Jobbet 190 timer overtid på en måned med «Snømannen»-innspilling

Enkelte som jobbet med innspillingen av filmen «Snømannen» jobbet opp mot 190 overtidstimer i en måned under innspillingen.

Publisert: Publisert:

HARDT ARBEID: Bildet viser at det bæres og rigges i Madserud Allé på Skøyen i Oslo der innspillingen til filmen "Snømannen" foregikk. En av dem som jobbet med filmen skal ha jobbet 190 overtidstimer i løpet av en måned. Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

NTB

Timelister, kontrakter og lønnsslipper fra sju personer som NRK har fått tilgang til viser at de sju i snitt hadde mellom 12 og 13 timers arbeidsdag under innspillingen. Ingen av de ansatte tør å stå fram med navn.

En arbeider fikk betalt for over 190 overtidstimer på en måned – som betyr 16 timers arbeidsdag den aktuelle måneden. En annen person jobbet 160 overtidstimer samme måned. Innspillingen varte fra januar til april 2016.

– Det er alvorlig brudd på arbeidstidsbestemmelsene, sier tilsynsleder i Arbeidstilsynet, Morten Kjerstad Larsen, som sier det er helsefarlig å jobbe så mye.

Han vil ikke bekrefte om de ble tipset om arbeidsforholdene, men sier at de normalt vil gå på tilsyn hvis de får så klar dokumentasjon som de nå har blitt vist.

Generalsekretær i Filmforbundet, Sverre Pedersen, sier han ikke synes dette er greit, og at de skal følge tariffavtaler og arbeidsmiljøloven.

– Dette er dessverre noe som skjer på veldig mange produksjoner, norske som utenlandske, sier Pedersen.

Verken Universal, Working Title eller Snømannen A/S, som hadde ansvaret for de norske arbeiderne, vil la seg intervjue om saken.

«Snømannen» er en filmatisering av Jo Nesbøs roman med samme navn fra 2007, og hovedpersonen, politimannen Harry Hole, spilles av Michael Fassbender, kjent fra blant annet X-Men-filmene. Det ble filmet på Rjukan, Bergen og i Oslo.

Publisert: