Ingen suksess for superslankere

Det ble tyngre enn ventet å nå målet for mange av slankerne som tidligere i år ble sendt til Ebeltoft i Danmark og Hauglandssenteret i Sogn og Fjordane på Helse Vest sin regning.

  • Ragnhild Hov
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 15 år gammel

For flertallet av slankerne ble vekttapet mindre enn ventet. Målinger gjort i regi av Ebeltoft Kurssenter viste at det samlete vekttapet for gruppen bare var en tredel av det som på forhånd var forventet.

Flere av slankerne BT har vært i kontakt med, mener det skyldes at de ikke fikk den oppfølgingen de behøvde etter de kom hjem fra Danmark i april.

For mye trening

Spesielt er slankerne misfornøyd med oppfølgingen de fikk på Hauglandsenteret i Sogn og Fjordane.

— Der ble lagt for mye vekt på trening og liten vekt på kosthold og mental oppfølging. Slik jeg oppfatter det, hadde ikke Hauglandssenteret den nødvendige kompetansen til å følge oss opp, sier Monica Pettersen.

BT har truffet maskiningeniøren som er bosatt på Sandsli, tre ganger i løpet av de 42 ukene som er gått siden hun ble med i dette spesielle slankeopplegget.

Første gang var i slutten av januar på Ebeltoft kurssenter. Da var Monicas vekt strengt hemmelig. Men målet var klart. Vekten skulle ned 40 kilo i løpet av de ni månedene hun skulle være med på Helse Vest sitt slankeopplegg..

Etter endt Danmarksopphold i mai, var Monica blitt 20 kilo lettere. Hun var dessuten full av lovord.

Fem måneder etter, nylig hjemkommet fra etter å ha gjennomført tredje og siste fasen av «kuren», er hun mer betenkt.

Tøffe uker i høst

— Ukene på Hauglandssenteret ble tøffe å komme igjennom. For flere av oss ble det rett og slett for mye trening, sier hun.

Pettersen legger vekt på at i Danmark understreket behandlerne at riktig kosthold, endring av mental innstilling og trening var en forutsetning for lykkes med opplegget.

  • På Hauglandssenteret kom treningen for mye i fokus, mener hun.

Likevel understreker hun at hun ikke ønsker å stå frem som utelukkende negativ til slankekuren.

— Jeg vet jeg er privilegert som fikk være med. Og jeg vet også at for meg personlig er resultatet blitt bra.

Fremdeles står åtte kilo igjen før Monica Pettersen har nådd sitt slankemål.

— Men innen jul har jeg klart det, forsikrere Pettersen som mener at hun fullstendig endret sitt forhold til mat i løpet av disse månedene.

— Tidligere spiste jeg for å trøste meg selv. Det gjør jeg ikke lenger.

Tilbyr annet opplegg

Direktør Flemming Darre ved Ebeltoft Kurssenter bekrefter overfor Bergens Tidende at det samlet vekttapet i slankegruppen ble mindre enn forventet.

— Det kan være flere årsaker til dette. Men det er vår erfaring at det generelt blir vanskeligere å oppnå optimale resultater om selve behandlingen skal foregå to steder, sier han.

Derfor vil Ebeltoft tilby Helse Vest et annet slanketilbud kommende år.

— Sannsynligvis blir det et tilbud med et 16 ukers opphold på Ebeltoft. Deretter vil behandlerne der følge opp slankerne gjennom en to års periode.

I Helse Vest evalueres nå behandlingstilbudet med tanke på fremtiden.

Kommunikasjonsdirektør Bjørg Sandal understreker at foretaket også neste år vil gi ekstremt overvektige et «slanketilbud» Detaljene vil ikke si noe om fordi forhandlingene med de institusjonene som skal delta ikke er avsluttet.

  • Tilbakemeldingene fra brukerne vil vektlegges ved utforming av det nye tilbudet. Derfor kan det være vi endrer tilbudet noe, sier hun.

Mer selvutvikling

På Hauglandssenteret har de allerede begynt å justere kursen.

Der har de nettopp gjennom Helse Vest mottatt et nytt «kull» slankere fra Ebeltoft.

  • Vi ser at det er nødvendig å legge mer vekt på mental trening for å oppnå gode resultat for denne typen rehabilitering, sier Jo Inge Gåsvær, ledende idrettspedagog ved senteret.

— Derfor har vi i samarbeid med Ebeltoft gjort justeringer av opplegget. Deltakerne vil blant annet få tilbud om samtale grupper og plenumsforelesninger hvor personlig vil stå i fokus, sier han.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. Gikk ned tolv buksestørrelser

BT anbefaler

Smittede personer var på fest i Nygårdsparken i helgen

– Testene er fra de tre siste dagene, så vi begynner å se effekten av en helg der folk koste seg ekstra mye, sier…

LES SAKEN