Nå virker skiltene på Bybanen

Endelig virker skiltene på Bybanen. Pris: 15 millioner. - En merkedag, sier Bybanen-sjef.

Publisert:

I ORDEN: Slik så det ut på endestoppet i Byparken i Bergen sentrum tirsdag formiddag. Foto: MARITA AAREKOL

Har du merket en forskjell på Bybanen? Endelig virker sanntidsskiltene, som skal vise passasjerene nøyaktig når banen går.

Systemet har vært hjemsøkt av feil siden det kom i drift i 2010. Regningen på 20 millioner var penger rett ut av vinduet. I 2013 ga Bybanen Utbygging opp.

Les også: Skroter systemet til 20 millioner

Ekstraregning

Nå har de betalt 15 millioner kroner for å få et nytt AVL-system (vognposisjonssystem) på plass. Leverandør er portugisiske Efacec.

— Summen er ganske riktig, men totalt sett har vi kommet bedre ut. I summen er forberedelse av flytting av driftssentralen fra Kronstad til Kokstad i forbindelse med byggetrinn 3, sier sjef for anskaffelser og totalentrepriser i Bybanen Utbygging, Ole Wilhelm Mortensen.

Nå fungerer det slik det var forventet å gjøre fra starten

Ole Wilhelm Mortensen i Bybanen Utbygging

Han er lettet.

— Nå fungerer det slik det var forventet å gjøre fra starten. Vi er glade og fornøyde med at ting er oppe og på plass. Dette er en merkedag, sier Mortensen.

Ut av drift i to år

De to siste årene har ikke publikum hatt noen glede av det opprinnelige systemet. Det nye har vært i normal produksjon siden søndag, og nå skal det finjusteres.

Ifølge en pressemelding fra Skyss var det «innkjøpsjuridiske årsaker» til at Bybanen Utbygging måtte anskaffe et nytt system fra en ny leverandør, men de poengterer også at det gamle utstyret var «for teknisk komplekst» og har derfor medført blant annet feil på sanntidsinformasjon ut mot publikum.

Systemet skal gi bedre flyt, spesielt i rushtiden.

— Basisen er et flåtestyringssystem som skal gi driftssentralen god oversikt over vognene og gjøre det lettere å gi tilbakemelding til vognfører over hvordan de skal ligge i forhold til andre vogner, sier Mortensen.

Les også: - Vi kan ikke risikere at Bybanen sporer av

Ikke på mobilen

Sanntidsinformasjonen skal etter hvert også vises i mobilappen Skyss Reise, men av tekniske årsaker er integreringen ikke klar ennå.

— Vi håper at dette skal være på plass til lansering av ny versjon av appen, når appene Skyss Reise og Reiseplanlegger blir slått sammen. Det er ikke satt tidspunkt for lansering av ny versjon, sier kommunikasjonsrådgiver Ingrid Dreyer i Skyss.

Dreyer sier at de har fått få tilbakemeldinger fra kundene om nyvinningen så langt.

— Det ser veldig bra ut. Folk er stille når ting fungerer, sier hun.

Publisert: