«Om du fortsetter å lyve og sverte vi som jobber å endrer reglene til det bedre, blir i alle fall vi så små at AP og Frp vinner. Lykke til med det......»

Slik avsluttet Venstre-leder Trine Skei Grande en e-post til Haugesund-kvinnen Tone Haugen denne uken.

Haugen hadde da tatt kontakt for å be om støtte til de to nabojentene som nå skal kastes ut av Norge. Søstrene, som er ni og elleve år gamle, har bodd hele livet sitt i Norge. Nå skal de tvangsutsendes til Iran, et land de aldri har vært i. I sin første e-post viste Haugen til at Skei Grande har nektet å legge sjal over sitt eget hode for å kunne reise inn i Iran.

Les hele samtalen her.

Ber om anstendighet

«Hvordan kan du leve med at to småjenter fra Haugesund skal tvinges», spør hun.

I den påfølgende, krasse e-postutvekslingen kommer det beskyldninger fra begge sider. Haugen etterlyser svar på hvorfor to jenter som har bodd hele sitt liv i Norge, kan bli sendt ut på tross av avtalen KrF og Venstre gjorde i desember i fjor. Hun spør også hvordan det er mulig at UNE varsler om utsendelse akkurat nå som partiene sitter i «påståtte forhandlinger om lengeværende asylbarn» med regjeringen.

BT har lest hele samtalen og ba tidligere i uken om et intervju med Skei Grande om denne saken.

Hun hadde ikke tid til å svare på BTs spørsmål. Vi tok deretter kontakt med Jan-Christian Kolstø, kommunikasjonsrådgiver i Venstres stortingsgruppe. Etter at han hadde lest meldingene tok han fort kontakt med beskjed om at partilederen kom til å beklage uttalelsen skriftlig.

Vil ikke gi seg

Haugen selv sier hun først skjønte svarene fra Venstre-lederen da hun leste om «koket» rundt den nye asylavtalen som regjeringen inngikk med sentrumspartiene. Det har nemlig oppstått full strid mellom Frp på den ene siden og KrF/Venstre på den andre. De er uenige om hvorvidt den nye avtalen er en innstramning eller oppmykning av asylpolitikken.

- Det var jeg ikke klar over da jeg satt og mailet med henne. Men jeg hadde gått på med krummet nakke uansett. Dette handler om to små jenter som bor nede i svingen her, sier Haugen.

Hun sier hun var overrasket over tilsvarene, og legger ikke skjul på at hun svarte krassere og krassere selv.

- Jeg fikk skikkelig bakoversveis. Jeg kan ha forståelse for at hun var i en tøff situasjon. Men det kan uansett ikke sammenlignes med det som står og venter på jentene våre.

Torsdag skrev Skei Grande en beklagelse.

«Politikere er nok ekstra sårbare når vi er slitne og vi har jobbet med en sak lenge slik jeg har gjort med asylbarna. Da blir anklager ekstra sårende. Men det forsvarer ikke hvordan jeg svarte deg», skriver hun, før hun ber om unnskyldning for svaret, og påpeker at det er prisverdig at Haugen står på for barna.

Hvordan huskes

Haugen har skrevet tilbake at hun setter pris på e-posten. Det er imidlertid ikke dette hun ønsker fokus på i denne saken. Hun er direkte forferdet over det som er i ferd med å skje med nabojentene.

- Vi snakker om mobbing i skolen, som er et stort problem i samfunnet. Men tenk hva dette er. Tenk å bli kastet ut fra sitt eget land. Er det slik vi vil bli husket, som samfunnet som gjør slikt? Jeg skjønner det bare ikke.

Grande har selv skrevet til BT og slått fast at hun ikke burde svart slik.

- Man blir ekstra sliten når man har jobbet lenge med en sak slik jeg har med asylbarn-saken. Men det forsvarer ikke hvordan jeg svarte henne. Derfor beklaget jeg måten jeg svarte henne på, både tonen, begrepsbruken og beskyldningene, skriver hun.

Grande ber samtidig om forståelse for at hun ikke kan gå inn i enkeltsaken det er snakk om her.