Nye foto kan avsløre om dette var Norges største sjøslag

2500 menn skal ha blitt drept i slaget ved Florvåg i 1194. Nå er havbunnen under fotografert i detalj av Kartverket.

2500 OMKOM: Kong Sverre kjempet mot Øyskjeggene rundt holmene i Florvåg. Slik så illustratør Tor Sponga for seg slaget da han tegnet til serien DET HENDTE I BERGEN som foreligger i bokform.
  • Rune Nielsen (foto)
  • Arne Edvardsen
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

— Det er mange uløste mysterier og ubesvarte spørsmål som skjuler seg på denne havbunnen utenfor Askøy, sier amanuensis Arild Marøy Hansen ved Bergens Sjøfartsmuseum, mens han zoomer inn og ut på bildene i håp om å finne spor etter et av norgeshistoriens største sjøslag.

- Spennende buer og former

— Er vi nærmere løsningen på om det faktisk har funnet sted et slag her etter at bunnen er møysommelig fotografert med avanserte multistråleekkolodd?

— Vi ser en hel del forhøyninger, interessante buer og former som vi har lyst til å undersøke nærmere, men vi ser også mye skrot og en del kjente og ukjente skipsvrak. Et par gamle trikker og etterlatenskaper fra tyskernes okkupasjon under 2. verdenskrig kan også identifiseres.

Optimister

— Men hva med spor etter slaget mellom kong Sverre og øyskjeggene i 1194?

— Vi klarer ikke av bildene å se noe veldig tydelig som kan spores tilbake til den tid, men bildene kan hjelpe oss til å finne ut av hvor vi skal lete nærmere. Vi er optimister i forhold til å kunne finne interessante spor når vi får mulighet til å dykke ned med en fjernstyrt undervannsfarkost (ROV). Vi ser blant annet antydning til noen ballaststein-formasjoner som er veldig spennende.

— Er letingen etter spor fra vikingslaget noe dere også tenker at sportsdykkere kan delta i?

— Vi vil jo gjerne ha en viss kontroll med hva som skjer på bunnen utenfor Florvåg. Eventuelle dykkere må huske på at det er meldeplikt på gjenstander som finnes der nede som er 100 år og eldre.

Spyd og sverd?

SJØSLAG: Her ved Florvåg på Askøy skal slaget ha stått i 1194. ARKIV: TOR SPONGA

— Hva tenker dere at det kan være mulig å finne i området der slaget skal ha stått? Spyd, sverd, smykker, hodeskaller?

— Om vi skal være realistiske, så tror vi ikke at det er mye igjen av slaget der nede, men vi kan håpe. Det som er realistisk å finne er ballaststeiner fra sunkne vikingeskip. Steinene kan ligge i en formasjon vi har muligheter til å kjenne igjen. Vi har også tro på at det kan oppdages såkalte kastesteiner. Dette er skarpe og lange steiner som ble kastet mot fiendens skip. Traff man med flere slike steiner, kunne det skade folk alvorlig. Vi kjenner til slik kastestein fra slagene til kong Sverre. Blant annet slaget på Fimreite i 1184. Slike steiner kunne også anvendes som ballast eller strø i lasterommet, og var lik de som ble bearbeidet og benyttet som brynestein.

Les også:

Les også

Utsikt til fremtiden

FUNN: Det er ballastrøyser som denne Arild Marøy Hansen mener at det kan være mulig å finne utenfor Florvåg.FOTO: ELLING UTVIK WAMMER, BERGENS SJØFARTSMUSEUM

Skjulte skatter under slam?

— Om man finner ballaststein eller kastestein utenfor Florvåg, så vil det være bekreftelse god nok på at slaget har funnet sted?

— Ja, det vil være dokumentasjon på hva vi tror har hendt mellom holmene i Florvåg.

KASTESTEINER: - Slike skarpe, lange steiner ble brukt som kastevåpen mot fienden. Finnes slike steiner utenfor Florvåg, kan det være med på å bekrefte at kong Sverre kjempet her i 1194, sier amanuensis Arild Marøy Hansen.
PÆLEMARK: - Her er eksempler på eik og osp som er angrepet av pælemark, viser Arild Marøy Hansen.

— Kan det finnes gjenstander i mudderet som er blitt bevart helt siden 1194?

— Vi tviler. Såkalt pælemark, en type skjell, vil ha fortært det meste. Men det finnes alltid håp om at noe kan ha blitt bevart 30 centimeter nede i mudder og slam. Der er det oksygenfritt. Hva som kan finnes av skjulte skatter i et slikt sjikt vet vi ikke.

- Lite penger

— Har dere penger til å lete så grundig som dere kunne tenke dere på fjordbunnen?

— Nei, det er litt av problemet. Vi har verken penger eller godt nok utstyr i vårt eie til å kunne gjennomføre dette. Vi har vært heldige som har fått Kartverket til å ta disse bildene for egen regning. Initiativet til dette ble tatt av den engasjerte og historieinteresserte illustratøren Tor Sponga, som hører hjemme i Florvåg.

VED FLORVÅG: Slik forestiller illustratør Tor Sponga seg at vikingskipene lå oppstilt under slaget.

Hansen sier at Bergens Sjøfartsmuseum er svært interessert i å avdekke hva som skjuler seg på bunnen, men at man sannsynligvis må bruke andre ressurser om man skal komme videre.

Når det gjelder slagstedet, har Hansen diskutert dette med den avdøde historikeren Anders Bjarne Fossen.

— Vi var enige om at et slikt slag må ha foregått rundt Florvågholmene, på et sted som ga fluktmuligheter for den tapende part. Det er mindre sannsynlig at det skjedde inne i Florvåg, som den gang var et lukket basseng uten fluktmuligheter for et roskip. I dag er det sprengt ut passasje nord for Florvågøen.

NYE BILDER: Her på bunnen håper Bergens Sjøfartsmuseum at man skal finne spor etter slaget mellom Kong Sverre og Øyskjeggene i 1194. Det er kartverket som på denne måten møysommelig har fotografert bunnen med avanserte multistråleekkolodd.

Les også:

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Blodet flyter i Bergens gater. De fryktede Vitalie-brødrene herjer i Nordens største by.

  2. Katastrofene som skapte det moderne Bergen

  3. Klosterliv i Nordens største by

BT anbefaler

McDonald’s og Burger King får konkurranse. Nå blir det burgerkrig i Åsane.

Ny burgerrestaurant åpner i lokale like ved McDonald’s.

LES SAKEN