Ved midnatt 30. april går fristen ut for å levere selvangivelsen. Advokat Jan. H. Bangen i Skattebetalerforeningen anslår at nordmenn i gjennomsnitt kan spare flere tusen på å ta seg bryet med å sjekke selvangivelsen. Bangen råder folk som er i tvil om hva man kan føre på selvangivelsen, til å føre de aktuelle fradragene på og skrive en så god forklaring man kan.

— Det er bedre å føre på for mye enn for lite, så får skattemyndighetene vurdere om det er fradragberettiget eller ikke, sier han.

- Ikke ta tallene for god fisk

Det er ikke bare om man får baksmell det er lurt å gå gjennom postene i selvangivelsen. Det er nemlig slik at det også kan være penger å spare selv om man får penger til gode. Bangen oppfordrer alle skattebetalere til å sjekke postene nøye. Det er nemlig ikke alle fradragene som føres på automatisk.

— Den største feilen de fleste skattebetalere gjør, er at de ikke gidder å gå gjennom selvangivelsen, og lar den seile sin i egen sjø, sier Bangen. Han mener at man ikke bør ta tallene på selvangivelsen for god fisk. Det kan nemlig være store summer å spare, og han anslår at den gjennomsnittlige nordmann kan tjene opp til 3000 kroner på å sjekke alle skattefradragene nøye.

Husk disse fradragene

Vel så viktig for skattebetalerne er det å få med de fradragene man kan. Også i de vanligste fradragene kan det være penger å hente.

— For foreldre er det viktig å sjekke at man har fått foreldrefradraget.

Har poden vært på sommerleir eller fotballskole i skoleferien? Du kan faktisk få fradag for utgifter forbundet til dette. Bangen poengterer at mange ikke er klar over at man foruten det ordinære foreldrefradraget, også kan krav på fradag på fritidsaktiviteter av såkalt «oppbevaringskarater» som eksempelvis fotballskole og sommerleir.

— Her har foreldre krav på fradrag for selve aktiviteten og dessuten for kjøring til og fra, forteller han og legger til at dette forutsetter at man ikke kommer over maksimumsbeløpet for foreldrefradrag.

Reise, sykdom og lån

Bangen minner også på at man må sjekke at man blir skattet i riktig skatteklasse, og føre på eventuelle reisefradrag. Pendler man to mil eller mer til jobb, har man krav på reisefradrag.

— Dette gjelder også henting og levering av barn i barnehage eller SFO om man har lang reisevei. Studenter har normalt sett ikke pendlerstatus, men studenter som jobber i ferier også rett på reisefradrag og boutgifter i denne perioden, sier Bangen.

Har man hatt merkostnader grunnet sykdom, kan man også ha rett på fradrag. - Her er det viktig å ta vare på alle kvitteringer, sier Bangen.

Endringer i lån og refinansiering av lån er også viktig å sjekke, i følge Bangen. Man kan også kreve fradrag på tinglysning, obligasjon og takst.— Har man hatt utgifter til takstmann, kan dette fort komme på 10.000 kroner, og bare her har man fradag på 2800 kroner.

Han minner om at man kan tjene opptil 6000 kroner skattefritt. Dette gjelder arbeid som bærer preg av tilfeldig art som hagearbeid, barnepass eller hobbyaktiviteter.

— Om man tjener noen kroner på å male gjerdet i et borettslag, skal man ikke skatte av dette såfremt beløpet ikke oversiger den gitte grensen.

- Stress ned

Og om man skulle føle presset med å bli ferdig i tide og bli usikker underveis, er rådet fra advokaten: - Start med fradragene du vet er greie, slik at du kommer i mål med det letteste først. Ta deg et glass rødvin og stress ned. Og husk å skrive under om du leverer på papir.

Er du blant dem som er sent ut med selvangivelsen og trenger hjelp? Fortvil ikke, Skatteetaten har utvidete telefontider frem til klokken 24 i dag og i morgen.