Næringstopp innkalt til avhør i Drevland-saken

Politiet bekreftet fredag at ordføreren er siktet for korrupsjon.

Publisert Publisert

I AVHØR: Direktør i Bergen Næringsråd, Marit Warncke, skal snakke med politiet om Drevland-saken i løpet av fredagen. Foto: Ørjan Deisz

iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Klokken 14 fredagopplyste politioverbetjent Frode Karlsen at to personer er siktet for korrupsjon i «cruise-saken»: Bergensordfører Trude Drevland og havnedirektør Inge Tangerås.

Havnedirektør Inge Tangerås ble fredag suspendert fra stillingen sin så lenge korrupsjonssiktelsen står ved lag.

Skal i avhør

Næringslivstopp Marit Warncke har også hatt kontakt med politiet i denne saken. Lederen for Bergen Næringsråd forteller at hun er kalt inn til vitneavhør.

— Når er det?

— Det er i dag, svarer Warncke, som ikke vil kommentere saken utover det.

Da saken om Drevlands reiser til Venezia med reder Torstein Hagens private jetfly ble kjent, gikk Warncke ut og forsvarte Drevland.

Avlyste cruise

Siden ble det kjent at Drevland hadde takket ja til og planlagt et cruise til Istanbul til en verdi av over 100.000 kroner.

Planen var at venninnen Marit Warncke skulle bli med på dette, men Drevland avlyste deretter reisen før det ble gjennomført.

Les også: Fem ting du bør vite om Drevland-saken

Advokat Øystein Meland, som har representert Torstein Hagen, sier han ikke var kjent med siktelsene mot Drevland og Tangerås før han så overskriftene i media fredag.

— Jeg har heller ikke hørt noe fra politiet i forbindelse med denne saken, sier Hagen.

Advokat Meland, som også er daglig leder i Bergens rederiforening, hjalp reder Hagen i arbeidet med å få registert "Viking Star" med norsk flagg. Han har også forsvart Trude Drevland i offentligheten, og blant annet beskyldt Bergens Tidende for å "ha igangsatt heksejakt mot byens ordfører" i etleserinnlegg.

Overrasket

Hagen understreker fredag at han ikke representerer reder Hagen eller "Viking Cruises" i strafferettslig sammenheng.

— Vi har ingenting med det strafferettslige å gjøre, sier Meland, som sier han er "noe overrasket" over det han har kunnet lese om sakens utvikling.

- Hvorfor er du overrasket?

— Fordi jeg ville kanskje tro at politiet, når de sier de skal ha slike voldsomme undersøkelser, ville kommet med en henvendelse til oss. Det har de ikke gjort, sier Meland.

- Har du snakket med reder Torstein Hagen om den siste utviklingen?

— Om jeg hadde vært i kontakt med ham, så ville jeg ikke kommentert det. I og med at jeg ikke har noe med saken å gjøre, så er det ikke naturlig at jeg sier noe om det.

Under pressekonferansen fredag, påpekte politioverbetjent Karlsen at politiet ennå ikke har tatt stilling til om det har skjedd noe straffbart.

- Skjellig grunn til mistanke

Han la til at retten har vurdert det dithen at det er skjellig grunn til å mistenke begge to for korrupsjon.

Skjellig grunn til mistanke må imidlertid ikke forveksles med det strenge skyldkrav som stilles for å bevise skyld i en eventuell straffesak.

Drevland ble varslet om siktelsen i dag, fredag, gjennom sin advokat.

— Vi håper dette skal skje så raskt som mulig. Men min erfaring er at slike saker tar tid å etterforske, og det må vi forvente at denne også gjør.

Dette etterforskes

Drevland har selv innrømmet sviktende dømmekraft i forbindelse med enkelte av de tingene hun har gjort.

Hun har fått kritikk på flere punkt:

  • Høyre-ordføreren ble hentet i privatfly sammen med sin sønn og havnesjef Inge Tangerås for å delta på sjøsettingen i Venezia i juni i fjor. De ble innkvartert på luksushotell i byen, alt betalt av reder Torstein Hagen.
  • Drevland fikk dra på et todagers cruise til Oslo etter dåpen på Vågen, sammen med sin mann Odd Drevland, sine to barn, og hennes advokat John Christian Elden med familie. Alt ble betalt av rederen.
  • Drevland takket ja til et ukescruise fra Istanbul til Venezia til høsten, sammen med sin gode venninne Marit Warncke, som leder Bergen Næringsråd. Cruiset hadde en prislapp på 100.000 kroner, og rederen skulle ta regningen. Drevland avlyste reisen etter at pressen begynte å skrive om dåpskontroversene.
  • Drevland skrev på oppfordrining fra rederen brev til næringsminister Monica Mæland (H), med bønn om at hun måtte endre regelverket for registrering i Norsk internasjonalt skipsregister (NIS). Målet var å få norsk flagg på "Viking Star", noe som også skjedde.
  • Da rederiet ikke fikk lov til å leie Haakonshallen for å holde dåpsfest 17. mai, skrev Drevland et skarpt protestbrev til fylkesmannen, der hun argumenterte for at det måtte gjøres "et unntak fra regler" slik at festen kunne holdes i byens storstue.
Publisert