- Urimelig og feilslått

Politistasjonssjef Olav Valland reagerer kraftig på beskyldningene om at de har jaget rusavhengige bort fra Vågsallmenningen.

Publisert Publisert

SAMLET MOT RUSSCENER: Politistasjonssjef Olav Valland, seksjonsleder for LAR i Helse Bergen Christian Ohldieck, byråd for sosial, bolig og områdesatsing Silje Hjemdal, byråd for helse og omsorg Hilde Onarheim og informasjonskonsulent Endre Hovland var til stede da Utekontakten la frem rapporten sin i formiddag. Foto: Roar Christiansen

  • Kristin Jansen
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

— Vårt mandat er å hindre kriminalitet. Vi skal ikke behandle de rusavhengige, sier Valland.

Etter at Nygårdsparken stengte i august i fjor har politiet vært synlig til stede på den åpne russcenen i Vågsbunnen. Bare i løpet av den første måneden ble 208 personer vist bort fra området. I januar hadde politiet også delt ut over en million i narkobøter.

Til tross for massiv kritikk, blant annet fra interesseorganisasjoner til de rusavhengige og politikere, har politiet fortsatt den aktive tilnærmingen til rusmiljøet.

Slik blir det også i tiden fremover, ifølge politistasjonssjefen. I dag deltok han på Utekontaktens pressekonferanse om åpne russcener i Bergen etter stengingen av Nygårdsparken, der han altså brukte en del av tiden til å forsvare politiets håndtering av de rusavhengige i Vågsbunnen.

— Å bli vist bort fra et offentlig sted er selvfølgelig negativt, men det er faktisk noe man må regne med når man driver kriminell aktivitet. Dette er et helt nødvendig tiltak for å hindre at Vågsbunnen blir etablert som en åpen russcene på lik linje med Nygårdsparken, understreker Valland.

Mindre kriminalitet

Etter stengingen av Nygårdsparken har kriminaliteten i Bergen sentrum gått kraftig ned. Dette gjelder også narkotikasaker.

— Vi har opplevd kritikken mot politiet som feilslått og urimelig i denne sammenhengen, sier Valland.

Et knapt år etter stengingen av Nygårdsparken er området rundt Korskirken fremdeles byens eneste åpne russcene. Ifølge rapporten fra Utekontakten skjer det åpenlyst kjøp og salg av narkotika her, men det skjer i roligere former enn det som var tilfellet i Nygårdsparken.

— Aktiviteten er i mye mindre grad synlig enn tilfellet var i Nygårdsparken. Skillet mellom kjøpere og selgere er ikke så tydelig og tilbudet ropes ikke ut på samme måten som i Nygårdsparken. Vi har heller ikke gjort noen observasjon av vold, våpen eller overdoser, sier avdelingsleder Renate Trellevik i Utekontakten.

Men selv om den brutale russcenen i Nygårdsparken er borte, er det flere trekk i bybildet som gir grunn til bekymring. Ifølge rapporten til Utekontakten er personer som har tilknytning til tunge rusmiljø blitt mer synlige i sentrum.

Dette gjelder særlig området fra bybanestoppet i Byparken via Torgallmenningen og videre ned til Vågsbunnen.

— Her kommer vi til å følge nøye med i tiden fremover. Det ser ut som om bevegelsesmønsteret har endret seg det siste året, sier Trellevik.

Ønsker brukerrom

Men spådommene om åpenlys narkotikabruk over hele sentrum etter stengingen av Nygårdsparken har ikke slått til.

— Vi har gjort få observasjoner av åpen bruk og omsetning andre steder enn i Vågsbunnen, sier Trellevik.

Utekontakten anbefaler politikerne å vurdere mulighetene for såkalte brukerrom i tilknytning til MO-sentrene for å styrke tilbudet til byens rusavhengige. I motsetning til et sprøyterom, legger brukerrommene til rette for inntak av flere illegale rusmidler og røyking av heroin.

Byråd for helse Hilde Onarheim, som også var til stede på pressekonferansen, mener det er naturlig å vente med å vurdere dette til etter valget i høst.

— Vi er nå i slutten av en periode der vi har vært helt klare på at vi ikke ønsker et slikt tilbud. Men diskusjonen om brukerrom er noe vi kan ta opp til høsten sammen med eventuelle samarbeidspartnere.

Heller ikke byråd for sosial, bolig og områdesatsing er Silje Hjemdal vil love et slikt tilbud til byens rusavhengige.

— Det som er viktig nå, er at vi tar med oss alle innspill i videre arbeid, sier hun.

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. Ti menn skal ha blitt loppet etter kvinnenes minibank-triks. – De går etter fulle menn på byen.

  2. Han har solgt 25.000 billetter i Bergen i høst. Nå risikerer han å måtte jobbe dobbelt så hardt.

  3. Har gjort funn i området der Christer forsvann i 2016

  4. «Det er bare å si det som det er. Rasisme finnes også hos oss.»

  5. Hegren hadde satt begge beina fast i fiskesluker. – Folk må skjerpe seg.

  6. Ett nytt koronadødsfall i Norge