Protest mot kvinneprest

Prestevalget splitter liberale og konservative.

Publisert Publisert
  • Ragnhild Hov
  • Berit Kvalheim
iconDenne artikkelen er over ti år gammel

— Vi er mange i menigheten som vil forlate Johanneskirken om det blir ansatt en kvinnelig prest, sier Henning Abbedissen Alsaker.

På vegne av en underkomité av soknerådet i Bergen domprosti har han i brev krevd at det de kaller en bibeltro, konservativ mannlig prest etterfølger den tidligere soknepresten, Henry Skogvold.

Alsaker og hans meningsfeller frykter at ansettelsen vil splitte menigheten i Johanneskirken.

- En utfordring

Presteforeningen er opprørt og ledende sokneprest i Bergen domprosti, Bjarne Aagaard, bekrefter at striden er en utfordring for det daglige arbeidet i menigheten.

Presteansettelser foregår bak lukkede dører i kirken. Men dokumenter BT har fått innsyn i, viser at det har vært krangling og uro like fra stillingen ble utlyst i mars.

Les også

– Ingen kjønnskamp

I tillegg til kjønns— og teologistrid, er det også uenighet om presten skal kalles sokneprest eller sentrumsprest og hvor i bydelen presten skal bo.

Fire kandidater

Bjørgvin bispedømmeråd hadde fire innstilte kandidater å velge mellom, to kvinner og to menn, da ansettelsen sto på dagsordenen på møtet i juni.

18 prester søkte stillingen. Flere av søkerne er sokneprester med lang erfaring, fem av dem er kvinner.

Likevel valgte bispedømmerådet å utsette ansettelsen. Årsaken var at en av de innstilte mannlige søkerne trakk søknaden sin før møtet.

Flertallet valgte da å sende søknaden tilbake til komiteen som hadde intervjuet og innstilt søkerne. Beskjed fulgte med om at rådet ønsket å få vurdert en navngitt kandidat som ikke var innstilt.

Godt kvalifiserte kvinner

Dette har fått Presteforeningen til å reagere og skrive brev til Bispedømmerådet. Lederen i lokallaget i Bergen Domprosti, Kristin Litlere, sier det slik:

— Vi vet at det er godt kvalifiserte søkere, og to av disse er kvinner. I utlysningsteksten for stillingen blir kvinner spesielt oppfordret til å søke. Vi synes det er underlig at ikke Bispedømmerådet kunne ansette en av dem. Det får oss til å stusse på om det egentlig er slik at Bispedømmerådet ikke ønsker å ansette en kvinneprest i Johanneskirken, sier hun.

Litlere peker også på at biskop Halvor Nordhaug og Bjørgvin bispedømmeråd flere ganger har uttalt at det er et mål å heve kvinneandelen blant prestene i Bjørgvin.

Ønsker kreativ prest

Ledende sokneprest i Domkirken, Bjarne Aagaard, har ledet innstillingsrådet som har forberedt tilsettingssaken for bispedømmerådet. Han vil ikke uttale seg konkret verken om kandidatene eller om innholdet i innstillingen.

— Vi søker en kreativ og idérik prest som kan ønske nye grupper velkommen i samarbeid med folk som er glad i Johanneskirken fra før.

Soknepresten, som fungerer som domprost, synes det er gledelig at det er fem kvinnelige søkere til stillingen.

Uro og spenning

— Jeg ønsker å gi kvinnelige prester større rom i kirken og menighetsarbeidet. Det gjelder også de kvinnelige prestene vi allerede har i soknet.

Aagaard legger ikke skjul på det nå er uro og spenning i menigheten.

— Noen ønsker sterkt det de kaller en konservativ prest. Blant annet vil de ikke akseptere en kvinne i stillingen Andre vil like sterkt ønske en kvinne hjertelig velkommen. Det er en utfordring å leve med disse spenningene i menigheten inntil ansettelsesvedtaket blir gjort, sier Aagaard.

Nestleder i soknerådet, Kristin Knudsen, vil ikke uttale seg konkret om saken så lenge det ikke er ansatt ny prest Johanneskirken.

— For menighetsrådet er det viktigst å ansette en prest, kvinne eller mann, som er åpen og inkluderende, sier hun.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Skyss ringes ned av fortvilte kunder. Slik svarer busselskapet.

Når tar streiken slutt? Dekker Skyss taxi? Og får man penger hvis man har betalt for månedskort? Skyss svarer.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

  1. Skyss frykter mer trengsel tirsdag morgen. Dette er grunnen.

  2. – Ja, det vil bli kaos i Åsane

  3. Ruth Grung tapte i Bergen, men gir seg ikke: – Jeg står løpet ut.

  4. – Hvorfor får norske 9-åringer være på sosiale medier?

  5. Dette liker Lars Arne Nilsen dårlig: – Et bergensfenomen

  6. Øygarden: Opphever karantene for skoletrinn