlie til BT.

Fant pass og penger

Bildemappen ble så vist til turgåere som tidligere hadde beskrevet å ha sett en mann med grå joggebukse i det samme området.

Minst ett av vitnene skal ha pekt ut 18-åringen blant bildene.

Les også

Ble tatt med pass og 15.000 kroner

Fotokonfrontasjonene gjorde politiet sikre på at mannen de mistenkte allerede noen dager tidligere, faktisk var gjerningsmannen.18-åringen ble pågrepet i sitt hjem klokken 11.05 torsdag formiddag. Der fant politiet 15.000 kroner i kontanter og et pass. Politiet mener at han hadde planer om å rømme landet da han ble tatt.

— Opprullingen er resultatet av godt, gammeldags politiarbeid. Det innebærer mange vitneavhør, systematisering av store mengder informasjon, og eliminering av mulige mistenkte, sier politiadvokat Trond Eide.

- Nektet å svare

I avhør samme kveld, bekreftet tenåringen at han gikk tur med to hunder i området hvor overgrepet skjedde.

Underveis i avhøret skal han ha blitt konfrontert med at vitner, og jenten selv, har plukket hans bilde ut i en fotokonfrontasjon.

Da skal han ha gjort det klart for etterforskerne at han ikke hadde noe med overgrepet å gjøre.

BT får opplyst at den siktede mannen til slutt avsto fra å svare på politiets spørsmål. Heller ikke i fredagens fengslingsmøte ønsket han å forklare seg.

- Fulgte mediedekningen tett

Politiet har beslaglagt minst én datamaskin hjemme hos mannen.

En foreløpig gjennomgang maskinens søkehistorikk skal blant annet ha avdekket at 18-åringen har fulgt mediedekningen tett i dagene som har gått siden overgrepet.

Etterforskere jobber ut fra en teori om at overgrepet var en impulshandling, men mener at han synes å mangle sperrer mot å begå alvorlige seksuelle overgrep mot barn.

Bergen tingrett er enig i den vurderingen.

"Siktede fremstår som en person som er farlig for barn som ferdes alene ute", heter det i fengslingskjennelsen.

- Jenten løp vekk

Bistandsadvokat Bjarte Aarlie bekrefter overfor BT at jenten har forklart hvordan hun kom seg unna overgriperen.

— Hun tok et bevisst valg, og løp fra stedet relativt raskt. Jeg håper vi alle kan oppdra våre barn på samme måte som denne jenten, slik at de reagerer på samme måte som det hun gjorde, sier han.

Aarlie sier at jenten har det etter forholdene bra.

— Hun kommer seg på skolen hver eneste dag, og virker som en ressurssterk jente. Foreldrene har vært i kontakt med hjelpeapparatet, og har fått god veiledning derfra. De er først og fremst lettet over at politiet nå synes å ha tatt gjerningsmannen, sier han.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. - Utrygt de første dagene

  2. Mamma: - Ruben (6) har spurt hver dag om skurken er tatt

  3. FAU-leder: - Nå blir det lettere å ta hverdagen tilbake

  4. Får stadig inn tips om overgrepsmann

  5. Vurderer å be menn avgi DNA-prøve

  6. Ikke la deg skremme av frykten

  7. Jenten (6) blir avhørt i dag

BT anbefaler

Skyss ringes ned av fortvilte kunder. Slik svarer busselskapet.

Når tar streiken slutt? Dekker Skyss taxi? Og får man penger hvis man har betalt for månedskort? Skyss svarer.

LES SAKEN