Fikk millionfisk i oppdrettsanlegg

243-kilos makrellstørje fanget ved Måløy.

Publisert Publisert

VOKSEN: Den 243 kg. tunge og 250 cm lange fisken gjør tar en del plass. - Jeg kan forsikre om at det er en helt vanlig palle, sier Frode Kupen. Foto: Skulebas

  • Roy Ellingsen
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

På en palle i Vågsøy kommune ligger en gigantisk fisk. Makrellstørjen er den første elevene ved Måløy videregående skule får behandle. Men de har ikke fisket den selv.

Det var det mannskapet ved et oppdrettsanlegg som gjorde.

— En makrellstørje på 243 kilo, en relativt stor fisk, har forvillet seg inn i merden på et oppdrettsanlegg. Bemanningen på anlegget ble obs på denne fisken, og med tanke på rømmingsfare og slikt har de håndtert saken bra, sier Roger Aasarmoen, seksjonssjef for region vest ved Fiskeridirektoratet.

Verd en bil

PÅ KJØL: Måløy videregåande skule har eget fiskemottak og fikk fisken på kjøl i løpet av natten. Foto: Skulebas

Fisken ble tatt på land, bløgget og lagt til frysing.— Godt håndtert, sier Aasarmoen.

Makrellstørje er verdens største beinfisk og den fisken som er mest ettertraktet på det åpne markedet.

— Rekorden er 12 millioner kroner for én fisk. Tidligere sa man «one tuna, one Toyota», men nå er det heller «one tuna, one Ferrari», sier Leif Nøttestad. Han forsker på makrellstørje ved Havforskninsinstituttet.

Han er forsiktig med å anslå verdien av fisken i Måløy.

— Alt kommer an på kvaliteten. Er det prima kvalitet, kan du få 5000 kroner kiloen. Si 1000 kroner da, så er du kjapt oppe i en kvart million kroner for det individet der, sier Nøttestad.

Nøttestad skrev nylig en artikkel om at makrellstørjen følger kjøleskapet.

— Med det mente jeg at den følger makrell, sild, brisling og så videre. Jeg hadde aldri trodd den skulle ta det så bokstavelig at den gikk etter oppdrettslaksen, sier forskeren og ler.

Les også:

Les også

Tapte på tunfisk

Prøvefiske

VOKSEN: Makrellstørjen breier seg godt. Foto: Skulebas

Skolefartøyet «Skulebas» ved Måløy videregående skule skal denne sesongen drive prøvefiske av makrellstørje. Nå får elevene øvd seg på å behandle fisken, før de skal ut og forsøke å fange den selv.— At vi fikk overtatt den fisken, er det største lykketreffet. Havforskningen sender en mann i kveld. Kurset elevene og testet utstyret, slik at når vi eventuelt får fisk selv, vet vi hvordan vi skal behandle det, sier Frode Kupen, styreleder for «Skulebas».

Han var selv ute i natt for å hente fisken.

— Jeg har jobbet i natt for å forsøke å berge det som berges kunne, sier Kupen.

Samtidig kom meldingene om at et fiskefartøy på hestmakrellfiske hadde fått to makrellstørjer i trålen, skriver FiskeribladetFiskaren.

Les også:

Les også

Svømmende verdier for 10 milliarder kroner i året skal fordeles mellom kyststatene

Makrellstørje er en varmblodig fisk og må derfor behandles annerledes enn normal fisk.

«Skulebas» seiler onsdag fra Bergen til Måløy. I morgen starter nye forsøk på å få tak i selvfisket makrellstørje.— Vi fisker med line. Linefiske etter makrellstørje har aldri vært prøvd i Norge før. Vi har en kvote på 14,5 tonn, men jeg sier at får vi én, er det bra, får vi to er det bonus og får vi flere er det en kjempebonus, sier Kupen.

Han forteller at det de siste dagene har vært en rekke observasjoner av makrellstørje helt inne ved land på Nordvestlandet. Det kribler etter å komme i gang med linefisket.

— Problemet er at båten nå er i Bergen. Den har vært med på øvelse med Sjøheimevernet, sier Frode Kupen.

Les også:

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Tunfisk solgt for nesten 10 millioner kroner