Syv personer måtte til lege etter storbrannen i Bergen sentrum

Totalt syv personer, blant dem tre politifolk, måtte få legesjekk etter brannen på Torget i natt. To personer er innlagt på Haukeland med lettere skader.

Publisert Publisert

INNEKLEMT: Brannvesenet holder på med etterslukking tirsdag morgen. Huset som det brant i, ligger klemt mellom andre hus mellom Torget og Nedre Korskirkeallmenningen. Foto: PER LINDBERG

HUSET DET BRANT I: Her er huset som det brant i natt til tirsdag. Det ligger inne i et kvartal, og det var ikke mulig for brannvesenet å komme til med biler. Foto: PER LINDBERG

FULL FYR: En rekke ambulanser oppstilt på Torget natt til tirsdag. Det var full fyr i et hus like ved. Foto: BJØRN OTTO AARHEIM

STORBRANN: Rundt 70 personer ble evakuert da det brant i et hus på Torget natt til tirsdag. Foto: BJØRN OTTO AARHEIM

bt.jpg

DSCF6327.JPG

NOK EN BRANN: Før helgen brant det ved Fløibanen. Natt til tirsdag brant det i et hus på Torget. Foto: BJØRN OTTO AARHEIM

VELTET UT: Røyken veltet ut av huset som brant på Torget natt til tirsdag.

BRANN: Brannvesenet på brannstedet tirsdag morgen. Foto: Per Lindberg

Brannen ble meldt litt før klokken 04 natt til tirsdag. Få minutter senere hadde brannvesenet reddet ut to personer fra området, og klokken 04.21 ble også enung kvinne hentet ut, ifølge brannvesenet.

Den 22 år gamle kvinnen ble tidligere tirsdag betegnet som alvorlig skadet, men Helse Bergen opplyser i ettermiddag at kvinnen er lettere skadet. Hun er innlagt på Haukeland Universitetssykehus.

— Jeg håper det går bra med henne og de andre, sier Knut Farestvedt, som er en av to eiere av huset som brant.

Også en 43 år gammel mann som fikk røykskader i brannen er innlagt på Haukeland med lettere skader.

Les også: Brant like ved for syv år siden

Tre politifolk til lege

Totalt ble syv personer sendt til legesjekk etter brannen. Det opplyser operasjonsleder Tatjana Knappen i hordalandspolitiet tirsdag formiddag, like før klokken 11. I tillegg til kvinnen, som ble sendt rett til sykehus, ble tre andre sivile sendt til legevakt.

Etter hva BT forstår, kan det være at den 43-årige mannen var blant de tre som ble sendt til legevakten, men at han ble sendt videre til sykehus.

— Også tre politifolk måtte til sjekk på legevakten. De var på stedet og ble utsatt for røyk, men er dimittert nå. De ble funnet i orden, sier Knappen.

svp://100519

— Trolig ikke påsatt

Knut Ellertsen, leder for brannavsnittet i politiet, sier de etterforsker helt åpent.

— Vi har ikke mistanke i noen som helst retning per nå. Vi kan ikke si verken det ene eller det andre, men så langt tyder ingenting på at det er påsatt, sier Ellertsen til BT i 13-tiden tirsdag.

Han tror ikke de vil kunne si noe om brannårsaken tirsdag.

— Det kan være to årsakssammenhenger, men vi går ikke ut med noe før kriminalteknikerne har vært på stedet, sier Ellertsen.

Avhører beboere

Politilederen sier de har avhørt noen av beboerne og de som var på besøk.

— Vi holder på med avhør av beboere og vitner, så vi må uansett gjøre det ferdig før vi sier noe mer.

— Det brant senest torsdag i Nedre Hamburgersmauet. Tror du det kan være snakk om noen smitteeffekt?

— Nei, det blir bare spekulasjoner. Det er ofte «tilfeldigheter satt i system» som gjør at branner kommer tett på hverandre. Og vi er dessuten hundre prosent sikre på at den forrige brannen ved Lille Øvregate ikke var påsatt, så vi kan utelukke at det var noen pyroman der, sier Ellertsen.

Han sier arnestedet for brannen i Nedre Hamburgersmauet sist uke er lokalisert til en hybel i andre etasje.

- Skal være i stand

Ifølge huseier Farestvedt var huset fullstendig rehabilitert i 2005.

— Alt det elektriske og branntekniske skal være i tråd med regelverket, sier han.

Politiet etterforsker brannen, men det er for tidlig å si noe om årsak.

— Vi skal begynne med vitneavhør, men kommer oss neppe inn i huset tirsdag, sier Knut Ellertsen, leder ved brann- og tyveriavsnittet ved Bergen sentrum politistasjon.

Operasjonsleder Knappen i Hordaland politidistrikt sier de holder vakt på brannstedet i påvente av at krimteknikere kan gå inn.

35-40 røykdykkere i sving

Huset som brant ligger mellom rekken av restauranter på Torget og Nedre Korskirkeallmenning. Huset ligger tett i tett med andre hus rundt brannstedet, noe som gjorde slukningsarbeidet vanskelig.

Det var lenge var for spredning, men klokken 05.40 var brannen under kontroll, ifølge Bergen kommune.

Brannvesenet holdt tirsdag morgen på med etterslukking.

— Det var åpen ild og massiv røykutvikling. Vi hadde mellom 35 og 40 røykdykkere i sving og fikk hentet ut fire personer, sa brannsjef Johnny Breivik til BT like før klokken 08.

Brannsjef Johnny Breivik. Foto: Per Lindberg

— En påminnelse

Tirsdag morgen skrøt brannsjefen av røykdykkerne:

— De angrep brannen fra tre eller fire sider, tok seg inn i huset og slukket brannen. Det var en kraftig brann med åpen ild. Det har brent gjennom taket. Vi er fornøyd med at brannen ikke spredte seg. Da har vi gjort det vi skulle, sa Breivik.

Bak ham satt røykdykkere og drakk vann, samtidig som de jobbet med å pakke sammen utstyret.

— Nok en brann i hjertet av trehusbebyggelsen i Bergen?

— Ja, det er en påminnelse om hvor viktig det er med skikkelig varslingsanlegg og massiv innsats fra vår side.

Klokken 09.30 fjernet politiet sperringene, slik atVågsallmenningen og Nedre Korskirkeallmenningen igjen ble åpen for fotgjengere.

Les også:

Les også

- Brannvesenet har gjort en fantastisk innsats

Les også:

Les også

- Jeg fikk beskjed om å ta av alle ovner

Brigadeleder meldte storbrann

Politiet ble varslet om brannen klokken 03.53 i natt. Det ble da meldt om brann i andre og tredje etasje i et hus på Torget.

— Evakuering pågår, men vi har foreløpig ikke full oversikt over situasjonen, meldte 110-sentralen i Hordaland, og betegnet brannen som stor:

— Brigadeleder har meldt storbrann. Brannen er ikke under kontroll, skrev de i natt.

Brannvesenet rykket ut med over 30 mann fra fem brannstasjoner.

— Akkurat nå driver vi med etterslukking og gjennomsøker huset. Vi vet ikke om det er flere i huset, sa vaktoperatør Rune Hovlandsdal.

Politiet hadde ti patruljer på stedet.

— Det er en lett blanding av bygninger. Foreløpig har vi ikke fått melding om at brannvesenet har kontroll på situasjonen. En person er kjørt til sykehus og tre til legevakt, sa Arve Samsonsen, operasjonsleder i Hordaland politidistrikt.

svp://100518

Over 70 evakuerte

Ifølge Samsonsen ble rundt 70 personer evakuert fra huset som brant og andre bygg i nærheten. Da BT var på stedet ved 04.40-tiden, satt flere folk på gaten. En rekke ambulanser sto da oppstilt på stedet, og veien var sperret av.

I 06-tiden meldte brannvesenet at røykdykkere hadde gjennomsøkt huset uten å finne noen.

— Det er ingen personer inne. Vi avløser røykdykkerne våre nå, sa brigadelederKenneth Baustad.

Flesteparten av de evakuerte kommer fra Indremisjonshjemmet og Bergen YMCA Hostel.

— De evakuerte er tatt hånd om på Scandic Bergen Airport Hotel. Her har de fått noe varmt å drikke og ulltepper. Kommunens psykososiale kriseteam er på plass for å bistå dem som trenger hjelp, opplyser kommunaldirektør Nina Mevold i Bergen kommune.

svp://100516
Publisert