Solberg tror velgerne vender tilbake

DISKUTERTE: Partilederne Erna Solberg (H) og Jonas Gahr Støre (Ap) under partilederdebatten på Stortinget i Oslo sent mandag kveld.
 • Når du lager endringer, så skaper du også turbulens og diskusjon, sier statstministeren.
 • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Regjeringspartiene går markant tilbake. Det borgerlige flertallet er borte i flere store byer. Ap-leder Jonas Gahr Støre leser budskapet fra velgerne klart og tydelig.

— Velgerne har sendt et kraftig signal. Regjeringspartiene er svekket. Arbeiderpartiet er større enn de to til sammen, sier han.

Det borgerlige flertallet ryker i Oslo og Bergen. Valgtendensen viser rødgrønn framgang og blå nedtur, også på landsbasis. Ifølge prognosene ville de rødgrønne hatt flertall på Stortinget dersom lokalvalget hadde vært stortingsvalg, selv uten støtte fra den andre store valgvinneren Miljøpartiet De Grønne.

Turbulens

— Et dårligere resultat enn vi hadde håpet på, sa statsminister og Høyre-leder Erna Solberg under partilederdebatten i vandrehallen på Stortinget valgnatten.

Hun tror velgerne vil vende tilbake til regjeringspartiene når de ser resultatene av reformene som er satt i gang.

— Når du lager endringer, så skaper du også turbulens og diskusjon, sa Solberg og viste til resultatene av regjeringens politikk, før programlederne avbrøt henne og slo fast at valgkampen var over.

— Nei, nei, det er nå den har begynt. Vi er i gang igjen, repliserte hun.

Grønn ordfører

I byer som Tromsø og Bergen ligger veien åpen for et maktskifte. Høyre beholder grepet om Stavanger, mens Trondheim forblir Ap-styrt. Hva som skjer i Oslo er mer uvisst.

Alt tyder på at det borgerlige flertallet ryker og at MDG havner på vippen. Og da vil partiet kreve ordføreren, fastslår talsperson Rasmus Hansson.

— Ja, det legger vi i potten, sier han. Ordfører blir i så fall den 41 år gamle norskpakistaneren Shoaib Sultan, kjent fra blant annet Antirasistisk Senter og Islamsk Råd Norge.

Tidligere på kvelden slo Høyres Fabian Stang fast overfor NTB at han regner med at tiden som ordfører i hovedstaden er over.

— Jeg forutsetter at Miljøpartiet De Grønne vil ta ordførerjobben etter forhandlinger med Arbeiderpartiet eller at Ap tar den selv, sa han.

Samtidig ser borgerlig blokk ut til å bli større enn de rødgrønne når MDG holdes utenom. Hansson fastholder at De Grønne er et blokkuavhengig parti og Høyre åpner for forhandlinger om byrådsmakt.

— Vi vil snakke med dem som vil snakke med oss, svarer Hansson, som understreker at klimapolitikken blir avgjørende for hvilken vei partiet vender seg.

Sjelegransking i Frp

Det har lenge vært klart at Fremskrittspartiet skal evaluere regjeringsdeltakelsen på et landsstyremøte senere i høst. Et svakt valgresultat vil neppe gjøre diskusjonene mindre.

— Det er naturlig at vi skal evaluere det vi har gjort. Vi er skuffet over resultatet, men gleder oss samtidig over gode enkeltresultater, sier Frp-leder Siv Jensen.

Hun ville valgnatten ikke karakterisere partiveteran Carl I. Hagens innsats i Oslo, der partiet ser ut til å gå tilbake med 5,7 prosentpoeng til en oppslutning på 6 prosent.

— Vi står sammen i dette. Jeg har ikke noe behov for å fordele skyld, sier Jensen, som legger til at Frp særlig har en jobb å gjøre med hensyn til å skaffe flere kvinnelige velgere. (©NTB)

Publisert
 1. Kommunevalg 2015
 2. Erna Solberg
 3. Jonas Gahr Støre
BT anbefaler

Her strømmer de på for å gjøre gratiskupp: – Vi hadde ikke forventet så mange folk

Køen av unge mennesker strekker seg flere hundre meter i solskinnet.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

 1. Kampsportinstruktør siktet for seksuell omgang med tenåring. –Det kan være flere fornærmede

 2. – Vi slipper litt billigere unna

 3. – Det er et voldsomt press i Brann. Mye verre enn folk kan forestille seg.

 4. I det stille har 79-åringen bygget opp en av byens største bedrifter. – Beste noensinne.

 5. Store forskjeller mellom kommunene. Her får innbyggerne billigere strøm.

 6. Feil rettet på Bergensbanen – fortsatt forsinkelser