Sigarettsneiper trolig årsak til storbrannen

Storbrannen i sentrum i forrige uke ble trolig forårsaket av sigarettsneiper utenfor noen hybler, mener politiet.

Publisert Publisert
  • Mats Bleikelia
  • Sigrid Haaland
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Politiet redegjorde for det siste fra etterforskningen på en pressekonferanse onsdag formiddag.

Brannen startet ved en utvendig trapp i tredje etasje i Kong Oscars gate 6, opplyser Knut Ellertsen, leder ved brann— og tyveriavsnittet ved Bergen sentrum politistasjon.

RØYKING: Politiet antar at en eller flere har vært ute og røykt den natten, og at sigarettsneipene har ulmet og på en eller annen måte har antent kledningen inn mot Kong Oscars gate 4, som ligger vegg-i-vegg. Foto: RUNE NIELSEN

Det er sannsynligvis sigarettsneiper som startet brannen. Politiet har fått opplyst at det sto en plastboks ved inngangsdøren på toppen av trappen i tredje etasje. En rekke vitner har forklart at dette var et kjent røykested, og at sigarettene ble stumpet i plastboksen.

— Fungerte som askebeger

— Plastboksen fungerte delvis som et askebeger. Noen ganger ble sneipene lagt andre steder, og andre ganger i denne boksen, sier Ellertsen.

Beboere i flere i etasjer benyttet seg av røykeplassen. Det samme gjorde besøkende, ifølge politiets opplysninger.

— Her er det ingen elektriske komponenter, det er heller ingen holdepunkter i avhørene eller omstendighetene rundt arnestedet som tilsier at det skal være påsatt. Ergo må det har vært andre grunner til at brannen har startet, sier Ellertsen til BT.

Politiet er ikke hundre prosent sikre på at sigarettsneiper er brannårsaken, men de mener det er den mest nærliggende forklaringen. De er nemlig ikke i tvil om arnestedet. Politiet antar at en eller flere har vært ute og røykt den natten, og at sigarettsneipene har ulmet og på en eller annen måte har antent kledningen inn mot Kong Oscars gate 4, som ligger vegg-i-vegg.

Les også:

Les også

Slik ser det ut hos Natalia etter brannen

Krimteknikere har siden fredag forrige uke arbeidet på stedet. Ellertsen har betegnet arbeidet som vanskelig.

Enorme skader

Torsdag morgen brant det i to hus i Kong Oscars gate, og et i Nedre Hamburgersmau. Brannen førte til enorme skader, og vakthavende sjef i Bergen brannvesen, Frode Bødtker, sier at dette er den tøffeste brannen han har vært borti.

Les også:

Les også

Varmekamera skal oppdage brannene raskere

Les også:

Les også

Halvparten av brannene starter i komfyrer

ORIENTERTE: Knut Ellertsen, leder ved brann- og tyveriavsnittet ved Bergen sentrum politistasjon. Foto: RUNE NIELSEN

— Det var veldig vanskelig tilkomst til bygningene, og vi kom ikke godt til med lift. Derfor måtte vi fokusere på røykdykking. Det har vært en svært krevende jobb for brannmennene, sier Bødtker.

- Fantastisk innsats

49 personer ble evakuert, og en 17 år gammel gutt ble sendt til sykehus med lettere skader. Syv personer ble husløse i brannen, men to av disse har fått flytte hjem igjen.

Brannvesenet fikk skryt etter å ha klart å slukke brannen etter flere timers intenst arbeid.

Les også:

Les også

To personer får flytte hjem etter storbrann i Bergen

Les også

- Takket være dere kan vi føle oss trygge

— Det virker sombrannvesenet atter en gang har gjort en fantastisk innsats, og reddet byen fra en større katastrofe, sier byrådsleder Martin Smith-Sivertsen.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. - Jeg våknet av at jeg hørte knitrelyder

  2. «Hvordan går det med hjemmet mitt? Når kan jeg flytte tilbake?»

  3. Storbrann i Bergen sentrum