Bybanen får kritikk etter ulykke

I mai i fjor kolliderte Bybanen med en lastebil i Kaigaten. Nå får Bybanen kritikk av Statens havarikommisjon.

Publisert Publisert

KNUST: Lastebilen har truffet langsiden på bybanen, og en rekke vinduer ble knust. Foto: RUNE STØLÅS

KRASJET: Lastebilen traff langsiden på en vogn. Foto: 2211-TIPSER

KNUST: Minst 15 vinduer ble knust i sammenstøtet. Foto: RUNE STØLÅS

KUTTSKADER: Minst tre personer har fått kuttskader. Foto: PER LINDBERG

TRE SKADET: Politiets innsatsleder på stedet, Ronny André Øvrebotten, sier at tre personer er lettere skadet. Foto: PER LINDBERG

  • Arne Colliander
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Kritikken rammer både Bybanen AS og driftsselskapet Keolis. Bybanen AS får kritikk for at utformingen av krysset Kaigaten/Peter Motzfeldts gate ikke er optimal, og Keolis for at opplæringen av vognførerne kan bli bedre.

Bybanevognen traff bakparten av en lastebil som skulle svinge inn i Peter Motzfeldts gate, og fikk skrellet av store deler av den ene siden. Ca. 15 vinduer knuste, og to personer ble fraktet til Legevakten med kuttskader. Ulykken skjedde da lastebilen måtte stanse for fotgjengere, og sjåføren fikk derfor ikke svingt helt ut av bybanesporet.

To anbefalinger

Statens havarikommisjon har gransket ulykken, og kommer i sin rapport med to sikkerhetstilrådinger. For det første peker kommisjonen på at utformingen av krysset i Kaigaten ikke er ideell. I tilllegg reiser kommisjonen spørsmål ved om om vognførerne har fått god nok opplæring i å lese trafikkbilder.

Kommisjonen skriver at det er begrenset med plass for større veikjøretøy samtidig med passerende bybanevogner i Kaigaten. Krysset har ikke markert skille mellom kjørefeltene, noe som var en forutsetning i risikoanalysen av prosjektert løsning.Statens havarikommisjon for transport tilrår derfor Statens jernbanetilsyn å be Bybanen AS om å dokumentere at utformingen i Kaigaten er i tråd med de forutsetninger som er lagt til grunn for at risikonivået ligger innenfor de etablerte risikoakseptkriterier.

Dobbel sperrelinje

— Vi har gjennomført en sikkerhetsanalyse av området i samarbeid med Statens vegvesen. Analysen fører til at det vil komme en dobbel sperrelinje mellom bybanesporene i Kaigaten, sier Ivar Gubberud, sikkerhetsansvarlig i Bybanen AS som har ansvaret for infrastrukturen til Bybanen.

- Hva innebærer det?

— Det betyr at ingen kjøretøyer får krysse denne linjen, sier han.

Gubberud er likevel usikker på om en slik sperrelinje ville ha hindret ulykken i mai i fjor. Det var nemlig lastebilens bakpart som havnet ute i sporet til bybanevognen som var på vei ut av sentrum.

Styrket opplæring

Vognførerne er ansatt i driftsselskapet Keolis. Havarikommisjonen mener at opplæringen av vognførerne har forbedringspotensial innen situasjonsforståelse av trafikkbildet.

Les også

- Plutselig eksploderte vinduene

Statens havarikommisjon for transport tilrår derfor Statens jernbanetilsyn å be Keolis Norge AS om å styrke opplæringen av bybaneførere med tanke på å observere, forstå, forutse og håndtere ulike trafikksituasjoner.— Vi er alltid ydmyke i forhold til forslag om hvordan ting kan gjøres bedre, både når det gjelder opplæring og sikkerhet, sier administrerende direktør Gry Olsen i Bybanens driftsselskap Keolis.

Mer praktisk trening

— I opplæringen vår er alltid fokus på hvordan førerne skal lese trafikkbildet. Etter ulykken har vi ytterligere vektlagt å gå gjennom hvordan kjøretøyer beveger seg i trafikken, sier hun.

Vognførerne får i dag mer praktisk trening i å føre vognene og litt mindre teori enn tidligere.

Keolis driver bybane i tretten europeiske byer. Ulykkesstatistikken er Bergen er blant selskapets laveste.

— Målet er selvsagt å unngå ulykker. Det er alltid rom for forbedringer, men vi føler at folk trygt kan ta Bybanen, sier Gry Olsen.

Vognføreren var forholdsvis fersk bak spakene, men hadde kjørt lastebil i seksten år og gjennomgått nødvendig vognfører-opplæring. Vedkommende hadde bare seksten dagers tjeneste bak seg da ulykken inntraff. Føreren har forklart til kommisjonen at fokuset var rettet mot en fotgjenger som så ut for å krysse bybanesporet. Føreren så derfor ikke at lastebilen var i profilet til bybanen før det var for sent, og sammenstøtet inntraff.

Utfordrende

Flere førere omtaler overfor havarikommisjonen Kaigaten som et utfordrende sted å kjøre, med tanke på myke trafikanter. Det er til tider mange syklende og gående i dette området. Rett i forkant av hendelsesstedet er det et naturlig kryssingssted for fotgjengere. Området er beplantet, noe som tidvis skjuler fotgjengere. Det kreves derfor ifølge førerne ekstra oppmerksomhet i området.

Det hører med til historien at det i februar i år var en liknende ulykke mellom en bybanevogn og en lastebil i samme kryss, men heldigvis uten samme skadeomfang.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. Bil kolliderte med Bybanen

  2. Kvinne påkjørt av Bybanen - døde

  3. Bybanen i krasj - flere skadet

  4. Her har Bybanen krasjet

  5. Bybanen sporet av

  6. Satte opp gjerde etter dødsulykke

  7. Så stor er faren for en katastrofe

BT anbefaler

Kvinne funnet død i Åsane: Mann som var i leiligheten har fått forsvarer

– Jeg har snakket med ham i mange timer på sykehuset, sier advokat Erik Johan Mjelde.

LES SAKEN